Να σταματήσει το έγκλημα των σκουπιδιών στην Αττική

Αθήνα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία μας, και ενώ όλοι οι πολίτες καλούνται να μειώσουν και να περικόψουν, προωθείται με την πρόσφατη έκδοση των περιβαλλοντικών όρων η πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης*, και αναγκαστικά και της συνοδού θερμικής επεξεργασίας*, που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα...

Για το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική και την Κερατέα

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2010

Για άλλη μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις για το θέμα των σκουπιδιών. Για άλλη μία φορά εμείς λέμε ότι το ερώτημα «Ναι ή Όχι στο ΧΥΤΑ Κερατέας» συνδέεται άμεσα: α) με τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ Αττικής) και β) με το μίγμα των τεχνολογιών που επιλέγονται. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επανακαθορισθούν συγκεκριμένα σημεία του ΠΕΣΔΑ Αττικής και των τεχνολογιών, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, οικονομικά και χωρίς κοινωνικές αναταραχές. Αλλιώς, τη λύση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, που επιχειρείται να επιβληθεί με τα ΜΑΤ θα την πληρώσουμε πανάκριβα για δεκάδες χρόνια και οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών. Συγκεκριμένα, για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα, που μπορούν σχετικά εύκολα να υλοποιηθούν:

Προσθήκες στον ΠΕΣΔΑ Αττικής
•    Να υιοθετηθεί εθελοντικά για τους δημότες η οικιακή κομποστοποίηση.
•    Υποχρέωση χρήσης μηχανικών κομποστοποιητών από τους μεγάλους παραγωγούς οργανικών (στρατόπεδα, νοσοκομεία, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλοι χώροι εστίασης).
•    Οι ΟΤΑ να μπορούν και μόνοι τους να κατασκευάσουν κάποια μονάδα διαχείρισης.
•    Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των οικιακών οργανικών με ξεχωριστό κάδο.
•    ΔσΠ του χαρτιού με ξεχωριστό κάδο.

Αναθεώρηση των τεχνολογιών
•    Να μη γίνει η ακριβή μονάδα της βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή και έτσι απελευθερώνεται πολύτιμος χώρος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
•    Αντί της βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή να γίνει μία μεγάλη μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οικιακών οργανικών.
•    Η μονάδα της αναερόβιας χώνευσης επίσης δε χρειάζεται να γίνει.
•    Ομοίως, σε Κερατέα και Γραμματικό αντί να γίνει από μία μονάδα βιολογικής ξήρανσης, να γίνει από μία μονάδα προδιαλογής – κομποστοποίησης (προδιαλεγμένων οργανικών).
•    Η υλοποίηση των παραπάνω καθιστούν μη αναγκαία οποιαδήποτε μονάδα θερμικής επεξεργασίας (καύσης, πυρόλυσης ή αεριοποίησης).

Με τις παραπάνω αλλαγές το κόστος τελικής διαχείρισης και διάθεσης από τα 180 €/t, που θα είναι στην περίπτωση της πρότασης ΕΣΔΚΝΑ, θα διαμορφωθεί στα 70 €/t σύμφωνα με την «Πράσινη Πρόταση*» των 4 ΜΚΟ. Άραγε, εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, δεν ενδιαφέρονται αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για το τεράστιο κόστος που θα πληρώσουν οι δημότες;

Σε σχέση με το ΧΥΤΑ Κερατέας
Για το εάν πρέπει να γίνει ο ΧΥΤΑ Κερατέας ή όχι, θα πρέπει να δούμε τα εξής:

•    Όλοι φταίνε αλλά ένας την πληρώνει.
•    Οι επίσημες δηλώσεις για ποσότητες στο ΧΥΤΑ Κερατέας δε γίνονται πιστευτές, αφού δεν αυξάνεται σημαντικά η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής και θα γίνει ότι έγινε στα Άνω Λιόσια, όπου η επίσημη αδειοδότηση ήταν αρχικά για 500 τόνους ημερησίως και σήμερα πηγαίνουν 6.500 τόνοι ημερησίως.
•    Και να γίνει ο ΧΥΤΑ Κερατέας, δε λύνουμε το πρόβλημα της Αττικής. Απλά αυξάνεται η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής για λίγους μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η ΟΕΑ προτείνει την παρακάτω δεσμευτική πρόταση προς όλους:
«Να προταθεί στην Κερατέα και σε όλους τους γύρω ΟΤΑ, να δεσμευτούν με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων στην εξής συμφωνία: Να μη γίνει ο ΧΥΤΑ Κερατέας και να γίνει στην περιοχή του ΧΥΤΑ (ή στην ευρύτερη περιοχή, εάν ο χώρος είναι σημαντικός αρχαιολογικά) μια μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οικιακών οργανικών δυναμικότητας 1.000-1.500 τόνων ημερησίως και ένα ΚΔΑΥ δυναμικότητας περίπου 700 τόνων ημερησίως. Τα υπολείμματα από τις δύο μονάδες θα πηγαίνουν στη Φυλή».

Τα οφέλη της παραπάνω πρότασης είναι ότι: α) Για όλη την Αττική δρομολογούμε την οικονομικότερη δυνατή επιλογή με 70 €/t αντί των 180 €/t και ταυτόχρονα παρατείνεται σημαντικά η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής, και β) Για την Νοτιοανατολική Αττική δρομολογούμε την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργούμε δύο μονάδες, σαφώς χαμηλής όχλησης, στη θέση του ΧΥΤΑ, που ενδεχομένως μπορεί να έχει και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή.

Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες, που οφείλουν η επίσημη πολιτεία αλλά και η τοπική κοινωνία να τις εξετάσουν με προσοχή. Αλλιώς, πολύ φοβόμαστε ότι είτε τα αδιέξοδα θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμη με απίστευτες αρνητικές συνέπειες και με τεράστια πρόστιμα είτε η «λύση» θα επιβληθεί με τα ΜΑΤ και μετά θα την πληρώνουμε για πολλά χρόνια με 180 €/t. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια πρέπει να αποφασίσουμε τώρα.

Ας κάνουμε όλοι την υπέρβαση για να δοθεί άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα.


Για περισσότερες πληροφορίες: Φίλιππος Κυρκίτσος Πρόεδρος της ΟΕΑ τηλ. 693-6140795

*Επισυνάπτεται και ένα αναλυτικό κείμενο για το περιεχόμενο της «Πράσινης Πρότασης» και τη χρέωση των ΟΤΑ της Αττικής για τα διάφορα σενάρια που μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Ακολουθεί αναλυτικότερη παρουσίαση και τεκμηρίωση των προτάσεων της ΟΕΑ.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνω Όσο Πετάω – Η υλοποίηση προχωράει

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Pay As You Throw - LIFE07/ENV/GR/000271», στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Ελευσίνας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Technomart Engineering & Project Consultants Ltd από την Κύπρο, το Πολυτεχνείο Δρέσδης και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν της Εσθονίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξετάσει ένα διαφορετικό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα βασίζεται στις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν. Σε αυτή τη λογική ονομάστηκε το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω – ΠΟΠ». Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να διαμορφώσει δικαιότερους όρους χρέωσης των δημοτικών τελών, αμείβοντας τα νοικοκυριά που μειώνουν τα απορρίμματά τους κάνοντας πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση, μειώνοντας τα δημοτικά τους τέλη. Ταυτόχρονα, το μοντέλο «Πληρώνω Όσο Πετάω» δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην ανακύκλωση, στα νοικοκυριά που δε συμμετέχουν σταθερά σε αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα...

Η διαχείριση αποβλήτων σε κρίση - Η κομποστοποίηση βασικός παράγοντας της λύσης

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010


Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 έγινε η επιστημονική ημερίδα σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων και με έμφαση στις διάφορες τεχνολογίες της κομποστοποίησης, που εφαρμόζονται διεθνώς και στους τρόπους και τις δυνατότητες για την εφαρμογή τους και στη χώρα μας. Την επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) με χορηγό επικοινωνίας τον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στην ανακοίνωση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΩΡ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2010
 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ αναφέρεται στην πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και των άλλων οικολογικών οργανώσεων (Greenpeace, WWF Δίκτυο Μεσόγειος SOS) σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Πρέπει να δηλώσουμε ότι η πρόταση μας έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στα ΜΜΕ και σε πολλές εκδηλώσεις και είναι απολύτως τεκμηριωμένη, όσον αναφορά την αναγκαιότητα, τις απαραίτητες υποδομές και τα κόστη υλοποίησης. Για το λόγο αυτό μας δημιουργείται εύλογη απορία διότι και τα 3 σημεία που αναφέρεται στην πρότασή μας είναι εντελώς ανακριβή. Συγκεκριμένα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr