Επιστολή 11 ΜΚΟ προς Υπουργό ΠΕΚΑ

ΠΡΟΣ

Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας

και Κλιματικής Αλλαγής

κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011

Αρ.πρωτ.: 11/195

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας συγχαίρουμε για την ανάληψη καθηκόντων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος πρωτίστως του περιβάλλοντος. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την κοινωνία και το περιβάλλον και οι αποφάσεις που καλείστε να πάρετε θα καθορίσουν για πολλά χρόνια την περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να εξασφαλίσει η χώρα   μια βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη με μακροχρόνια κοινωνικά οφέλη.

Στον λίγο χρόνο λειτουργίας του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει να αντιμετωπίσει, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτων και προβλημάτων. Σας καλούμε να υπερασπιστείτε τα έως τώρα πρώτα θετικά βήματα του Υπουργείου και να δώσετε άμεσα έμφαση στην επίλυση των επειγουσών εκκρεμοτήτων που αφορούν σε σημαντικά θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η πράσινη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη με αριθμούς

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2011

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) επεξεργάστηκε αναλυτικά την πανελλαδική Πράσινη Πρόταση των 4 ΜΚΟ (ΟΕΑ, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) και εκτίμησε για την Κρήτη ποσοτικά και διαχρονικά, πόσο μπορούν να αποδώσουν όλες οι προτεινόμενες δράσεις πρόληψης, ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης και κομποστοποίησης. Τα τελικά διαχρονικά ποσοστά διαχείρισης με την Πράσινη Πρόταση και του περιφερειακού σχεδιασμού για την Κρήτη, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπορεί η Αττική να λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών

 

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αθήνα, 13 Απριλίου 2011

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) επεξεργάστηκε αναλυτικά την Πράσινη Πρόταση για την Αττική των 4 ΜΚΟ (ΟΕΑ, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) και εκτίμησε ποσοτικά και διαχρονικά, πόσο μπορούν να αποδώσουν όλες οι προτεινόμενες δράσεις πρόληψης, ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης και κομποστοποίησης. Τα τελικά διαχρονικά ποσοστά διαχείρισης με την Πράσινη Πρόταση και τον περιφερειακό σχεδιασμό για την Αττική παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική με την Πράσινη Πρόταση και του πιο αισιόδοξου σεναρίου του Περιφερειακού Σχεδιασμού

Από την όλη προσέγγιση διαπιστώνονται τα εξής:

  • Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας στην Αττική χωρίς μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη – ανακύκλωση – κομποστοποίηση.
  • Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας στην Αττική χωρίς την δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, ελαχιστοποιώντας και αξιοποιώντας το παραγόμενο RDF σαν εναλλακτικό καύσιμο σε υπάρχουσες βιομηχανίες.
  • Μπορούμε σε βάθος 25 ετίας με την Πράσινη Πρόταση να απεξαρτηθούμε πραγματικά από τους ΧΥΤΥ με μονοψήφιο ποσοστό διάθεσης σε αυτούς και ταυτόχρονα υπερδεκαπλασιασμό του χρόνου ζωής τους.
  • Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να επιτύχουμε όλους τους στόχους της Ε.Ε. και να μην κινδυνεύσουμε για νέες επιβολές προστίμων.
  • Μπορούμε με την Πράσινη Πρόταση να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Προϋπόθεση για να γίνει πραγματικότητα η Πράσινη Πρόταση για την Αττική είναι να υπάρχει η θέληση για άμεση εφαρμογή από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το τι θα επιλέξουμε είναι στο χέρι όλων και κρίνεται τώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φίλιππος Κυρκίτσος Πρόεδρος της ΟΕΑ

Τηλ. 693-6140795

Διαβάστε περισσότερα...

Γράμμα στον πρωθυπουργό - Λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Προς: κ. Γιώργο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελλάδος

Κοινοποίηση:
κ. Γιάννη Ραγκούση, Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
κα. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2011


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κερατέα είναι καθ’ όλα δυσάρεστη και δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι σε σχέση με τα σκουπίδια, ως κοινωνία θέλουμε απλώς να μην τα βλέπουμε και δεν μεριμνούμε, ούτε σχεδιάζουμε, για την περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη διαχείρισή τους.

Αλλά και ως πολιτεία, διατηρούμε σε ισχύ έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ – Αττικής), ο οποίος είναι ξεπερασμένος και απλώς απαριθμεί κάποιες διαθέσιμες τεχνικές τελικής διαχείρισης, χωρίς όμως να θέτει τα θέματα της πρόληψης και ανακύκλωσης και χωρίς να προκρίνει εκείνες τις λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια Ελλάδα χωρίς σκουπίδια.

Κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει λύση για τα σκουπίδια! Λύση πολύ πιο φθηνή από το προωθούμενο σχέδιο και ικανοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στην ΕΕ και επιπλέον παρουσιάζει τη μέγιστη συναίνεση της κοινωνίας. Η πρόταση των 4 περιβαλλοντικών ΜΚΟ στηρίζεται στη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις, τον διαχωρισμό στην πηγή, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Η πρόταση μας έχει συνολικά σημαντικά χαμηλότερο κόστος, τόσο κατά την κατασκευή όσο κατά τη λειτουργία, σε σχέση με τις επιλογές, που προωθούνται σε Αττική, αλλά και ανά την επικράτεια.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διαχείριση είναι το ζητούμενο. Δυστυχώς, η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση απουσιάζει εντελώς από τους περιφερειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας, και εκτιμούμε ότι δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά αποτελεί και επιτακτική ανάγκη και ευρέως αποδεκτό κοινωνικό αίτημα.

Ζητάμε λοιπόν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών για τη διαχείριση των αποβλήτων, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των παραγόμενων απορριμμάτων, στο διαχωρισμό στην πηγή και στην κομποστοποίηση. Οποιαδήποτε συζήτηση για διαφορετικούς και επιπρόσθετους τρόπους διαχείρισης των υπολειμμάτων είναι δυνατόν να έπεται, αλλά σίγουρα όχι να προηγείται. Θεωρούμε πως μια δική σας παρέμβαση στο καυτό αυτό ζήτημα είναι απαραίτητη, ώστε να καταστεί σαφές προς όλους τους ενδιαφερόμενους (ΟΤΑ, επενδυτές, κοινωνία) ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν για τελική διαχείριση σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση του μέρους που επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται. Μάλιστα, δεδομένου ότι η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής έχει ήδη δρομολογηθεί, θεωρούμε επιβεβλημένη τη δική σας παρέμβαση, ώστε αυτή η συγκυρία να αποτελέσει ευκαιρία για βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι θυσία στον βωμό πανάκριβων και περιβαλλοντικά ασύμβατων τεχνολογιών.

Σε καμία περίπτωση το ενδιαφέρον μας δεν εντοπίζεται στο «ποιος», αλλά στο «πώς» θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, με τρόπο που να εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Παραμένουμε ευχαρίστως στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις.

Με τιμή,

Φίλιππος Κυρκίτσος, Νίκος Χαραλαμπίδης, Βαγγέλης Κουκιάσας, Δημήτρης Καραβέλλας

Να σταματήσει το έγκλημα των σκουπιδιών στην Αττική

Αθήνα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία μας, και ενώ όλοι οι πολίτες καλούνται να μειώσουν και να περικόψουν, προωθείται με την πρόσφατη έκδοση των περιβαλλοντικών όρων η πιο ακριβή διεθνώς επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, αυτή της βιοξήρανσης*, και αναγκαστικά και της συνοδού θερμικής επεξεργασίας*, που είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr