Ημερίδα δικτύωσης στο πλαίσιο του προγράμματος R4R

Αθήνα, 10/12/2012

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ»

 Την Τετάρτη 12/12/2012, στις 9:15 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) στην Αθήνα, Κότσικα 4, η προγραμματισμένη ημερίδα δικτύωσης Ευρωπαϊκών και Ελληνικών δήμων και περιφερειών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος R4R – Regions for Recycling (Περιφέρειες για την Ανακύκλωση).

Στόχος της ημερίδας είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ Ελληνικών και Ευρωπαϊκών δήμων και περιφερειών σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα από την Καταλονία, τη Φλαμανδία, τη Στυρία της Αυστρίας, καθώς επίσης και από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ACR+. Από την Ελλάδα θα παρουσιαστούν παραδείγματα όπως η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού της Κρήτης, το πρόγραμμα Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ) στην Ελευσίνα και η εξελίξεις στην περιφέρεια Αττικής σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

 Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το δείτε εδώ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και ελαφρύ γεύμα.

Κουκλοθέατρο στα νηπιαγωγεία

3/5/2012

doll-house01«Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη» από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την Tetra Pak Hellas S.A.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Tetra Pak Hellas S.A. πραγματοποίησαν σε συνεργασία πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη», πάνω σε θέματα σχετικά με την ανακύκλωση και την αξία της για το αστικό και φυσικό περιβάλλον.

H παραπάνω συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Tetra Pak. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, στοχεύει στην κινητοποίηση των καταναλωτών, και στην προστασία του περιβάλλοντος αναλαμβάνοντας δράσεις συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης με προτεραιότητα την προώθηση της ανακύκλωσης καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική


Αθήνα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση
Η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση
για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική

Η Πράσινη Πρόταση, μια αξιόπιστη και οικονομική διέξοδο στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική παρουσιάζεται σήμερα από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τη Greenpeace. Η κοινή πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) και έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής και των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο παρελθόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα συγκριτικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του προτεινόμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι σημαντικά, ιδίως σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής στενότητας, τόσο για το δημόσιο και τους ΟΤΑ, όσο για τους πολίτες, που – τελικά – θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες κεντρικές επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα...

Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων: Εναρμόνιση ή εκτροπή από την Κοινοτική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων: Εναρμόνιση ή εκτροπή από την Κοινοτική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον;

Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2012


Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εναρμόνιση με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία 98/2008/ΕΚ αποτελεί κατάφωρη εκτροπή από τους στόχους της Οδηγίας, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς.

Η σημαντικότερη αλλαγή, που φέρνει η Οδηγία Πλαίσιο για τα απόβλητα 98/2008, είναι η υποχρέωση για χωριστή συλλογή υλικών στην πηγή, ώστε να επιτευχθεί η ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών κατά 50% μέχρι το 2020. Τόσο απλά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Καταλοίπων και Αποβλήτων με βάση τον Κύκλο – Ζωής

Το πρόβλημα

Τα πετρελαιοειδή απόβλητα και κατάλοιπα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των οργανικών υγρών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στην Ελλάδα παράγονται πάνω από 200.000 τόνοι πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων, η διαχείριση των οποίων δεν είναι πάντα περιβαλλοντικά βέλτιστη. Οι υφιστάμενες χρησιμοποιούμενες μέθοδοι διαχείρισης είναι οι εξής:

  1. Συλλογή, προ-επεξεργασία (σε βιομηχανίες, λιμάνια κ.α.), απόρριψη της υδάτινης φάσης και επαναδιύλιση της ελαιώδους μορφής
  2. Ανάμειξη με υπολείμματα ξυλείας για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου χαμηλής θερμογόνου δύναμης και χρήσης στην τσιμεντοβιομηχανία.
  3. Διασυνοριακή αποστολή και διαχείριση.

Τα πετρελαιοειδή απόβλητα και κατάλοιπα συχνά αναμειγνύονται με Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια (ΑΛΕ) επηρεάζοντας αρνητικά την ποιοτική αναγέννηση και των 2 ρευμάτων οργανικών αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr