Για τα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΕΚ) -ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 1 Νοεμβρίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον κυκλώνα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της ιστορίας της με τεράστιες και οδυνηρές συνέπειες -άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες-, επιβάλλεται η επιλογή για τη διαχείριση των αποβλήτων να στοχεύει καθοριστικά στο μικρότερο δυνατό κόστος και στη μεγαλύτερη συναίνεση της κοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται αποκλειστικά και μόνο με τη μεγιστοποίηση της Διαλογής στη Πηγή (ΔσΠ) των Αποβλήτων. Άρα τα έργα Διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική και αλλού, θα πρέπει να υιοθετήσουν σαφέστατα τη Διαλογή στη Πηγή, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την οδηγία 98/2008.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση μας ξεπερνά. Άμεση αναπροσαρμογή του ΠΕΣΔΑ Αττικής στα νέα δεδομένα

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2011

Η οικονομική κρίση μειώνει συνεχώς τα παραγόμενα απορρίμματα

Πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η οικονομική κρίση αλλάζει ριζικά το τοπίο στην διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό της ύφεσης και οι μέχρι τώρα μετρήσεις του ΕΣΔΚΝΑ δείχνουν ότι το 2010 η μείωση ήταν περίπου 4%, ενώ το 2011 μπορεί να φθάσει και σε διψήφιο ποσοστό. Με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση θα μας επηρεάζει για πολλά ακόμη χρόνια, θα έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική χρονική υστέρηση στην παραγωγή απορριμμάτων κατά τουλάχιστον μια 15ετία, δηλαδή οι παραγόμενες ποσότητες του 2010 θα ξαναπαραχθούν στην Αττική μετά το 2025.

Διαβάστε περισσότερα...

Όχι άλλα λεφτά “στα σκουπίδια” η πιο οικονομική λύση είναι και η πιο φιλική για το περιβάλλον


 

Αθήνα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Εν μέσω της σκληρότερης οικονομικής κρίσης, που βιώνει η γενιά μας, η Κυβέρνηση φλερτάρει με την οικονομική και οικολογική χρεοκοπία στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, μέσα από την προώθηση μονάδων καύσης απορριμμάτων. Συγκεκριμένα:

  • Ο προϋπολογισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, έργο που ανακοινώθηκε πάλι πρόσφατα, είναι 430 εκ. €, ενώ οι δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι είναι μόνο 120 εκ. €. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες καλούνται να βάλουν τα επιπλέον 310 εκ. €. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρουν πίσω με το παραπάνω. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των έργων από την Περιφέρεια τα έσοδα των ιδιωτών στα 25 χρόνια λειτουργίας των μονάδων θα φτάσουν ενδεχομένως το 1,5 δις €. Το ποσό αυτό, τελικά, θα είναι υπερδιπλάσιο, διότι: η επιλογή της καύσης θα επιδοτείται επιπλέον από το τέλος ΑΠΕ και ενδεχομένως και από τα έσοδα των τελών της ανακύκλωσης. Συνεπώς, τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες και οι επιδοτήσεις που θα αφαιρεθούν από τα πραγματικά έργα ΑΠΕ και ανακύκλωσης στην πηγή θα ενισχύσουν περιβαλλοντικά καταστροφικές και οικονομικά ασύμφορες μονάδες καύσης.
  • Οι 4 ΜΚΟ έχουμε επανειλημμένα προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για την Αττική. Η ολοκληρωμένη πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση με έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή και με συνολικό κόστος τελικής διαχείρισης της τάξης των 70 €/t αντί των περίπου 180 €/t, που θα φθάσει τελικά η όποια επιλογή με καύση. Μάλιστα, εάν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση λύνεται σχεδόν το πρόβλημα με τους υπάρχοντες πόρους, πολύ πιο οικονομικά και πιο γρήγορα. Όμως, η πολιτεία συνεχίζει να μην εξετάζει αυτή την πολύ οικονομικότερη λύση.
  • Τα λόμπυ των πανάκριβων τεχνολογιών της βιοξήρανσης & της καύσης επιδιώκουν να πάρουν τα μεγάλα έργα. Η πολιτεία συνεχίζει να παρακολουθεί τη διαμάχη μεταξύ των δύο πιο ακριβών τεχνολογιών διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων και δεν παίρνει θέση!
  • Στις 15/9/2011 αρχίζει η διαβούλευση της Περιφέρειας Αττικής για τις τεχνολογίες των έργων για την Αττική, χωρίς να έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί ο «νέος ΕΣΔΚΝΑ» από τη νέα περιφέρεια και τους νέους δήμους της Αττικής, που προβλέπεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη.

Τέλος, το κρίσιμο σημείο για να γίνει εφικτή η πιο ολοκληρωμένη και οικονομικά συμφέρουσα λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως προτείνεται από τις 4 ΜΚΟ, δεν είναι άλλο από τη διαλογή στην πηγή των οργανικών, η οποία είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική από το 2015, σύμφωνα με την Οδηγία 98/2008. Πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η όποια προκήρυξη έργων στην Αττική και αλλού θα επιτρέπει αυτή την δυνατότητα της διαλογής στην πηγή των οργανικών και δεν θα ανοίγει το δρόμο αποκλειστικά για σύμμεικτη διαχείριση των απορριμμάτων (όπως δυστυχώς συνέβη ήδη με τα έργα της Δυτικής Μακεδονίας).

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ταλαιπωρεί το λεκανοπέδιο για πολλά χρόνια και αφορά άμεσα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, δεν υπάρχει χώρος για τραγικά λάθη ή λανθασμένες επιλογές, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον μας για πολλές δεκαετίες προσφέροντας εγγυημένα υπερκέρδη σε μεγαλοεργολάβους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φίλιππος Κυρκίτσος (ΟΕΑ) 210-8224281, 6936-140795,

Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace) 210-3806374, 6979-395108

1.Βαγγέλης Κουκιάσας (Δίκτυο Μεσόγειος SOS) 210-8228795, 6977-600247

Δείτε επίσης το Δελτίο Τύπου 4 ΜΚΟ: Πράσινο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής (26 Ιανουαρίου 2010)

Επιστολή 11 ΜΚΟ προς Υπουργό ΠΕΚΑ

ΠΡΟΣ

Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας

και Κλιματικής Αλλαγής

κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011

Αρ.πρωτ.: 11/195

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας συγχαίρουμε για την ανάληψη καθηκόντων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, προς όφελος πρωτίστως του περιβάλλοντος. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την κοινωνία και το περιβάλλον και οι αποφάσεις που καλείστε να πάρετε θα καθορίσουν για πολλά χρόνια την περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να εξασφαλίσει η χώρα   μια βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη με μακροχρόνια κοινωνικά οφέλη.

Στον λίγο χρόνο λειτουργίας του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει να αντιμετωπίσει, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτων και προβλημάτων. Σας καλούμε να υπερασπιστείτε τα έως τώρα πρώτα θετικά βήματα του Υπουργείου και να δώσετε άμεσα έμφαση στην επίλυση των επειγουσών εκκρεμοτήτων που αφορούν σε σημαντικά θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η πράσινη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη με αριθμούς

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2011

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) επεξεργάστηκε αναλυτικά την πανελλαδική Πράσινη Πρόταση των 4 ΜΚΟ (ΟΕΑ, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) και εκτίμησε για την Κρήτη ποσοτικά και διαχρονικά, πόσο μπορούν να αποδώσουν όλες οι προτεινόμενες δράσεις πρόληψης, ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης και κομποστοποίησης. Τα τελικά διαχρονικά ποσοστά διαχείρισης με την Πράσινη Πρόταση και του περιφερειακού σχεδιασμού για την Κρήτη, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Αναλυτικότερα μπορείτε να δείτε κατεβάζοντας το σχετικό αρχείο.

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr