Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ως ο πρώτος φορέας από την Ελλάδα που συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης και Μείωσης των Αποβλήτων, διοργάνωσε δύο δράσεις για την προώθηση της κομποστοποίησης.

Συγκεκριμένα, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης διοργάνωσε ημερίδα  με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων σε Κρίση. Η Κομποστοποίηση βασικός παράγων της λύσης», την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010, στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ στο Παλαιό Φάληρο (Λεωφόρος Συγγρού 387).

Επιπλέον, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ετοιμάζει μια Ειδική Έκδοση για την κομποστοποίηση στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες και τους Ο.Τ.Α., τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της οικιακής και κοινοτικής κομποστοποίησης έναντι άλλων μεθόδων, η εμπειρία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, στοιχεία φορέων που ασχολούνται με την κομποστοποίηση στην Ελλάδα, κ.ά.

Το υλικό της ημερίδας και το περιεχόμενο της ειδικής έκδοσης, καθώς επίσης και το πρόγραμμα της ημερίδας και το σχετικό δελτίο τύπου, που εκδόθηκε με το πέρας της, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας. Περιηγηθείτε στα άρθρα που ακολουθούν για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε τα αρχεία που σας ενδιαφέρουν.

Είναι βέβαιο ότι μέχρι σήμερα η κομποστοποίηση δεν έχει αναδειχθεί στη χώρα μας. Οι παραπάνω δράσεις είναι οι πρώτες, που προγραμματίζονται ειδικά για να προβάλλουν την κομποστοποίηση και να αναδείξουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλες τεχνολογικές επιλογές.

Κομποστοποίηση και Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, του Ε.Ο.Α.Ν, του Δήμου Αθηναίων και του Διεθνούς Δικτύου Κοινωνικής Οικονομίας RReuse
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης (Σ.Ε.Κ.) και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.) ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Δημοτικών Αρχών και κοινωνικών φορέων σχετικά με τα αδιέξοδα και εκρηκτικά προβλήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων διοργανώνουν από κοινού το σεμινάριο.
Αμφιθέατρο Δήμου Αθηναίων και κτίριο INNOVATHENS Τεχνόπολις Γκάζι Τετάρτη 26 έως και την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα...

Κομποστοποίηση Παντού!

compostΠρόταση συνεργασίας με τοπικούς φορείς, με σκοπό την προώθηση της κομποστοποίησης, μέσω της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) προκειμένου να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό, σε πόλεις μακριά από την πρωτεύουσα, για την κομποστοποίηση (οικιακή και δημοτική), όπως επίσης και για την υφιστάμενη κατάσταση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα, υλοποιεί εκπαιδευτικές ημερίδες/σεμινάρια, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Άνδρου. Τα σεμινάρια αυτά, εκτός από ενημερωτικό χαρακτήρα, έχουν βιωματικό και εκπαιδευτικό ύφος. Για την υλοποίησή τους χρησιμοποιείται εκπαιδευτικό υλικό για ενήλικες, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig. Η χρήση του εκπαιδευτικού υλικού από το επιστημονικό προσωπικό της ΟΕΑ επιτυγχάνει τη λεπτομερή κατάρτιση του κοινού σε θέματα κομποστοποίησης, ενώ πλαισιώνεται και από το βιωματικό εργαστήρι κατασκευής κάδου οικιακής κομποστοποίησης. Εναλλακτικά, το εργαστήρι μπορεί να αντικατασταθεί από βιωματικό παιχνίδι για παιδιά, με αντικείμενο την ανακύκλωση.

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική Έκδοση: Μονάδα κομποστοποίησης στο Viersen

doc15-1Η μονάδα κομποστοποίησης στο Viersen έχει δυναμικότητα 51.000 τόνων με κλειστή μονάδα εντατικής χώνευσης  και υπαίθρια τελική φάση κομποστοποίησης. Ήδη από το 1995 λειτουργούσε στην περιοχή μια μονάδα κομποστοποίησης από «πράσινα» απορρίμματα.  Από το τέλος του 1997, η μονάδα επεξεργάζεται στην κανονική της λειτουργία βιοαποδομήσιμα απόβλητα που συλλέγονται χωριστά (καφέ κάδος) στο Kreises Viersen (304.000 κάτοικοι) αλλά και «πράσινα» απόβλητα.

Read More

Διεύθυνση: Kompostierungsanlage Viersen
Hindenburgstrassse 160,  71749 Viersen
Τηλ. 02162/96004-11 Φαξ. 02162/96004-20
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.     Internet: www.rwe.umwelt.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική Έκδοση: Εργοστάσιο κομποστοποίησης Mechernich

Το 2001 τελείωσε ο εκσυγχρονισμός σε σημαντικά κομμάτια του από το 1995 λειτουργούντος από την Kreis Euskirchen, εργοστασίου κομποστοποποίησης Mechernich. Για την εντατική χώνευση εγκαταστάθηκε μια νέα τεχνολογία παραγωγής. Με τις αλλαγές, βελτιώθηκε σημαντικά η ελλιπής ασφάλεια της μονάδας και αντίστοιχα τα υψηλά κόστη συντήρησης. Η μονάδα είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα, το οποίο «έμαθε από τα λάθη του».

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική Έκδοση: Κομποστοποίηση στη Γερμανία του Karsten Runge

 Dipl.-Ing. Karsten Runge

 Πολλοί από τους Δήμους στη Γερμανία προσφέρουν συστήματα ξεχωριστής συλλογής για τα “βίο – απόβλητα” και τα “πράσινα απόβλητα”. Σήμερα, περίπου το 50% των γερμανικών νοικοκυριών συνδέονται με το σύστημα ξεχωριστής συλλογής για τα βίο – απόβλητα (σύστημα των καφέ κάδων). Τα Βίο – Απόβλητα είναι τα οργανικά απόβλητα από νοικοκυριά, όπως απόβλητα τροφίμων και κήπου, των οποίων η διαλογή έχει γίνει στην πηγή. Τα Πράσινα Απόβλητα είναι τα οργανικά απόβλητα από δημόσιους και ιδιωτικούς κήπους, όπως φύλλα, κλαδιά, θάμνοι κ.τ.λ. Η συνολική ποσότητα βίο – αποβλήτων και πράσινων αποβλήτων τα οποία συγκεντρώθηκαν στη Γερμανία το 2007 ήταν περίπου 9 εκατομμύρια τόνους. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία λειτουργούν περίπου 1000 εγκαταστάσεις κομποστοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr