Πρόσκληση στο 5ο φόρουμ Διαβούλευσης του LIFEDEBAG

Πρόσκληση στο 5ο φόρουμ Διαβούλευσης του LIFE DEBAG 

σχετικά με τις Εθελοντικές Συμφωνίες για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας

Υπό την Αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ

Πέμπτη 01Φεβρουαρίου 2018, 10:00π.μ.

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου ΔΕΣ-ΚΟΙ

(Χαριλάου Τρικούπη1& Λαγουμιτζή 22, Καλλιθέα)

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση για την Ρύθμιση Διαχείρισης των ΑΕΚΚ στην Ελλάδα

Σημεία Ολοκληρωμένης Πρότασης

για την Ρύθμιση Διαχείρισης των ΑΕΚΚ στην Ελλάδα

Φίλιππος Κυρκίτσος και Νίκος Χαραλαμπίδης

Εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της Greenpeace

 

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2018

Στην Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και στην Greenpeace εκτιμάται ότι είναι απολύτως αναγκαία μια νέα και ολοκληρωμένη νομοθετική προσέγγιση για την διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK) στην χώρα μας. Το υπάρχον μοντέλο μονάδας – ΣΕΔ έχει ξεπεράσει τα όριά του και όταν θα κάνει ο ΕΟΑΝ ελέγχους στα υπάρχοντα ΣΕΔ και μονάδες θα το διαπιστώσει. Η χώρα καλύπτεται περίπου κατά 1/3 γεωγραφικά από ΣΕΔ για τα ΑΕΚΚ και φαίνεται αυτό να μην αλλάζει χωρίς παρέμβαση του ΕΟΑΝ και του ΥΠΕΝ. Παρακάτω κατατίθενται συγκεκριμένες ιδέες για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος, που έχουν προκύψει από την διαχρονική εμπειρία λειτουργίας του ΕΟΑΝ και από πολλές επαφές με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κρίνεται αναγκαία μία ειδική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα με βάση συζήτησης τα παρακάτω σημεία, που ενδεχομένως θα πρέπει να ξανασυζητηθούν με τους εμπλεκόμενους και να επικαιροποιηθούν όπου χρειάζεται. Ας μην μας διαφεύγει ότι τα ΑΕΚΚ είναι ένας από τους 5 τομείς προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή πολιτική της Κυκλικής Οικονομίας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ε.Ο.ΑΝ. απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την Πλαστική Σακούλα

 

 

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

Αθήνα, 28-12-2017

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης Ε.Ο.ΑΝ.,αρμόδιος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και των άλλων προϊόντων, απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με το επίκαιρο θέμα της νέας Νομοθεσίας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. 

 

Σχετικά:

  1. Η ΚΥΑ 180036/952 (ΦΕΚ Β’ 2812)/2017 η οποία αφορά την εναρμόνιση της  Οδηγίας (ΕΕ) 2015/720 «…για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς».
  2. Ο Νόμος 4496/2017 (ΦΕΚ Β’ 170 / 2017) με θέμα «τροποποίηση του ν. 2939/2001 ….»
  3. Οι διατάξεις της ΥΑ 181504/2016 (ΦΕΚ 2454/Β) με θέμα «Κατάρτιση, περιεχόμενο και σύστημα διαχείρισης του ΕΜΠΑ…..» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΥΑ 892/2017 (ΦΕΚ 538/Β) με θέμα «Τροποποίηση της ΥΑ 181504/2016 ……»

 

Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή ΠΜΚΟ για το νομοσχέδιο ανακύκλωσης

 

                                                                                                                                                  Αθήνα, 28 Ιουνίου 2017

Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελο

Θέμα: Σχόλια επί του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ν 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Γνωρίζοντας την σε βάθος ενασχόλησή σας με θέματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις της ανακύκλωσης στη χώρα μας, είδαμε στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου μια ευκαιρία να απογειωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Αυτό απαιτεί ριζική στροφή στην μέχρι σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη (που συνεχίζει να είναι η τελική διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων αντί της Πρόληψης – Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης), την οποία δυστυχώς δεν είδαμε να προωθείται με συγκεκριμένους αποτελεσματικούς τρόπους στο νομοσχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr