Ο Γόρδιος Δεσμός των Σκουπιδιών στην Αττική

Του Φίλιππου Κυρκίτσου
Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2014
Οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές ολοκληρώθηκαν και ένα νέο τοπίο αρχίζει να διαμορφώνεται στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι πολύ θετικό που η νέα Περιφερειάρχης Αττικής και νέοι και παλαιοί δήμαρχοι στρέφονται καθαρά προς την βέλτιστη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, που δεν είναι άλλη από την Πρόληψη, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, και παράλληλα αρχίζουμε να συμφωνούμε για την μεγάλη δυναμική της Επαναχρησιμοποίησης, της Εναλλακτικής Διαχείρισης και της Κοινωνικής Οικονομίας στην κατεύθυνση της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
Όμως αυτό το νέο θετικό τοπίο, πρέπει γρήγορα να μετεξελιχθεί σε συγκεκριμένες εφαρμόσιμες προτάσεις και έργα, που θα αξιοποιούν ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα, και δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Από την πολύχρονη εμπειρία μας σαν οικολογική οργάνωση, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, ούτε μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά απαιτείται πολύ δουλειά και ειλικρινής συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και με διάθεση να καταλήξουμε στις καλύτερες δυνατές επιλογές για την κάθε περιοχή. Αντίπαλος πρέπει να είναι μόνο το πρόβλημα και όχι όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη από εμάς. 

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ 49 ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύπαρξη μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι δείκτης των μεγάλων προβλημάτων ενός κόσμου που πολύ απέχει από το ιδεατό: φτώχεια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, τραγική υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ανισότητα, καταπάτηση δικαιωμάτων. Είναι επίσης δείκτης δημοκρατίας. 
Στην Ελλάδα, οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών εδώ και δεκαετίες προσφέρουν σημαντικό έργο. Ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης, όταν η φτώχεια και οι ανισότητες έχουν απογειωθεί, ενώ το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν αναλώσιμος πόρος για άμεση εκποίηση, ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποκτά κρίσιμη σημασία για τη σωτηρία ζωών, την αναχαίτιση απειλών και την προστασία των κοινών. 

Διαβάστε περισσότερα...

Στοχευμένες Νομοθετικές Πρωτοβουλίες για την Προώθηση της Πράσινης Διαχείρισης Απορριμμάτων

Είναι πλέον φανερό ότι η Ανακύκλωση και η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Ελλάδα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών αλλά και σε σχέση με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Όλοι μιλούν για Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση χωρίς όμως οι λέξεις να μετατρέπονται σε συγκεκριμένες δράσεις και έργα. Ένας από τους λόγους αυτής της στασιμότητας σαφώς εντοπίζεται και στο νομοθετικό έλλειμμα που υπάρχει και που θα μπορούσε αντιμετωπισθεί υιοθετώντας απλές και στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace καταθέτουν σε δημόσιο διάλογο τις παρακάτω 20 νομοθετικές προτάσεις για να συμβάλλουν στην επιτάχυνση των αναγκαίων εξελίξεων.

Διαβάστε περισσότερα...

© 2013 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μαμάη 3, 10440, Αθήνα, info@ecorec.gr