Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας / Αττικής 2021

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, πέντε περιβαλλοντικές ΜΚΟ, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το WWF Ελλάς αποστείλαν από κοινού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιστολή για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ2021), το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από ένα και πλέον έτος. Κατεβάστε την επιστολή σε pdf εδώ.

Προς

1. κ. Σταύρο Καλαφάτη,

Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ

2. κα Βιβή Μπάτσου,

Πρόεδρο

Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας

25 Σεπτεμβρίου 2012

Θέμα: Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας / Αττικής 2021

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμη κα Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε το ενδιαφέρον και την αγωνία των περιβαλλοντικών οργανώσεων Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και WWF Ελλάς, για την πορεία ολοκλήρωσης και έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ2021), το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από ένα και πλέον έτος.

Read More

Κατά την άποψη των οργανώσεών μας που συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας, κατέθεσαν μελέτες και αποτελέσματα ερευνών ή εξέφρασαν σχόλια επί του κεφαλαίου που αφορά την προστασία περιβάλλοντος, το σχέδιο ΡΣΑ που δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αποτελεί μια κατά βάση αξιόλογη προσπάθεια οργάνωσης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας.

Κατά την πάγια άποψη των οργανώσεών μας, η ανάπτυξη της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό και εκτός σαφώς προσδιορισμένων αξόνων περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Με αυτό ως δεδομένο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΡΣΑ του 1985 (ν. 1515/1985) δεν ανταποκρίνεται στα τεράστια προβλήματα περιβαλλοντικής και οικονομικής ανισότητας της Αττικής, τα οποία επιδεινώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την προώθηση τού σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους τρεις στρατηγικούς στόχους του σχεδίου ΡΣΑ2021 αφορά την «Περιβαλλοντικά βιώσιμη χωρική ανάπτυξη με αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση του φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», εντοπίζουμε στο σχέδιο νόμου αρκετά σημαντικά στοιχεία για την προστασία του περιβάλλοντος και τού φυσικού χώρου της Αττικής. Ως πλέον σημαντικά περιβαλλοντικά στοιχεία του σχεδίου νόμου αξιολογούμε τα εξής:

  • Συμπερίληψη ως προστατευόμενων περιοχών των μεγάλης οικολογικής αξίας και εξαιρετικά ευάλωτων υγροτόπων της Αττικής.
  • Την επιτάχυνση του προγράμματος ολοκληρωμένης προστασίας των πολύπαθων ορεινών όγκων και των σημαντικών τοπίων της Αττικής.
  • Υποχρεωτική κύρωση των δασικών χαρτών εντός πενταετίας.
  • Πρόβλεψη ειδικής διάταξης για την παρακολούθηση του οικολογικού αποτυπώματος.
  • Κατεύθυνση για βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων βασισμένη στο τρίπτυχο «ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επανάχρηση» και στην εφαρμογή του συστήματος των «τεσσάρων κάδων», με στόχο τη βέλτιστη δυνατή διαλογή στην πηγή.

Κατά τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Αττική χρειάζεται επειγόντως όραμα και σαφές σχέδιο βιώσιμης εξόδου από την κρίση. Το σχέδιο νόμου για το ΡΣΑ 2021 που έχει τεθεί σε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον απαραίτητο σχεδιασμό. Η προώθησή του στη Βουλή όμως καθυστερεί για λόγους αδιευκρίνιστους, ενώ το φως της δημοσιότητας βλέπουν ανησυχητικές αναφορές περί προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για επιδείνωση των σημαντικών περιβαλλοντικών παραμέτρων που το χαρακτηρίζουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την πορεία θεσμοθέτησης του ΡΣΑ 2021. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

WWF Ελλάς


Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα

τηλ/fax: 210 8228795

Πρόεδρος: Βαγγέλης Κουκιάσας

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Μαμάη 3, 10440, Αθήνα

Πρόεδρος: Φίλιππος Κυρκίτσος

email: info @ ecorec.gr


Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28, 10558 Πλάκα

Φαξ: 210-3225240

Πρόεδρος: Γιάννης Μιχαήλ

email: elet @ ellinikietairia.gr


Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,

Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937

Πρόεδρος: Απόστολος Καλτσής

email: info @ ornithologiki.gr


WWF Ελλάς

Λεμπέση 21, 117 43, Αθήνα

Fax: 210 3247578

Διευθυντής: Δημήτρης Καραβέλλας

email: d.karavellas @ wwf.grΠρογράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr