Με καύσιμο από τηγανόλαδα θα ζεσταίνονται οι μαθητές στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Πεύκων

Cooking-Oil_9Περισσότερα από 200 παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Πεύκων, θερμαίνονται από το Δεκέμβριο με τα τηγανόλαδα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραγωγή βιοντίζελ (490 λίτρα), τα οποία έχουν παραχθεί από την ειδική επεξεργασία και αξιοποίηση των τηγανόλαδων, και τα οποία παραδόθηκαν στα δυο ειδικά σχολεία που φιλοξενούνται στο ΨΚΒΕ. Να σημειωθεί ότι την περασμένη χειμερινή περίοδο με βιοκαύσιμο ενισχύθηκε η θέρμανση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παύλου, στο οποίο διατέθηκαν περίπου 750 λίτρα, που ήταν η πρώτη παραγωγή από την αξιοποίηση των μαγειρικών ελαίων.

Read More

«Πρόκειται για μια πρωτοπόρα δράση του δήμου με μεγάλες θετικές προεκτάσεις την οποία πρέπει να στηρίξουν και να αγκαλιάσουν όλοι οι δημότες και οι κάτοικοι. Εμείς πρώτη φορά δεχόμαστε ένα τέτοιο «δώρο» από οικιακά απόβλητα και νομίζω ότι θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα», δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Νότας. Την αίσθηση αυτή ενίσχυσε η κα. Τσουκαλά, η οποία απευθυνόμενη στους γονείς, τους κάλεσε να συμμετάσχουν δυναμικά στην εκστρατεία του δήμου υποστηρίζοντας ότι «τίποτε δεν πάει χαμένο, ιδίως όταν υπάρχει προγραμματισμός και πλούσιες δράσεις, όπως συμβαίνει στο δήμο μας».

Τις δράσεις του δήμου ανέπτυξε και ο κ. Σιμητόπουλος, ο οποίος μετέφερε και μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, που απουσίαζε λόγω έκτακτων υποχρεώσεων.

Η ποσότητα των 490 λίτρων βιοκαυσίμου είχε παραληφθεί τις προηγούμενες ημέρες από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Η μετατροπή των τηγανόλαδων σε βιοντίζελ γίνεται στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας υπό την ευθύνη του καθηγητή Ιωάννη Κάρμαλη, όπου εκκρεμεί η παραγωγή νέας ποσότητας.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην δήμος Συκεών ήταν από τους πρώτους που έθεσε σε υλοποίηση το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, το οποίο τώρα έχει επεκταθεί δυναμικά σε όλες τις Ενότητες του νέου διευρυμένου δήμου. Η οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης, με έμφαση κυρίως στις μαθητικές κοινότητες, έχει επιφέρει ήδη θεαματικά αποτελέσματα καθώς τα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν εκτίναξη της συμμετοχής των δημοτών, από τους οποίους μέσα στο 2012 έχουν συγκεντρωθεί 1.875 λίτρα, έναντι 750 λίτρων του 2011.

Όπως διαπιστώνεται, όλο και περισσότεροι κάτοικοι και από τις τέσσερις Δ.Ε. εντάσσονται στο «κίνημα των τηγανόλαδων», η ενεργειακή αξιοποίηση των οποίων εξασφαλίζει στο δήμο βιοντίζελ που διατίθεται για τις ανάγκες θέρμανσης σε κτίρια τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Συνεργεία του δήμου διανέμουν στους δημότες και στους μαθητές ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανόλαδων, τα οποία παραλαμβάνουν μετά από ειδοποίησή τους. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία για την προώθηση και των άλλων προγραμμάτων ανακύκλωσης, όπως είναι η ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδος), η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών, η χουμοποίηση-κομποστοποίηση φυτικών-οργανικών απορριμμάτων κλπ.

Πηγή: www.voria.grΠρογράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr