Αυτοί οι 4 διαφορετικοί κάδοι για ποια απορρίμματα θα είναι;

Ερώτηση: Αυτοί οι 4 διαφορετικοί κάδοι για ποια απορρίμματα θα είναι;

 

Απάντηση: Ο πρώτος κάδος πρέπει να είναι μόνο για το χαρτί/χαρτόνι, ώστε μετά την αποκομιδή να πηγαίνει, υπό κάποιες σχετικά εύκολα επιτεύξιμες προϋποθέσεις, κατ' ευθείαν στις χαρτοβιομηχανίες για ανακύκλωση, χωρίς την δυσκολία και το κόστος της διαλογής του στα ΚΔΑΥ. Με δεδομένο ότι σήμερα τo 60-70% των ανακυκλώσιμων υλικών στους μπλε κάδους είναι χαρτί/χαρτόνι, γιατί να το «ανακατεύουμε» με άλλα υλικά και μετά να πρέπει να το ξεχωρίσουμε;

Ο δεύτερος κάδος πρέπει να είναι για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (πλαστικά, γυαλί, μέταλλα), που θα οδηγούνται για διαλογή στα ΚΔΑΥ και μετά για ανακύκλωση.

Ο τρίτος κάδος πρέπει να είναι για τα οργανικά (υπολείμματα κουζίνας, κλαδέματα), που θα οδηγούνται για κομποστοποίηση σε σχετικές μονάδες.

Ο τέταρτος κάδος θα είναι για τα υπολείμματα, που θα οδηγούνται στο ΕΜΑΚ για περαιτέρω διαλογή και ανάκτηση και εν συνεχεία ότι μένει στο ΧΥΤΥ.

Παράλληλα θα πρέπει να επεκταθούν ειδικές δράσεις με ξεχωριστά μέσα-μεθόδους συλλογής και άλλων ρευμάτων, όπως επιλεγμένα σημεία ανάκτησης για το γυαλί, τις μπαταρίες (ήδη υπάρχει), τα φάρμακα, το ρουχισμό κ.α.Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr