Ζητούνται... αποτσίγαρα για ανακύκλωση

Μια αμερικανική εταιρεία απευθύνει έκκληση στους απανταχού καπνιστές να της στέλνουν τα «πειστήρια του εγκλήματος». Η TerraCycle δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στα αποτσίγαρα, μετατρέποντάς τα σε λίπασμα ή ακόμη και βιομηχανικό πλαστικό.
Η ιδέα ανήκει στον επιχειρηματία Τομ Ζάκι, ο οποίος εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο Πρίνστον για να κυνηγήσει το όνειρό του, ιδρύοντας την TerraCycle με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. Η εταιρεία «τρέχει» δεκάδες προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης πάσης φύσεως προϊόντων, από παπούτσια και σαγιονάρες μέχρι οδοντόβουρτσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σε αυτά προστίθεται τώρα το Cigarette Waste Brigade (Ταξιαρχία Απορριμμάτων Τσιγάρων), στο πλαίσιο του οποίου θα συλλέγονται αποτσίγαρα, πακέτα καπνού, περιτυλίγματα, φίλτρα τσιγάρων, ακόμη και στάχτη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, πολλοί πιστεύουν ότι οι «γόπες» είναι βιοδιασπώμενες, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. «Τα αποτσίγαρα περιέχουν οξική κυτταρίνη, η οποία στην πραγματικότητα είναι πλαστικό πολυμερές και, συνεπώς, καθόλου φυσικό», δήλωσε ο Τζέι Ρέγιες στο κανάλι CTV του Καναδά, όπου άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι καπνιστές μπορούν να απαλλάξουν τις χωματερές από τα αποτσίγαρά τους συλλέγοντας και στέλνοντάς τα στην εταιρεία για επεξεργασία και ανακύκλωση. Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, οι τοξίνες απομακρύνονται με ακτίνες γ και στη συνέχεια τα απόβλητα διαχωρίζονται ώστε να μετατραπούν σε άλλα προϊόντα, π.χ. σταχτοδοχεία.
«Ο καπνός κομποστοποιείται, η στάχτη χρησιμοποιείται σε λιπάσματα και τα αποτσίγαρα μετατρέπονται σε πλαστικά σφαιρίδια, τα οποία ανακυκλώνονται», εξηγεί ο Ρέγιες διαβεβαιώνοντας ότι τα ανακυκλωμένα προϊόντα δεν περιέχουν τοξίνες. «Η μέθοδος είναι 100% ασφαλής. Έγιναν αμέτρητες δοκιμές από τρίτους, οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπάρχουν τοξίνες ή επικίνδυνα υλικά.»
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ίδια την καπνοβιομηχανία, η οποία μπορεί έτσι να κερδίσει λίγη... θετική δημοσιότητα. Για κάθε αποτσίγαρο που στέλνουν, οι καπνιστές συλλέγουν έναν πόντο που αντιστοιχεί σε 0,01 δολάρια. Τα ποσά που συγκεντρώνονται δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Πηγή: www.naftemporiki.grΠρογράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr