Βανκούβερ: Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι... από πλαστικό

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να γίνει «η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο» έως το 2020, το Βανκούβερ στον Καναδά, ανακοίνωσε ότι θα στρώσει τους δρόμους του με ανακυκλωμένο πλαστικό. Για την ακρίβεια, θα χρησιμοποιηθεί μία νέα διαδικασία, που επαναχρησιμοποιεί κοινά πλαστικά απορρίμματα από αυτά που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, απαιτώντας επίσης λιγότερο καύσιμο.
Σε συνεργασία με την εταιρεία GreenMantra, με έδρα το Τορόντο, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υλικό που μοιάζει με κοκκώδες κερί και το οποίο θα προστεθεί στο μείγμα ασφάλτου. Το υλικό αυτό θα επιτρέπει στην άσφαλτο να απλώνεται πιο εύκολα και σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, περιορίζοντας το κόστος του καυσίμου που απαιτείται για τη θέρμανσή της, σύμφωνα με τον αρμόδιο αξιωματούχο.
Μιλώντας στη Vancouver Sun, ο Πίτερ Τζαντ εξήγησε ότι το συμβατικό μείγμα ασφάλτου πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 140 - 160 βαθμών Κελσίου για να απλωθεί στην επιφάνεια. Με την πρόσθεση του ανακυκλωμένου πλαστικού ωστόσο, η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 40 βαθμούς. «Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνεται 20% λιγότερο καύσιμο, μια τεράστια εξοικονόμηση σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μιλώντας στη Vancouver Sun, ο Πίτερ Τζαντ εξήγησε ότι το συμβατικό μείγμα ασφάλτου πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία 140 - 160 βαθμών Κελσίου για να απλωθεί στην επιφάνεια. Με την πρόσθεση του ανακυκλωμένου πλαστικού ωστόσο, η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 40 βαθμούς. (Πηγή: Vancouver Sun)
Η υβριδική άσφαλτος θα είναι φτιαγμένη από χρησιμοποιημένα μπουκάλια νερού, κύπελλα γιαουρτιών και χαρτόκουτα από γάλα, ωστόσο το χρώμα της δεν θα διαφέρει από αυτό της κοινής ασφάλτου.
Το ανακυκλωμένο πλαστικό θα αυξήσει το κόστος της κατασκευής ενός δρόμου κατά 1-3%. Εκτιμάται όμως ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 300 τόνους το χρόνο, ποσότητα που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά σίγουρα συμβάλει στην προσπάθεια του Βανκούβερ που θέλει να γίνει «η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο».
 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr