Το upcycling γίνεται μόδα στο Βερολίνο

Νέα υφάσματα, νέα χρώματα, νέα κοψίματα, κάθε σεζόν η βιομηχανία της μόδας πρέπει εκ νέου να ανακαλύπτει τον εαυτό της. Όταν όμως περάσει ο καιρός της πασαρέλας, πολλά από τα υφάσματα καταλήγουν εκεί που καταλήγουν στοίβες από ενδύματα: στα απορρίμματα. «Όταν στις μεγάλες εταιρείες ενδύματος διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μικρά λάθη, τότε μπορεί ολόκληρη σειρά να βγει με λάθος ραφή» εξηγεί η Λουίζ Μπαρς, σχεδιάστρια μόδας. «Για εμάς είναι σκουπίδια διότι οι αλλαγές είναι πολύ πιο ακριβή υπόθεση». Για το περιβάλλον, όμως, μια τέτοια συμπεριφορά είναι επιβλαβής. Η Λουίζ Μπαρς ίδρυσε μαζί με μια φίλη την εταιρεία aluc. Φτιάχνουν μοναδικά πουκάμισα από τα υπόλοιπα των υφασμάτων, τα οποία κανείς δε θέλει να χρησιμοποιήσει. Πρόκειται την τάση στη μόδα upcycling. «Παράγουμε από τα απορρίμματα κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία και αυτό κάνει τα προϊόντα μας διαχρονικά» λέει η Μπαρς.
Τα ρούχα τους παρουσίασαν και στην εβδομάδα μόδας στο Βερολίνο. Και δεν ήταν οι μόνοι στην εναλλακτική μόδα. Πάνω από 100 εταιρείες, που παράγουν ενδύματα με καλά βιολογικά βαμβάκια και πληρώνουν με δίκαιο τρόπο τους εργαζόμενους, πήραν μέρος στη φετινή εβδομάδα μόδας στη γερμανική πρωτεύουσα.
Αγοραστές και δημοσιογράφοι μόδας τρέχουν σε διοργανώσεις όπως Green Showroom ή Ethical Fashion Show. Κάθε χρόνο όλο και πιο πολλές εκδηλώσεις γίνονται με θέμα το δίκαιο εμπόριο και την παραγωγής μόδας.
Δεν είναι μόνο τα υλικά «πράσινα» αλλά όλη η διαδικασία. Τα πουκάμισα ράβονται σε εργαστήρια, στα οποία λειτουργούν άνθρωποι με αναπηρία. Τα υπόλοιπα υφάσματα από τα πουκάμισα που φτιάχνουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν διάφορα αξεσουάρ. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε διότι από την αρχή βάζουμε την καρδιά μας σε όλη αυτή την παραγωγή και προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα όσο καλύτερα μπορούμε».
Τις δημιουργίες της πουλάει η Λουίζ Μπαρς στο δικό της μαγαζί στο κέντρο του Βερολίνου. Πουλά τσάντες από παλιά μαντήλια και μοδάτα μπλουζάκια φτιαγμένα από παλιές φορεμένες κάλτσες. Με μια πρώτη ματιά όλα αυτά δεν ταιριάζουν στο λαμπερό κόσμο της μόδας. Ούτως ή άλλως δεν είναι στις προθέσεις της να συναγωνιστεί τις μεγάλες φίρμες.
Πηγή: www.aluc.eu/en/
 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr