Δελτίο τύπου: Το έργο «Πρόληψη για Μαθητές» ξεκίνησε

 

08/03/2018

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποιεί το καινοτόμο έργο «Πρόληψη για Μαθητές» στοχεύοντας στην διάδοση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων με έμφαση στους μαθητές, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον στη διαχείριση αποβλήτων.

 

Στα πλαίσια του έργου, η ΟΕΑ υλοποίησε την πρώτη Εκδήλωση την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) με αντικείμενο την Πρόληψη Αποβλήτων και την παρουσίαση των δράσεων του έργου. 

 

Στην πρώτη εκδήλωση του 

έργου ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη κ. Ιωακειμίδης Γιώργος, έκανε ένα σημαντικό χαιρετισμό, όπου μίλησε για τη σημασία της συνειδητοποίησης ότι η σημερινή γενιά καλείται να διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της ΟΕΑ Δρ. Κυρκίτσου Φίλιππου για την ανάδειξη της σημασίας της Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων στις μέρες μας, και η  παρουσίαση του έργου και των δράσεων στους 5 δήμους από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Κωστακόπουλο Στάθη. Τέλος, έγινε από την Τέντα Δήμητρα (υπεύθυνη έργου) εκτενής ανάπτυξη και ανάλυση του καινοτόμου «Οδηγού Πρόληψης Αποβλήτων» για μαθητές και εκπαιδευτικούς που αποτελεί το σημαντικότερο παραδοτέο του έργου και θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης των εκπαιδευτικών παρουσιάσεων και άλλων δράσεων του έργου.


 

Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε η παρουσίαση/περιγραφή ενδεικτικών θεματικών εργαστηρίων

του έργου, με αντικείμενα: την μείωση των ΑΑΗΕ (Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού)  και την επισκευή των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, την κατασκευή μιας αυτοσχέδιας πάνινης τσάντας (από ένα παλιό μακό μπλουζάκι ή μια παλιά ομπρέλα), την οικιακή κομποστοποίηση και την εύκολη εφαρμογή της. Επιπλέον, προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με την προώθηση της Πρόληψης Αποβλήτων. Για το εργαστήριο επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ο κ. Μακρίδης Γιώργος, από τη δράση www.epanekkinisis.gr, μας ανέλυσε την σημασία της πρόληψης στην πράξη, και μας έδειξε πόσο εύκολα μπορεί ένας παλιός ή χαλασμένος υπολογιστής να συνεχίσει να ζει.

 

Στο εργαστήριο για την οικιακή κομποστοποίηση ο Κυρκίτσος Φίλιππος παρουσίασε από κοντά οικιακούς κομποστοποιητές που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και σε μπαλκόνι ενός διαμερίσματος, και τους τρόπους λειτουργίας τους, ώστε να γίνει αντιληπτό το πόσο εύχρηστοι είναι. Στο εργαστήριο για την δημιουργία μιας πάνινης τσάντας ο Κωστακόπουλος Στάθης έδειξε το πως από ένα μακό μπλουζάκι που ίσως πετούσαμε, 

μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε κάτι χρήσιμο όπως είναι μία πάνινη τσάντα. Τέλος, έγινε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων για το πως ένας μαθητής μπορεί να κάνει επιλογές στις καθημερινές αγορές του με στόχο την ελαχιστοποίηση των  αποβλήτων.

 

Το έργο «Πρόληψη για Μαθητές» έχει δικαιούχο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και προϋπολογισμό 49.997,40€. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπο-μέτρο Α: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού, Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις».

 

Θα υλοποιηθούν δράσεις στην Αττική με την ΠΕΔΑ και στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αγιάς, Ζακύνθου, Κοζάνης και Χερσονήσου. Επίσης, οι κατά τόπους δράσεις γίνονται και σε συνεργασία με τους ΦΟΔΣΑ Λάρισας, Ζακύνθου και Βόρειας Πεδιάδας.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Τέντα Δήμητρα, 210-8224481

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr