Δελτίο Τύπου Λήξης Εκστρατείας για την Πλαστική Σακούλα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της εκστρατείας «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ!», για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο. Η εκστρατεία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Υλοποιήθηκε από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Σ.Π.Ο.Α.Κ. με στόχο τη συνεχή ενημέρωση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη μείωση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο. Η εκστρατεία αφορούσε τους 14 Δήμους - Μέλη του Σ.Π.Ο.Α.Κ. (Αιγιαλείας, Πατρέων, Ναυπακτίας, Κορινθίων, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων, Βέλου - Βόχας, Δωρίδος, Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Δελφών), οι οποίοι περικλείουν τον Κορινθιακό Κόλπο.


Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

 

  • Διανομή ενημερωτικού υλικού για τη μείωση της πλαστικής σακούλας,
  • Διαβούλευση με τοπικούς φορείς για την υιοθέτηση εθελοντικών τοπικών σχεδίων δράσης μείωσης της πλαστικής σακούλας μέσω 6 ανοικτών ενημερωτικών εκδηλώσεων, παρουσιάζοντας ειδικά θέματα σχετικά με την πλαστική σακούλα (νομοθεσία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ποσοτικά δεδομένα διαχείρισης, διεθνής εμπειρία),
  • Συμμετοχή του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στην Εθνική Διαβούλευση για την διαμόρφωση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας,
  • Περισσότερες από 80 περιβαλλοντικές ενημερώσεις σε σχολεία του Κορινθιακού Κόλπου, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας πάνω από 8.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς,
  • 3 περιβαλλοντικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς,
  • 2 εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών, σε συνεργασία με σχολεία.

 

Στόχος των δράσεων της εκστρατείας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη δραστική μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού, μέχρι οριστικής κατάργησης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά τοπικά χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στη διάρκεια της εκστρατείας ενημερώθηκαν αναλυτικά περισσότεροι από 8.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί των Δήμων που περικλείουν τον Κορινθιακό Κόλπο (με έμφαση στην παράκτια ζώνη) για το πρόβλημα που δημιουργεί η πλαστική σακούλα μιας χρήσης στο παράκτιο και όχι μόνο περιβάλλον και για όλα τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη μείωση της χρήσης της.


Παράλληλα με την ενημέρωση στα σχολεία και στα πλαίσια της διαβούλευσης, έλαβε χώρα διαδικτυακή έρευνα με σκοπό τόσο την ενημέρωση των πολιτών, όσο και τη σφυγμομέτρηση των απόψεών τους απέναντι στο ζήτημα της πλαστικής σακούλας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κάτοικοι του Κορινθιακού είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τη πλαστική σακούλα σε μεγάλο βαθμό, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που δημιουργούνται. Το 77% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το μέτρο επιβολής ανταποδοτικού τέλους στην πλαστική σακούλα. Το 95,2% των κατοίκων του Κορινθιακού έχει αλλάξει τις συνήθειές του, με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς προϊόντων, συμβάλλοντας όχι μόνο στη μείωση της χρήσης, αλλά και στην τελική κατάργηση. Τέλος, το 77,8% έκρινε πως το ανταποδοτικό τέλος πρέπει να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο μέτρο με τελικό στόχο την πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.


Ο Κορινθιακός ενημερώθηκε και πρωτοστατεί, μέσω των ενεργών πολιτών, στην προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς του κοινωνικού συνόλου και την προστασία του περιβάλλοντος.

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr