Η Ανακύκλωση πάει παραλία!

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2018

 

Η Ανακύκλωση των υλικών δεν γίνεται μόνο στο σπίτι ή στην εργασία μας αλλά όπου και αν βρισκόμαστε! Ακόμη και στις παραλίες μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση, αφού αν δεν προσέξουμε...τα απορρίμματα θα καταλήξουν στην θάλασσα.

Γι’ αυτό φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να πάμε την ανακύκλωση στην παραλία!

Μέσω του προγράμματος Ανακυκλώνω στην Παραλία η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και δράσεις αποτελεσματικής ανακύκλωσης σε 5 παραλίες της Ελλάδας (Μπρεξίζα στο Μαραθώνα, Άγιος Προκόπης στη Νάξο, Αγία Μαρίνα στα Χανιά, Ποταμός στο Θερμαϊκό και στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης). Η κύρια δράση του προγράμματος είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων (4 ρευμάτων) για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και υπολειμμάτων, αλλά και γυαλιού σε ξεχωριστούς κάδους!  

Με στόχο να κρατήσουμε καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές μας, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η καινοτόμος εκστρατεία ενημέρωσης και οι δράσεις αποτελεσματικής ανακύκλωσης. Το κύριο μέρος του προγράμματος είναι η τοποθέτηση ειδικών ορθοστατών για χωριστή συλλογή χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και υπολειμμάτων, αλλά και γυαλιού σε καμπάνες, ενώ παράλληλα γίνεται ενημέρωση των λουόμενων, των καταστημάτων της περιοχής, καθώς και των κατοίκων.

'Εχει ξεκινήσει συστηματική ενημέρωση συνολικής διάρκειας 12 εβδομάδων, με παρότρυνση του κοινού να χρησιμοποιεί τα τέσσερα ρεύματα (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί και απορρίμματα) στους ειδικούς ορθοστάτες, ώστε στο κέντρο διαλογής να γίνεται πιο εύκολα η ανακύκλωση.

Στην παραλία συνήθως βρίσκονται διάφορα υλικά, όπως: πλαστικές σακούλες και ποτήρια, καλαμάκια, καπάκια, μικρά ή μεγαλύτερα πλαστικά κομμάτια, κομμάτια φελιζόλ, αλουμινένια ή μεταλλικά κουτιά, αποτσίγαρα, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά και αλιευτικό εξοπλισμό. Δυστυχώς συχνά πολλά από αυτά καταλήγουν και στις θάλασσες. Οι συνέπειες είναι τεράστιες, όπου εκτός από την αισθητική ρύπανση και τις αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, προξενούν και μία σειρά από πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προς το τέλος του, μπορεί να υπάρξει μια εικόνα της κατάστασης των παραλιών στις οποίες υλοποιήθηκε η εκστρατεία, καθώς και εκτίμηση των υλικών που έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα, αποτρέποντας την κατάληξή τους στις ακτές και τις θάλασσές μας. Μέχρι στιγμής (20/8/2018) έχουν ενημερωθεί περίπου 123.000 άτομα στις 5 παραλίες της εκστρατείας, ενώ έχουν συλλεγεί περισσότεροι από 72.000 κιλά υλικά προς ανακύκλωση ή διαχείριση από την χωριστή συλλογή των 4 ρευμάτων.

Σχετικά με τα μέχρι στιγμής (μέχρι 20/8/2018) περιβαλλοντικά οφέλη του προγράμματος εκτιμώνται τα εξής:

  • Η ανακύκλωση του χαρτιού έχει ήδη εξοικονομήσει 152 δένδρα,

  •  Η ανακύκλωση του αλουμινίου έχει ήδη εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια που επαρκεί για 4,1 εκατομμύρια ωρών λειτουργίας μιας τηλεόρασης,

  • Από την ανακύκλωση όλων των υλικών (χαρτί, μέταλλο και πλαστικό) εξοικονομήθηκαν 76 ισοδύναμοι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2),

  • Από την ανακύκλωση όλων των υλικών (χαρτί, μέταλλο και πλαστικό) εξοικονομήθηκε ηλεκτρική ενέργεια ίση με 220.000 KWh,

  • Από την ανακύκλωση όλων των υλικών (χαρτί, μέταλλο και πλαστικό) μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση που ισοδυναμεί με απόσυρση περίπου 14 αυτοκινήτων παλαιάς γενιάς.

Η Ανακύκλωση έχει πάει παραλία! Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, η αποτελεσματική ανακύκλωση μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στη περίοδο των διακοπών μας, με απαραίτητη τη διάθεση και τη συμμετοχή όλων μας.

Η εκστρατεία υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και την υποστήριξη τη Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

 

Βρείτε τη δράση Ανακυκλώνω στην παραλία στα Social Media:

 

 

 

 

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr