Η Πρόληψη Αποβλήτων για Μαθητές στη Ζάκυνθο

 
Δελτίο τύπου
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

 

Το έργο Πρόληψη για Μαθητές ταξίδεψε στην Ζάκυνθο την εβδομάδα 4 με 8 Φεβρουαρίου 2019 όπου, με την υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου και του δήμου Ζακύνθου, υλοποιήθηκαν σχολικές παρουσιάσεις με αντικείμενο την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, καθώς και 2 εκδηλώσεις-εργαστήρια για μαθητές.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε 10 σχολεία της Ζακύνθου: 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας, Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα και Δημοτικό Σχολείο Τραγακίου.

Οι εκδηλώσεις-εργαστήρια απευθύνονταν σε μαθητές και υλοποιήθηκαν στο 4ο και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου στις 7 και στις 8 Φεβρουαρίου 2019 αντίστοιχα. Στις εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν 3 εργαστήρια με θέμα την πρόληψη αποβλήτων στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές των Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων. Τα εργαστήρια της Δ' δημοτικού είχαν θέμα την κατασκευή τσάντας από ένα μακό μπλουζάκι τα οποία συντόνισε η παιδαγωγός κα Ελένη Χαϊκάλη, ενώ για τα εργαστήρια της Ε' δημοτικού οι μαθητές κατασκεύασαν πορτοφολάκια από χρησιμοποιημένες συσκευασίες χυμού ή γάλακτος, τα οποία συντόνισε η κα Ελένη Νιαστίτη. Τέλος, το τρίτο εργαστήριο που έκαναν οι μαθητές της ΣΤ' τάξης είχε θέμα την κομποστοποίηση και έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο των σχολείων, όπου τα παιδιά με τη βοήθεια του υπεύθυνου υλοποίησης κ. Χρήστου Καραπάνου έφτιαξαν το δικό τους κομπόστ. Στην τελική εκδήλωση της 8ης Φεβρουαρίου παρευρέθη ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μυλωνάς Παναγιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα της Πρόληψης Αποβλήτων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και τόνισε τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων για το νησί της Ζακύνθου. 

Η υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε εκτός από τις εκδηλώσεις-εργαστήρια, την παρουσίαση του "Οδηγού Πρόληψης Αποβλήτων για Μαθητές" στους μαθητές των σχολείων, τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και του Οδηγού σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς να μελετήσουν για την πρόληψη αποβλήτων στην τάξη και να κάνουν τις δικές τους δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, έγινε προβολή του τηλεοπτικού σποτ του προγράμματος σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και προωθήθηκε η εκ νέου προβολή του στο μέλλον και σε άλλους μαθητές της Ζακύνθου.

Στόχος του προγράμματος "Πρόληψη για Μαθητές" είναι οι μαθητές να προσεγγίσουν θέματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και εν συνεχεία να συμμετάσχουν στην καθημερινότητά τους σε δράσεις πρόληψης αποβλήτων και γενικότερα σε δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Γενικότερα, στόχος είναι η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών σχετικά με το καίριο ζήτημα της μείωσης των αποβλήτων.

 

Το έργο «Πρόληψη για Μαθητές» έχει δικαιούχο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και προϋπολογισμό 49.997,40€. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπο-μέτρο Α: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού, Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις».

 

Για την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Τέντα Δήμητρα

Υπεύθυνη έργου "Πρόληψη για Μαθητές"

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr