Το έργο Πρόληψη για Μαθητές στη Χερσόνησο Κρήτης

Δελτίο τύπου
Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

 

Το έργο Πρόληψη για Μαθητές ταξίδεψε στη Χερσόνησο Κρήτης την εβδομάδα 25 με 29 Μαρτίου 2019 όπου, με την υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και του δήμου Χερσονήσου, υλοποιήθηκαν σχολικές παρουσιάσεις με αντικείμενο την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, καθώς και η τελευταία εκδήλωση-εργαστήρια για μαθητές του έργου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε 10 σχολεία του Δήμου Χερσονήσου: Δημοτικό Σχολείο Χερσονήσου, Δημοτικό Σχολείο Ανάληψης Χερσονήσου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα Χερσονήσου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα Χερσονήσου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαλίων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μαλίων, Δημοτικό Σχολείο Ελιάς, Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής, Δημοτικό Σχολείο Γουβών, Δημοτικό Σχολείο Γουρνών.

Η εκδήλωση-εργαστήρια υλοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιμένος Χερσονήσου στις 26 Μαρτίου 2019. Υλοποιήθηκαν 2 εργαστήρια με θέμα την πρόληψη αποβλήτων στα οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του ΦΟ.Δ.Σ.Α Βόρειας Πεδιάδας, του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Λ. Χερσονήσου Φιλωνίδειος και της τοπικής κοινότητας. Το εργαστήριο με θέμα την κατασκευή τσάντας από ένα μακό μπλουζάκι συντόνισε η Σπάρη Μαρία, Αρχιτέκτων Μηχανικός, ενώ το εργαστήριο επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών συντόνισε ο Αλεξανδράκης Βασίλης, Μηχανολόγος Μηχανικός. Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας κ. Φραγκιαδάκης Βαρδής, ο οποίος ενημέρωσε για τα μελλοντικά σχέδια της διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο Χερσονήσου και τόνισε τη συμβολή του προγράμματος Πρόληψης Αποβλήτων για Μαθητές της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη της μείωσης των απορριμμάτων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα έργα του κ. Κριτσωτάκη Κωστή, ο οποίος δημιουργεί χρηστικά αντικείμενα από "άχρηστα υλικά" που ο ίδιος περισυλλέγει κάνοντας πράξη την πρόληψη των αποβλήτων.  

Η υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε επίσης την επίσκεψη σε σχολεία της Χερσονήσου από την Τέντα Δήμητρα, υπεύθυνη του έργου. Σε 10 δημοτικά σχολεία έλαβε χώρα η παρουσίαση του "Οδηγού Πρόληψης Αποβλήτων για Μαθητές" στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και του Οδηγού σε κάθε σχολικό τμήμα, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς να μελετήσουν για την πρόληψη αποβλήτων στην τάξη και να κάνουν τις δικές τους δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων στην καθημερινότητά τους και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επιπλέον, έγινε προβολή του τηλεοπτικού σποτ του προγράμματος σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και προωθήθηκε η εκ νέου προβολή του στο μέλλον και σε άλλους μαθητές του δήμου Χερσονήσου.

Στόχος του προγράμματος "Πρόληψη για Μαθητές" είναι οι μαθητές να προσεγγίσουν θέματα σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων και εν συνεχεία να συμμετάσχουν στην καθημερινότητά τους σε δράσεις πρόληψης αποβλήτων και γενικότερα σε δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. Γενικότερα, στόχος είναι η αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών σχετικά με το καίριο ζήτημα της μείωσης των αποβλήτων.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ τον Οδηγό Πρόληψης για Μαθητές.

 

 

Το έργο «Πρόληψη για Μαθητές» έχει δικαιούχο την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και προϋπολογισμό 49.997,40€. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Υπο-μέτρο Α: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού, Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις».

 

Για την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Τέντα Δήμητρα

Υπεύθυνη έργου "Πρόληψη για Μαθητές"

 

 

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr