Η Κοινωνία των Πολιτών απαιτεί το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης να προτεραιοποιήσει τη δημιουργία μιας πιο πράσινης και δίκαιης κοινωνίας

 

23 Μαρτίου 2021

Με πρωτοβουλία της Common Ground και της  Greenpeace, 70 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην οποία περιγράφουν τις προτεραιότητές τους για μια πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη και ζητάνε μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη πολιτικών.

 
Η Ελλάδα όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη, έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου να υποβάλει το σχέδιο της στην ΕΕ όπου θα περιγράφει πώς θα δαπανήσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Κοινωνία των Πολιτών το θεωρεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για μια πραγματικά δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη μετάβαση και ζητά διαφάνεια στη διαδικασία σχεδιασμού του.
 
Παρά τις ελπίδες για μια συμμετοχική και διαφανή διαδικασία, μέχρι στιγμής η Κοινωνία των Πολιτών έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό εκτός αυτής και παραμένει στο σκοτάδι για τα επόμενα βήματα.
 
Καθώς οι πρόσφατες κρίσεις (οικονομική, υποδοχής προσφύγων, πανδημία) έχουν εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας, οι υπογράφουσες οργανώσεις πιστεύουν πως οι πολιτικές για την ανάκαμψη θα πρέπει να στοχεύουν σε τυπικά παραμελημένους πληθυσμούς όπως τα φτωχά νοικοκυριά, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστροφές και εκτοπισμούς.
 
«Από τη μία πλευρά, αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, την κλιματική κρίση και τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες. Από την άλλη, έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να προστατέψουμε την υγεία μας, τη βιοποικιλότητα, τον πλανήτη, και να προωθήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνο σε προ-πανδημιακά επίπεδα, αλλά για να κάνουμε την κοινωνία μας ισχυρότερη, υγιέστερη και πιο συνεκτική από ποτέ. Απειλή και ευκαιρία», λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας.
 
Η Common Ground και οι υπόλοιποι συνυπογράφοντες καλούν την ελληνική κυβέρνηση:
 
  • Να προσκαλέσει ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας και ειδικότερα της Κοινωνίας των Πολιτών, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χρήση των κονδυλίων για την ανάκαμψη προτού κατατεθεί το τελικό της σχέδιο τον Απρίλιο, και να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή τους στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του σχεδίου.
  • Να προετοιμάσει ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με προτεινόμενα προγράμματα, στόχους, ωφελούμενους και επιθυμητά αποτελέσματα, το οποίο θα περιλαμβάνει έγκυρους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.
  • Να αυξήσει τη σαφήνεια και τη διαφάνεια γύρω από τις διαδικασίες, συμπεριλαμβάνοντας τακτικές συνεδρίες ανταλλαγής πληροφοριών με ενδιαφερόμενους φορείς και εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών.

 

Γιατί είναι σημαντικό: Εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας  σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενίσχυση πολιτικών, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει από την πανδημία και θα την οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.
 
Μετά από χρόνια λιτότητας, την κρίση υποδοχής προσφύγων και τώρα την πανδημία, αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να αλλάξει πορεία και να αρχίσει πραγματικά να ανακάμπτει από οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει τις πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν στη δυσμενή θέση που βρισκόμαστε σήμερα (αντιμετώπιση αυξανόμενων ανισοτήτων, πόλωση, αδικία, απώλεια βιοποικιλότητας και κλιματική αλλαγή).
 
Oι υπογράφουσες οργανώσεις:
 
1. ActionAid Ελλάς
2. Αλληλεγγύη Λέσβου
3. ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”
4. Άνεμος Ανανέωσης
5. ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την     Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
6. ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών
7. ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
8. Better Days Greece
9. Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας
10. Changemakers Lab
11. Common Ground Greece
12. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
13. Δίκτυο Μέλισσα  
14. Δράση για την Άγρια Ζωή
15. ECHO100PLUS
16. Ecocity
17. Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία
18. Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
19. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
20. Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
21. Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων         
22. ΕΛΙΞ
23. Emfasis Foundation
24. Fenix-Humanitarian Legal Aid
25. Food On 
26. Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity
27. GIVMED 
28. Greenpeace Ελλάδα
29. HIAS
30. HIGGS
31. HumanRights360
32. Θάλασσα Αλληλεγγύης
33. ΙΘΑΚΗ
34. International Rescue Committee (IRC)
35. ‘Iριδα-Κέντρο Γυναικών Λυδία Σιαπαρδάνη
36. Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών “Διοτίμα”
37. MEDASSET
38. Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο-MedINA
39. ΜΕΤΑδραση-Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
40. Mobile Info Team (MIT)
41. Μπορούμε
42. Odyssea
43. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
44. Οικολογική Κίνηση Δράμας
45. Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
46. Οργάνωση Γη
47. Παιδικά Χωριά SOS
48. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) 
49. Περιοδικό δρόμου «Σχεδία»
50.  People Behind
51.  Praksis
52.  Προμηθέας
53.  Refugee Rights Europe
54. Samos Volunteers
55. SolidarityNow
56. Steps
57.  Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”
58.  Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ)
59. Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”
60. Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή 
61. Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης
62. Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - Σ.Κ.Ε.Π
63. Συν-ειρμός ΑμΚΕ Κοιν. Αλληλεγγύης
64. Terre des hommes Hellas
65. The Bee Camp
66. The Green Tank
67. Φίλοι του Μόντε
68. Velos Youth
69. We are Solomon
70. WWF Ελλάς
 

 

 
 
 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr