ΜΚΟ δημοσιεύουν λίστα με τις εταιρίες που απέρριψαν τοξικά πλοία το 2013

ΜΚΟ δημοσιεύουν λίστα με τις εταιρίες που απέρριψαν τοξικά πλοία το 2013. Οι γερμανικές και ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως

Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2014

Η ΜΚΟ Shipbreaking Platform, μια διεθνής συμμαχία οργανώσεων που επιδιώκουν την παρεμπόδιση των βρώμικων και επικίνδυνων πρακτικών διάλυσης που ακολουθούνται διεθνώς, δημοσίευσε σήμερα τον πλήρη κατάλογο των πλοίων που διαλύθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2013. Εκ των 1213 μεγάλων ποντοπόρων πλοίων που διαλύθηκαν το 2013, τα 645 πωλήθηκαν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις στην Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές [1]. Περίπου το 40% αυτών των πλοίων ήταν ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας. Ο νέος Κανονισμός της ΕΕ για την ανακύκλωση των πλοίων τέθηκε σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει ένα οικονομικό κίνητρο για την ορθή ανακύκλωση των πλοίων, η νηολόγηση τμήματος του στόλου της Κοινότητας με σημαίες τρίτων κρατών (σημαίες ευκολίας) θα συνεχίσει να επιτρέπει στους πλοιοκτήτες να παρακάμπτουν τον Κανονισμό και να απορρίπτουν τα τοξικά πλοία τους σε μονάδες κατώτερης ποιότητας.

Διαβάστε περισσότερα...

Ταινία μικρού μήκους για τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση

 
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου LIFE INFOIL πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους με θέμα την αειφορία στην παραγωγή και την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων. Το βίντεο που επιλέχθηκε και διακρίθηκε από το κοινό ως το καλύτερο είναι το «DIVE». 
Συγχαρητήρια στη δημιουργό, κυρία Νότα Γεωργέλου.
 

Το upcycling γίνεται μόδα στο Βερολίνο

Νέα υφάσματα, νέα χρώματα, νέα κοψίματα, κάθε σεζόν η βιομηχανία της μόδας πρέπει εκ νέου να ανακαλύπτει τον εαυτό της. Όταν όμως περάσει ο καιρός της πασαρέλας, πολλά από τα υφάσματα καταλήγουν εκεί που καταλήγουν στοίβες από ενδύματα: στα απορρίμματα. «Όταν στις μεγάλες εταιρείες ενδύματος διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μικρά λάθη, τότε μπορεί ολόκληρη σειρά να βγει με λάθος ραφή» εξηγεί η Λουίζ Μπαρς, σχεδιάστρια μόδας. «Για εμάς είναι σκουπίδια διότι οι αλλαγές είναι πολύ πιο ακριβή υπόθεση». Για το περιβάλλον, όμως, μια τέτοια συμπεριφορά είναι επιβλαβής. Η Λουίζ Μπαρς ίδρυσε μαζί με μια φίλη την εταιρεία aluc. Φτιάχνουν μοναδικά πουκάμισα από τα υπόλοιπα των υφασμάτων, τα οποία κανείς δε θέλει να χρησιμοποιήσει. Πρόκειται την τάση στη μόδα upcycling. «Παράγουμε από τα απορρίμματα κάτι που έχει μεγαλύτερη αξία και αυτό κάνει τα προϊόντα μας διαχρονικά» λέει η Μπαρς.

Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις στο θέμα της πλαστικής σακούλας από τη WRAP

Τα δεδομένα που δημοσιεύει η WRAP στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το 2012 χρησιμοποιήθηκαν στα σούπερ-μάρκετ 8,1 εκ. πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Δηλαδή επήλθε μια αύξηση της τάξης του 1,3% σε σχέση με το 2011, αλλά συγκρίνοντας με το έτος 2006 (12,2 εκ.), οπότε και άρχισε η έρευνα, έχει παρατηρηθεί μείωση κατά 34%. Το βάρος των σακουλών, για το ίδιο διάστημα 2011-2012, μειώθηκε στους 70.400 τόνους από 72.300. Έτσι, ενώ ο αριθμός των σακουλών αυξήθηκε, το βάρος μειώθηκε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται όλο και λιγότερη πρώτη ύλη για την παρασκευή τους. Συνολικά, από το 2006 έως το 2012 επήλθε μια μείωση της τάξης του 50% στα πλαστικά πολυμερή που χρησιμοποιούνται ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα...

Scoopa upcycling με σήμα τη σκούπα

Η Scoopa είναι μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, που δημιουργεί προσιτό design από αντικείμενα που διαφορετικά θα κατέληγαν στους κάδους απορριμμάτων και τις χωματερές. Μια εταιρεία upcycling, που με καινοτόμο σχεδιασμό φρεσκάρει «ξεχασμένες» πρώτες ύλες, τους δίνει καινούργιο σκοπό χρήσης και τους επαν-εφεύρει έναν νέο κύκλο ζωής. Η ιδέα είναι η σύγχρονη μορφή της «πράσινης» δράσης. Χρησιμοποιούν περιθωριοποιημένες πρώτες ύλες, που φαινομενικά φαντάζουν άχρηστες. Για αυτούς όμως είναι ανεκτίμητο υλικό σε μια δημιουργική αλυσίδα σύγχρονου σχεδιασμού που εφαρμόζουν σε έπιπλα, φωτιστικά, μικροαντικείμενα διακόσμησης, ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα.
Η φιλοσοφία είναι η επαν-επένδυση στο περιβάλλον μέσα από τον άνθρωπο. Όραμα τους είναι μέσω του upcycling να συμβάλλουν στη λύση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα. 

Διαβάστε περισσότερα...



Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr