Γνωρίζετε ότι...

Γνωρίζετε ότι...

Κάθε ώρα πετιούνται στα σκουπίδια 250.000 πλαστικά μπουκάλια.

Τα πλαστικά μπουκάλια αποτελούν περίπου το 50% των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που τελικά καταλήγουν στις χωματερές.

Ένα πλαστικό μπουκάλι που πετιέται σε χώρο ταφής αποσυντίθεται μετά από 700 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι τα πλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα σκοτώνουν κάθε χρόνο 1.000.000 θαλάσσια όντα.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανία: Θα μετατρέπουν πάνες σε... κεραμίδια

Οι χρησιμοποιημένες πάνες και γενικώς τα απορροφητικά προϊόντα υγιεινής αποτελούν μια τεράστια ποσότητα απορριμμάτων που συνήθως –και χωρίς δεύτερη σκέψη- καταλήγουν σε ταφή. Όμως, ένας καναδικός όμιλος που ειδικεύεται στην ανακύκλωση απορροφητικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής, υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να τα αξιοποιήσει, μετατρέποντάς τα σε… οικοδομικά υλικά.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Η Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για ανάπτυξη με αποδοτική χρήση των πόρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 20 Σεπτεμβρίου το «χάρτη πορείας» (“roadmap”) για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας σε βιώσιμη οικονομία μέχρι το έτος 2050.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια περιγραφή του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη με αποδοτική χρήση των πόρων, πράγμα ουσιώδες για τη μελλοντική ευημερία. Ο «χάρτης πορείας» προσδιορίζει τους οικονομικούς τομείς που καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους και προτείνει εργαλεία και δείκτες που θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της δράσης στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Πρόκειται για θεματολόγιο ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης που βασίζεται στη χρήση λιγότερων πόρων κατά την παραγωγή και κατανάλωση αγαθών ή την δημιουργία επιχειρήσεων και ευκαιριών απασχόλησης σε δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση, ο καλύτερος σχεδιασμός προϊόντων, η υποκατάσταση υλικών και η οικοτεχνολογία.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Από την ταφή και την καύση στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στη δεκαετία του 80 πολλές περιοχές στην Ευρώπη ζήσαν έντονες αντιπαραθέσεις για τα θέματα της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων και γενικότερα των αποβλήτων. Στη Γερμανία λειτουργούσαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 περίπου 3.118 χώροι ταφής για το 90% των 86.000.000 τόνων αποβλήτων. Ένα 9% της ποσότητας αυτής καιγόταν σε εγκαταστάσεις καύσης, ενώ μόνο 1% κατέληγε σε κομποστοποίηση ή ανακύκλωση. 1000 περίπου χώροι ταφής ανήκαν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δέχονταν περίπου 18.000.000 τόνους αποβλήτων το χρόνο, ενώ 365 δέχονταν οικιακά απόβλητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Mικρά και μεγάλα βήματα για να μειώσουμε τα σκουπίδια που στέλνουμε για ταφή

Τα σκουπίδια που φεύγουν κάθε μέρα από ένα σπίτι με προορισμό κάποιο χώρο ανεξέλεγκτης ή στην καλύτερη περίπτωση υγειονομικής ταφής θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 60-70% αν γίνονταν κάποιες σχετικά απλές και εύκολες προσπάθειες και κατά 80-90% όταν αναπτυχθούν όλες οι δυνατότητες που μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο Δήμου.

Τα περισσότερα από τα σκουπίδια μας θα μπορούσαν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν είτε να ανακυκλωθούν.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr