Μύθοι και αλήθειες για τα ανακυκλώσιμα

 

Πολλοί μας ρωτάνε σχετικά με την τύχη των απορριμμάτων που τοποθετούν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Η μεγάλη ανησυχία των πολιτών είναι μήπως ο κόπος που κάνουν συλλέγοντας χωριστά τα υλικά συσκευασίας πηγαίνει χαμένος. Κάποιοι ακούνε γνωστούς τους να ισχυρίζονται ότι τα υλικά προς ανακύκλωση καταλήγουν στις χωματερές. Ακούμε από πολίτες που επικοινωνούν μαζί μας την ερώτηση: «μήπως η ανακύκλωση είναι μια τεράστια απάτη στην Ελλάδα;» Ορισμένοι, πιο «προχωρημένοι» μας ζητάνε πληροφορίες για το πώς μπορούν να ακολουθήσουν τα προς ανακύκλωση υλικά έτσι ώστε να διαπιστώσουν που ακριβώς καταλήγουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Απόβλητα από τον Αγροτικό Τομέα

Τι είναι τα αγροτικά απόβλητα

Οι τύποι και οι ποσότητες των αγροτικών αποβλήτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αγροτική μονάδα, με τη μορφή της παραγωγής και τα τελικά προϊόντα. Τα αγροτικά απόβλητα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • οργανικά απόβλητα,
 • απορριπτόμενα δοχεία παρασιτοκτόνων,
 • πλαστικά υλικά για ενσίρωση (μέθοδος διατήρησης χλωρών ζωοτροφών),
 • υλικά για την κατασκευή θερμοκηπίων,
 • τσάντες,
 • διάφορες συσκευασίες,
 • λάστιχα,
 • μπαταρίες,
 • παλιά μηχανήματα,
 • λάδια,
 • παλιούς σιδερένιους, πλαστικούς ή ξύλινους φράχτες,
 • απόβλητα από οικοδομικές εργασίες και κατεδαφίσεις κ.α. Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων

Γνωρίζετε ότι:

Το 3000 π.Χ., στην Κνωσό, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι χώροι ταφής απορριμμάτων. Τα απόβλητα τοποθετούνταν σε μεγάλους λάκκους και καλύπτονταν με πολλά επίπεδα χώματος.

Το 2000 π.Χ, στην εποχή του χαλκού λειτουργούσαν συστήματα ανάκτησης του μετάλλου.

Πριν από περίπου 2500, στην Αθήνα λειτουργούσε χώρος ταφής των αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με το νόμο ο χώρος αυτός έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μιλίου από το τείχη της πόλης.

Το 1297 μ.Χ, τα σκουπίδια είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται επικίνδυνα στις Βρετανικές πόλεις. Οι πολίτες αγνοούσαν το νόμο σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να διατηρούν το μέρος μπροστά από το σπίτι τους καθαρό από σκουπίδια. Όταν κάποια στιγμή τα μάζευαν τα έκαιγαν στις αυλές τους.

Το 1407 θεσπίστηκε νόμος στη Βρετανία σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι μέχρι να τα πάρουν οι εργάτες ("rakers") οι οποίοι τα πουλούσαν ως κομπόστ ή τα έθαβαν στα έλη του Essex. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια στη Βρετανία για τη διαχείριση και τον έλεγχο των αποβλήτων. Δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, όμως ήταν μια αρχή.

Μειώστε τα απόβλητα στο γραφείο σας!

Διαχείριση αποβλήτων

-          Χρησιμοποιώντας και τις δύο πλευρές του χαρτιού όταν εκτυπώνετε ή βγάζετε φωτοτυπίες μειώνετε κατά 50% την κατανάλωση χαρτιού.

-          Δύο συνάδελφοι μπορούν να διαβάσουν το ίδιο εκτυπωμένο έγγραφο. Δεν χρειάζεται, πάντα, ο καθένας να έχει το δικό του αντίτυπο.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση για την προσαρμογή σε μια πράσινη οικονομία: εταιρείες, κοινότητες & κλιματική αλλαγή

Σε συνεργασία η Oxfam International, το World Resources Institute και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), συνέταξαν την έκθεση για τη Προσαρμογή σε μια «Πράσινη» Οικονομία. Η έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα μιας ποιοτικής έρευνας των ηγετών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την Πρωτοβουλία Φροντίδας για το Κλίμα, μία συλλογική πλατφόρμα του Οικουμενικού Συμφώνου (United Nations Global Compact) και του UNEP, και εμπλέκει περισσότερες από 400 επιχειρήσεις αφοσιωμένες στην προώθηση της δράσης για το κλίμα.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr