Μερικές συμβουλές για οικολογικές διακοπές

Για να πάρετε μαζί σας τα καλλυντικά σας, προτιμήστε επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά μπουκαλάκια και αποφύγετε την αγορά μικρών συσκευασιών ταξιδιού. Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε θα τα ξαναγεμίσετε και έτσι θα μειώσετε τα απόβλητα συσκευασίας.

Μια καλή ευκαιρία να επαναχρησιμοποίησετε τις πλαστικές σακούλες (π.χ. από το σούπερ μάρκετ) είναι να τις χρησιμοποιήσετε για να βάλετε μέσα παπούτσια, βρεγμένα μαγιό και άλλα είδη που δε θέλετε να έρθουν σε επαφή με τα καθαρά σας ρούχα στη βαλίτσα. Φυσικά αφού τις χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές θα τις ανακυκλώσετε.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικός Οδηγός Ιεράρχησης των Αποβλήτων

Ο WRAP (Waste & Resources Action Programme) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται στην Αγγλία, τη Σκωτία την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία. Στόχος του είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αποκομίσουν οφέλη από τη μείωση των αποβλήτων και την εξοικονόμηση πόρων.

Ο WRAP δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό οδηγό ιεράρχησης των αποβλήτων Waste Hierarchy E-Publications guide, ο οποίος βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν την ιεράρχηση των αποβλήτων που παράγει η επιχείρηση τους και να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν μέτρα μείωσης.

Ο οδηγός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τις τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές τους, που ψάχνουν λύσεις για τη μείωση των αποβλήτων και για τη βιώσιμη διαχείρισή τους. Οι ενδιαφερόμενοι αφού εισάγουν κάποιες πληροφορίες που αφορούν στο μέγεθος της επιχείρησης ή του οργανισμού, τη δραστηριότητά τους και τα είδη αποβλήτων που παράγουν, παίρνουν στα «χέρια» τους σε ηλεκτρονική μορφή έναν οδηγό που εξηγεί τη σημαίνει ιεράρχηση αποβλήτων και τους δίνει πληροφορίες για το πώς μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα ή και να αναζητήσουν τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διαχείρισής τους.

Παμπλόνα: πάμε σινεμά με… πλαστικά μπουκάλια

Ο δήμος της Παμπλόνα αποφάσισε να δώσει ένα κίνητρο στους πολίτες για να αυξήσουν τη διαλογή και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Εγκατέστησε το πρώτο μηχάνημα που αποζημιώνει τους πολίτες για κάθε συσκευασία που δίνουν για ανακύκλωση. Βάζοντας ένα αλουμινένιο κουτάκι ή ένα πλαστικό μπουκάλι οι πολίτες κερδίζουν ένα πόντο. Για κάθε 90 πόντους που μαζεύουν κερδίζουν ένα δωρεάν εισιτήριο για τον κινηματογράφο. Το ογκώδες μηχάνημα τοποθετήθηκε στην οδό Ciudadela και είναι το πρώτο μηχάνημα αυτόματης διαλογής αποβλήτων συσκευασίας που λειτουργεί στην Ισπανία.

Όταν οι πολίτες τοποθετούν σε αυτό τις συσκευασίες τους, στην οθόνη εμφανίζεται μήνυμα που λέει πόσα τεμάχια τοποθετήθηκαν και πόσοι πόντοι κερδήθηκαν και μετά τυπώνεται μια απόδειξη. Μετά οι πολίτες μπορούν να ανταλλάξουν τις αποδείξεις με εισιτήρια που ισχύουν για τις προβολές από Δευτέρα ως Παρασκευή, εκτός αργιών.

Το μηχάνημα διαθέτει αισθητήρες και μαγνήτες και μπορεί να διαχωρίζει τα είδη πλαστικού, και το αλουμίνιο από το μέταλλο. Έτσι βελτιώνεται η διαλογή στην πηγή. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ here (στα ισπανικά).

Παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων στην ΕΕ – νέα έκθεση της Eurostat

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat η παραγωγή δημοτικών αποβλήτων στην Ευρώπη παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης στα 520 κιλά ανά κάτοικο τα τελευταία χρόνια, από το 2002 και μετά.

Η έκθεση παρουσιάζει στοιχεία για την παραγωγή και διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων από το 1995 ως το 2009. Επίσης, παρουσιάζονται οι στρατηγικές των χωρών για την αντιμετώπιση των αστικών αποβλήτων.

Η παραγωγή δημοτικών αποβλήτων το 2009 διαφέρει κατά πολύ στις διάφορες χώρες και κυμαίνεται από 831 κιλά ανά κάτοικο, στη Δανία, στα 316 κιλά ανά κάτοικοι, στην Τσεχία. Οι διαφορές αυτές οφείλονται στα διαφορετικά καταναλωτικά μοντέλα και την οικονομική ευημερία της κάθε χώρας, αλλά και στον τρόπο οργάνωσης της συλλογής και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.

Διαφορές μεταξύ των χωρών υπάρχουν και διότι σε αρκετές χώρες τα απόβλητα από το εμπόριο και τη διοίκηση συλλέγονται μαζί με τα απόβλητα από τα νοικοκυριά. Στις περισσότερες χώρες, τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 60 – 90% των αστικών αποβλήτων, ενώ ο τομέας του εμπορίου και της διοίκησης για το υπόλοιπο 10-40%.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες - Βιώσιμες Δημόσιες Προμήθειες

Δείτε τη σελίδα με όλες τις πληροφορίες για τις δράσεις του προγράμματος.

Διαβάστε για την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες (Green Public Procurement - GPP) όπως έχει αποσαφηνιστεί από την ΕΕ (Communication COM (2008) 400) , είναι η προσπάθεια των δημόσιων φορέων να πετύχουν μέσω της προμήθειας αγαθών, υπηρεσιών και εργασιών μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλο τον Κύκλο Ζωής τους, σε σύγκριση με άλλα αγαθά, υπηρεσίες και εργασίες, με την ίδια πρωταρχική λειτουργία, που θα μπορούσαν να προμηθευτούν.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr