Βανκούβερ: Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα είναι... από πλαστικό

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να γίνει «η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο» έως το 2020, το Βανκούβερ στον Καναδά, ανακοίνωσε ότι θα στρώσει τους δρόμους του με ανακυκλωμένο πλαστικό. Για την ακρίβεια, θα χρησιμοποιηθεί μία νέα διαδικασία, που επαναχρησιμοποιεί κοινά πλαστικά απορρίμματα από αυτά που καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, απαιτώντας επίσης λιγότερο καύσιμο.
Σε συνεργασία με την εταιρεία GreenMantra, με έδρα το Τορόντο, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υλικό που μοιάζει με κοκκώδες κερί και το οποίο θα προστεθεί στο μείγμα ασφάλτου. Το υλικό αυτό θα επιτρέπει στην άσφαλτο να απλώνεται πιο εύκολα και σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, περιορίζοντας το κόστος του καυσίμου που απαιτείται για τη θέρμανσή της, σύμφωνα με τον αρμόδιο αξιωματούχο.

Διαβάστε περισσότερα...

Βιοδιασπώμενο πλαστικό από γρασίδι

Στόχος των επιστημόνων είναι η διοχέτευση στο χόρτο γονιδίων που θα επιταχύνουν την ανάπτυξή του και γονιδίων που θα το κάνουν να παράγει ένα συγκεκριμένο τύπο PHA.
Το Panicum virgatum είναι ένα είδος ψηλού χόρτου, το οποίο απαντάται ευρέως στη Βόρειο Αμερική. Επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να το αξιοποιήσουν για την παραγωγή βιοδιασπώμενου – και μάλιστα φθηνού – πλαστικού.
Σχεδόν όλα τα πλαστικά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά αναπτύσσονται από παράγωγα του πετρελαίου. Ερευνητές από την εταιρεία Metabolix με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους του MIT, δημιούργησαν και πωλούν ήδη ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές από βακτήρια που τρέφονται με σάκχαρα φυτών, τα οποία αναπτύσσονται σε ακριβούς αντιδραστήρες.

Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται... αποτσίγαρα για ανακύκλωση

Μια αμερικανική εταιρεία απευθύνει έκκληση στους απανταχού καπνιστές να της στέλνουν τα «πειστήρια του εγκλήματος». Η TerraCycle δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στα αποτσίγαρα, μετατρέποντάς τα σε λίπασμα ή ακόμη και βιομηχανικό πλαστικό.
Η ιδέα ανήκει στον επιχειρηματία Τομ Ζάκι, ο οποίος εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο Πρίνστον για να κυνηγήσει το όνειρό του, ιδρύοντας την TerraCycle με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ. Η εταιρεία «τρέχει» δεκάδες προγράμματα συλλογής και ανακύκλωσης πάσης φύσεως προϊόντων, από παπούτσια και σαγιονάρες μέχρι οδοντόβουρτσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σε αυτά προστίθεται τώρα το Cigarette Waste Brigade (Ταξιαρχία Απορριμμάτων Τσιγάρων), στο πλαίσιο του οποίου θα συλλέγονται αποτσίγαρα, πακέτα καπνού, περιτυλίγματα, φίλτρα τσιγάρων, ακόμη και στάχτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ας Αλλάξουμε ΚΛΙΜΑ

Η Γεωργία Γραμματικού μαζί με τον Γιάννη Μηλιώκα, πήραν την πρωτοβουλία και έγραψαν ένα τραγούδι για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Λέγεται "Ας Αλλάξουμε ΚΛΙΜΑ".
Είναι ένα Δελτίο Ειδήσεων από το... μέλλον με φόντο την παραλία του... Χαλανδρίου, μύγες στο μέγεθος μπεκάτσας και ορχήστρες που -αναγκαστικά- παίζουν το κοντσέρτο του Βιβάλντι "οι 2 Εποχές"..
Δείτε το videoclip πατώντας εδώ.
 
 
 
 
 

Αποτελεσματικότερη εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων με μικρές μονάδες

Τελευταίος ομιλητής στο επενδυτικό φόρουμ με θέμα: «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΩΡΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ» ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, επιχειρώντας να κάνει έναν απολογισμό για τα 10 χρόνια της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αναγνώρισε κι αυτός ότι έχουν γίνει – κι έχουν επιτευχθεί – πολλά στο κομμάτι της ανακύκλωσης των συσκευασιών αλλά λίγα σε όλα τα άλλα πεδία της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.
Στην παρούσα φάση σχεδιάζεται να προκηρυχθούν τέσσερα μεγάλα έργα καύσης στην Αττική. Θα ήταν όμως προτιμότερο, επισήμανε, αντί για γιγάντια έργα θερμικής επεξεργασίας – που, συν τοις άλλοις, από τη στιγμή που ο όγκος των απορριμμάτων της Αττικής ένεκα της κρίσης μειώνεται, δε θα δουλεύουν στο 100% της δυναμικότητάς τους – να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στην ανακύκλωση συσκευασιών και την κομποστοποίηση. 

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr