13ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CEST2013)

 

Το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Global Network on Environmental Science and Technology –Global NEST) διοργανώνει το Σεπτέμβριο του 2013 στην Αθήνα, το 13ο Διεθνές Συνέδριο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το διεθνές αυτό Συνέδριο, που διοργανώνεται ανά διετία, συγκεντρώνει επιστήμονες από Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες και βιομηχανίες, που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος. Οι προηγούμενες διοργανώσεις του είχαν στεφθεί με επιτυχία και η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ήταν μεγάλη με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο 12ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το Σεπτέμβριο του 2011 έγιναν 264 παρουσιάσεις σε πέντε παράλληλες συνεδρίες (parallel sessions) και αναρτήθηκαν 154 poster. Για το CEST2013 έχουν ήδη υποβληθεί 550 περιλήψεις, ενώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στα πλαίσια των εργασιών του προηγούμενου συνεδρίου που έγινε στη Ρόδο το 2011, διοργανώθηκαν με επιτυχία δύο ημερίδες στα ελληνικά στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Υδατικών Πόρων σε επίπεδο Δήμου, λεκάνης απορροής, Περιφέρειας» που συνδιοργανώθηκε με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων Υ.Π.Ε.Κ.Α και με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και η ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων: από τους ΧΑΔΑ στην Κοινωνία της Ανακύκλωσης» που συνδιοργανώθηκε με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ. τέως ΕΟΕΔΣΑΠ) και συμμετείχε το Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.).

Διαβάστε περισσότερα...

Κομποστοποίηση στο Call to Innovation του TedxAcademy

 

Καινοτόμα λύση για τη διαχείριση σκουπιδιών νίκησε στον διαγωνισμό Call to Innovation - Μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον 23χρονο Γιάννη Μουργή.

Η κρίση «γεννά» και επιχειρηματικές ιδέες και δημιουργεί ευκαιρίες, όπως η πρόταση ενός φοιτητή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων. Πρόκειται για τον Γιάννη Μουργή 23 ετών απόφοιτο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είναι ο νικητής του διαγωνισμού Call to Innovation- της παράλληλης δράσης του TedxAcademy.

Η ιδέα του Γ. Μουργή λέγεται organery και αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων με τρόπο καινοτόμο και αποδοτικό. Η πρόταση αφορά  στην ολοκληρωμένη συνοικιακή κομποστοποίηση με «έξυπνους» κάδους διαχείρισης που αναγνωρίζουν ψηφιακά το οργανικό DNA των απορριμμάτων. Επίσης δίνονται κίνητρα για συμμετοχή στη διαδικασία, αφού το σύστημα επιστρέφει εμπράκτως πολλαπλά οφέλη σε κάθε συμμετέχοντα που ακολουθεί τους κανόνες (π,χ, εξαργύρωση πόντων με εκπτωτικά κουπόνια σε supermarkets).

Διαβάστε περισσότερα...

«MAN» του SteveCutts, μία ταινία μικρού μήκους

Ο λονδρέζος καλλιτέχνης, Steve Cutts μας παρουσιάζει το μικρού μήκους animation «Man» - ένα σατιρικό ταινιάκι που αναπαριστά την εξέλιξη του ανθρώπινου αποτυπώματος πάνω στη Γη και τα αποτελέσματα της αστικής αποσύνθεσης. Αν και λίγο σκοτεινό, οι πραγματικότητες αυτών των απεικονίσεων είναι πολύ πιο σκοτεινές. Ο Cutts έκανε μια καταπληκτική δουλειά συδαυλίζοντας τη φωτιά για να ανοίξει ένας μεγαλύτερος διάλογος. Το ταινιάκι χωρίς αμφιβολία στρέφει τα βλέμματα στο περιβαλλοντικό ζήτημα και η πτυχή του animation και της μαύρης κωμωδίας διασφαλίζει ότι το βίντεο θα διαδοθεί, μεταφέροντας τελικά το μεγαλύτερο μήνυμά του. Μπράβο κύριε Cutts!

 

 

Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην Ουαλία ανεβαίνει στο 54%

 

Νέα δεδομένα από το σύστημα WasteDataFlow της Ουαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δείχνουν ότι υπάρχει μια αύξηση 3% στα ποσοστά ανακύκλωσης συγκριτικά με τους ίδιους τρεις μήνες το 2011/2012. Σύμφωνα με τις στατιστικές το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2012, παρατηρήθηκε μία αύξηση 1% συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες (Απρίλιος-Ιούνιος 2012).

Κορυφαία κομητεία στη λίστα, ήταν το Conwyμε ποσοστό ανακύκλωσης 60% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012/2013. Το Anglesey, το Wrexham, το Ceredigion, το Caerphilly και το Monmouthshire αξίζουν επίσης συγχαρητήρια, μιας και το ποσοστό της ανακύκλωσης έφτασε το 59%. Το BlaenauGwentκαι το MerthyrTydfilπαρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2011, με ποσοστά αύξησης 17% και 14% αντιστοίχως.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά ανακύκλωσης, είναι κυρίως αποτέλεσμα της χρηματοδότησης που παρέχουμε στα Συμβούλια για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες συλλογής και τον τρόπο με τον οποίο επετεύχθησαν αυτές οι αλλαγές», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, John Griffiths.

Διαβάστε περισσότερα...

Η συλλογή των ανακυκλωσίμων επεκτείνεται στο Σικάγο

 

Η υπηρεσία ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους (ανακύκλωση συσκευασιών) του Σικάγο επεκτείνεται σε επιπλέον 131.000 νοικοκυριά το Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς ο δήμαρχος έχει ως στόχο την εξάπλωση του προγράμματος ανακύκλωσης σε όλη την πόλη.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης με μπλε κάδους, παρέχει υπηρεσίες συλλογής ανακυκλώσιμων ανά δύο εβδομάδες σε κατοίκους οι οποίοι μένουν σε μονοκατοικίες ή σε κτίρια με δύο, τρία ή και τέσσερα νοικοκυριά. Συνολικά η επέκταση θα συμπεριλάβει 340.000 νοικοκυριά και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2013. Αυτή τη στιγμή, από τις υπηρεσίες του προγράμματος των μπλε κάδων εξυπηρετούνται 260.000 νοικοκυριά.

«Το Σικάγο δε θα είναι πια ένας μύθος δύο πόλεων όσον αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης»', σχολίασε ο δήμαρχος RahmEmanuel. «Η υιοθέτηση νέων στρατηγικών θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε την ανακύκλωση σε κάθε κοινότητα το 2013 και οι κάτοικοι θα έχουν σύντομα μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ανακύκλωσης, γεγονός που θα κάνει το Σικάγο μια πόλη πιο φιλική προς το περιβάλλον και με περισσότερο πράσινο. Σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η αποδοτικότητα και να μειώθούν τα λειτουργικά κόστη που βαρύνονται οι  φορολογούμενοι, τον Οκτώβριο του 2011, ο Emanuel εφάρμοσε τον «ελεγχόμενο ανταγωνισμό» για τις υπηρεσίες ανακύκλωσης. Μέσα σε ένα χρόνο, ο ανταγωνισμός μείωσε το κόστος ανακύκλωσης κατά 4,7 εκατομμύρια δολάρια ανοίγοντας το δρόμο για τη διάδοση της ανακύκλωσης σε όλη την πόλη.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr