Ας ανακυκλώσουμε γυαλίγο περισσότερο – Δελτίο Τύπου ΕΕΑΑ

 

Τα τελευταία χρόνια με στόχο την ενεργή συμμετοχή ολοένα και περισσότερων ομάδων κοινού στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών και ενισχύοντας αποτελεσματικά την Ανακύκλωση προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των εθνικών στόχων, η ΕΕΑΑ ανέλαβε ειδικές δράσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες δηλ. σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ. χώρους δεξιώσεων, εταιρείες εστίασης κλπ. Πρόκειται για πρόγραμμα συλλογής γυάλινων συσκευασιών - ξεχωριστά από τον μπλε κάδο - που στοχεύει στους μεγάλους παραγωγούς των γυάλινων συσκευασιών σε σημεία και περιοχές επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία και απορρίπτονται σε μεγάλες ποσότητες. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό ρεύμα αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας στο σημείο που παράγονται και να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Η ΕΕΑΑ πρόκειται να αναπτύξει περαιτέρω αυτή τη δράση της το προσεχές διάστημα εγκαθιστώντας ειδικό εξοπλισμό (κωδωνόσχημους κάδους-καμπάνες) σε δημόσιους χώρους σε συνεργασία με τους Δήμους. Πιο συγκεκριμένα. θα τοποθετηθούν 200 καμπάνες οε πόλεις όπως: η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Χαλκίδα, οι οποίες αναμένεται να εξυπηρετήσουν συνολικά 600 επιχειρήσεις. Με αυτήν την προσπάθεια, οι γυάλινες συσκευασίες που θα συλλέγονται από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα οδηγούνται προς αξιοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και τις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο εξαιτίας ενός χώρου υγειονομικής ταφής σε προστατευόμενη περιοχή στη νήσο Ζάκυνθο. Η χωματερή λειτουργεί κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας περί αποβλήτων και συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, και ιδίως, για τον φωλεασμό των χελωνών. Η Ελλάδα πρέπει είτε να κλείσει τον χώρο υγειονομικής ταφής είτε να ευθυγραμμισθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα. Κατόπιν σύστασης του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ο Επίτροπος κ. Potočnik δήλωσε: «Καθώς βαδίζουμε προς μια κοινωνία ανακύκλωσης, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση. Και όταν χρησιμοποιείται, δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ανθρώπινης υγείας ή του περιβάλλοντος. Γιατί θα πρέπει να μείνουμε στην ιστορία ως μια γενιά που κατέστρεψε το περιβάλλον, και όχι ως μια γενιά που διατήρησε το περιβάλλον για τα παιδιά μας;»

Ο χώρος υγειονομικής ταφής βρίσκεται μέσα σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στη νήσο Ζάκυνθο. Το πάρκο δημιουργήθηκε με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, είδος προτεραιότητας που κατατάσσεται πλέον στα απειλούμενα με εξαφάνιση.

Διαβάστε περισσότερα...

Διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα απόβλητα; Ή ακριβά αδιέξοδα;

 

Δελτίο Τύπου του ΣΕΚ 03/2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ; Ή ΑΚΡΙΒΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ;

Τα αδιέξοδα δεν «πέφτουν από τον ουρανό». Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί τουλάχιστον τις δύο τελευταίες 10ετίες.

Η επιλογή των διαγωνισμών με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ΔΕΝ είναι λύση, διότι:

Α. Εάν οι τελικές τεχνολογικές επιλογές βασίζονται στην αποκλειστική διαχείριση συμμείκτων και στη παραγωγή RDF-SRFή στην ενεργειακή αξιοποίηση, τότε δε θα μπορούν να επιτευχθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για χωριστή συλλογή και ανακύκλωση σε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα με τους καθορισμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα της Οδηγίας 98/2008. Ποιοι θα υπογράψουν συμβάσεις 25-27 χρόνων για παραλαβή σύμμεικτων αποβλήτων δημιουργώντας νέα αδιέξοδα, όταν η Ελλάδα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για μη τήρηση της οδηγίας 98/2008 και οι συμβάσεις ΣΔΙΤ είναι σε εξέλιξη.

Β. Οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ σε Αττική, Πελοπόννησο, Σέρρες, Αγρίνιο, Πύργο, Πάτρα, Κοζάνη προβλέπουν παραλαβή σύμμεικτων αποβλήτων και ποσότητες περίπου 2 εκατομμύρια τόνους, δυναμιτίζοντας τις προσπάθειες για Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση για 25 χρόνια. Ακυρώνοντας και τον οδηγό του ΕΠΠΕΡΑΑ για κομποστοποίηση στην πηγή, που έχει την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Καλαφάτη (???)

Διαβάστε περισσότερα...

Midway του Chris Jordan

 

MIDWAY : trailer : a film by Chris Jordan from Midway on Vimeo.

Η ταινία MIDWAY είναι ένα δυνατό οπτικό ταξίδι στην καρδιά μιας συμβολικής περιβαλλοντικής τραγωδίας. Σε ένα από τα πιο απόμακρα νησιά του πλανήτη μας, δεκάδες χιλιάδες μικρά άλμπατρος πεθαίνουν λόγω των πλαστικών που έχουν καταπιεί από το Pacific Garbage Patch. Επιστρέφοντας στο νησί τα τελευταία χρόνια, η ομάδα του Chris Jordan γίνεται μάρτυρας των κύκλων της ζωής και του θανάτου αυτών των πουλιών, σαν μια πολυεπίπεδη μεταφορά των καιρών μας.

Πηγή: www.midwayfilm.com

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος καλεί για όρια στην καύση των απορριμμάτων

incineration_5Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potočnik δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια μεσοπρόθεσμη κατάργηση της καύσης των επαναχρησιμοποιήσιμων, ανακυκλώσιμων και κομποστοποιήσιμων υλικών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potočnik φέρεται να δήλωσε στο περιοδικό Materials Recycling Week (MRW) ότι: «Τα περισσότερα (κράτη μέλη της ΕΕ με λιγότερο από 5% στην ταφή απορριμμάτων) κατάφεραν να φτάσουν εκεί χρησιμοποιώντας οικονομικές πολιτικές που σταδιακά αύξαναν το κόστος ταφής˙ κάποιες προχώρησαν τόσο ώστε να απαγορεύσουν την ταφή, και κάποιες τώρα σκέφτονται την απαγόρευση της καύσης συγκεκριμένων αποβλήτων... Θα καλωσόριζα τέτοιες απαγορεύσεις μεσοπρόθεσμα σε όλα τα κράτη μέλη, ειδικά για τα επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα/κομποστοποιήσιμα. Σίγουρα δε θα συμβεί εν μια νυκτία αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε».

Read More

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr