Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων – Κοιν.Σ.Επ.

Η  ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοινωνικές Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο για να σας βοηθήσει σε ό, τι χρειάζεστε σχετικά με την κοινωνική οικονομία, www.koinsep.org .
Η διαχείριση και η ενημέρωση γίνεται εθελοντικά από ομάδα μελών σε Κοιν.Σ.Επ.,  που ο μόνος σκοπός τους είναι να μεταφέρουν την ενημέρωση που αποκτούν από διάφορες πτυχές της ασχολίας τους με αυτόν τον νέο επιχειρηματικό θεσμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την έναρξη η την συνέχιση της δραστηριότητας αυτής. Ο θεσμός αυτός ανήκει σε όλους όσους πιστεύουν στην κοινωνική οικονομία και στην αλληλεγγύη.
Πηγή: www.koinsep.org

Επιστολή του ΣΕΚ για τη Δημόσια Διαβούλευση με θέμα «Ποιοτικά Χαρακτηριστικά των Προϊόντων Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων»

Προς:  Υπουργεία ΠΕΚΑ
 
Σχετικά με την προτεινόμενη και στα πλαίσια της Δημόσιας Διαβούλευσης ΚΥΑ, με θέμα «Ποιοτικά Χαρακτηριστικά των Προϊόντων Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων», ο ΣΕΚ καταθέτει τα κάτωθι σχόλια – προτάσεις:
 
1. Αναδεικνύεται και πάλι η επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης της ΚΥΑ 114218 (ΦΕΚ 1016), προς αποφυγή συγχύσεων και αυθαίρετων ερμηνειών.
Ενδεικτικά : Η ΚΥΑ 114218 προβλέπει μόνο κλειστά συστήματα κομποστοποίησης, ενώ η προτεινόμενη προβλέπει – και είναι θετικό – και σειράδια ανοικτού τύπου.
Πρόταση: Να προστεθεί παράγραφος
«Υπερισχύει η προτεινόμενη ΚΥΑ έναντι της ΚΥΑ 114218 στα σημεία όπου διαπιστώνεται αντίφαση και έως την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της ΚΥΑ 114218».

Διαβάστε περισσότερα...

Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων στα σκουπίδια ενώ ο πλανήτης πεινάει

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων που δημοσίευσε την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα και τα οποία αναφέρουν ότι το ένα τέταρτο με ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια ή χάνεται.
Ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Τζιμ Γιονγκ Κιμ χαρακτήρισε ντροπή το ποσοστό των τροφίμων που σπαταλιούνται παγκοσμίως και επισημαίνοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί κάθε βράδυ κι όμως εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στο σκουπιδοτενεκέ ή χαλάνε πριν φτάσουν στην αγορά».
Σε περιοχές που πλήττονται από υποσιτισμό όπως η Αφρική και η Νότια Ασία, η σπατάλη αντιστοιχεί σε 400-500 χαμένες θερμίδες κατ’ άτομο ημερησίως. Στον αναπτυγμένο κόσμο η σπατάλη μεταφράζεται σε 750 έως 1.500 θερμίδες ημερησίως. Σε όρους θερμιδικής απόδοσης, το πάνω από τα μισά τροφίμων που χάνονται ή σπαταλούνται είναι δημητριακά με τα φρούτα και τα λαχανικά να ακολουθούν. Η ρίζα του κακού εντοπίζεται στις διαδικασίες παραγωγής, φύλαξης και κατανάλωσης. Ωστόσο, τα ποσοστά ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή.
Για παράδειγμα, στην ανεπτυγμένη Βόρεια Αμερική, μπορεί η λειτουργία της συντήρησης τροφίμων να είναι καλή, ωστόσο το 61% των απωλειών εντοπίζεται στο στάδιο της κατανάλωσης. Τα τρόφιμα αγοράζονται και αφήνονται να σαπίσουν στα ψυγεία.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Νίκος Χρυσόγελος για την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου για τα απόβλητα πλαστικά

Ν. Χρυσόγελος: Σταδιακή κατάργηση πλαστικής σακούλας κι επικίνδυνων πλαστικών

17 Ιανουάριος 2014

«Υπολογίζεται ότι 80.000.000 πλαστικών πλέουν στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ γενικότερα η διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει μια νέα στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα, εφαρμογή της ιεράρχησης των μεθόδων διάθεσης των αποβλήτων που προκύπτουν από την υπάρχουσα νομοθεσία αλλά και προετοιμασία νέας νομοθεσίας με στόχο οικολογικό σχεδιασμό και καινοτομία σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα καθώς κι αυξημένα ποσοστά μείωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης που φτάνουν το 80%, στο πλαίσιο μιας μη-τοξικής κυκλικής οικονομίας. Ζητάει, επίσης, πρωτοβουλία από την Κομισιόν μέσα στο 2014 για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2020 της ταφής ανακυκλώσιμων και ανακτήσιμων υλικών, χωρίς να παρέχονται κίνητρα για καύση έναντι της ανακύκλωσης, σταδιακή ή και οριστική κατάργηση της πλαστικής μη ανακυκλώσιμης σακούλας μιας χρήσης, κατάργηση των πιο επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον πλαστικών (οξο-βιοδιασπώμενα πλαστικά, μικροπλαστικά, όσα περιέχουν βαρέα μέταλλα, κα)», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από την Ολομέλεια, στις 14/1/2014 της έκθεσης «σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα στο περιβάλλον» (2013/2113(INI)) [1].

Read more...

Η ιστορία της Δανέζικης μετάβασης από την καύση στη μηδενική παραγωγή αποβλήτων

Η Δανία θεωρείται μία από τις πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου. Αληθεύει όμως αυτό; Εκτός από τους δανέζικους ανεμόμυλους και τους ποδηλατοδρόμους υπάρχει ένα όχι και τόσο καλά κρυμμένο μυστικό αυτής της κατά τ' άλλα φιλικής προς το περιβάλλον χώρας˙ το πάθος τους για την καύση των σκουπιδιών!

Αυτό το φλεγόμενο πάθος έχει λάβει ευρεία και συχνά παραπλανητική κάλυψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως οι New York Times ή το National Geographic , που δεν έκαναν τον κόπο να ψάξουν πάρα πολύ τις λεπτομέρειες και αντ' αυτού υπέκυψαν στις χάρες του καλά σχεδιασμένου πράσινου πλυσίματος.
Αντικειμενικά στοιχεία για τη Δανία αποδεικνύουν ότι είναι ότι είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που παράγουν περισσότερα απόβλητα ανά κάτοικο, και είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αποτέφρωση των οικιακών αποβλήτων, καίγοντας το 80% αυτών. Συγκριτικά, αυτό σημαίνει ότι αφαιρώντας τις ποσότητες που στέλνει για ανακύκλωση η Δανία, καίει περισσότερα απόβλητα από όσα παράγονται σε χώρες όπως η Τσεχία, η Εσθονία, η Βουλγαρία ή η Πολωνία. Πόσο πράσινο είναι αυτό;

Read more...



Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr