RE:THINK PROJECT - ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ

Απολογισμός προγράμματος κομποστοποίησης, στο Δήμο Καλαμάτας, 2011-2012

Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης από την ομάδα Re-Think project. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε την κατασκευή, την τοποθέτηση και την αρχική επιμέλεια δέκα συνοικιακών κομποστοποιητών στο δήμο της Καλαμάτας, όπως επίσης και ενημερωτικά εργαστήρια πάνω στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση. Πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της υπηρεσίας ανακύκλωσης του δήμου. Οι κομποστοποιητές έχουν τοποθετηθεί τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου (Πάρκο ΟΣΕ 2 κομποστοποιητές, Πλατεία Όθωνος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Πανεπιστήμιο, Οδός Φραντζή, Οδός Λακωνικής, Δυτική Παραλία, Κοινότητα Αλαγονίας, Δήμος Καρδαμύλης). 

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

RYAVERKET ένα καλό παράδειγμα εργοστασίου επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στη Σουηδία

sewage-plants-super-bacterΤο εργοστάσιο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων RYAVERKET στη Σουηδία διαχειρίζεται περισσότερα από 4000 λίτρα λυμάτων το δευτερόλεπτο και έχει τη μεγαλύτερη εισροή από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική μονάδα. Ένας από τους στόχους του RYAVERKET ήταν να εξετάσει περιβαλλοντικά τις μεθόδους επεξεργασίας και κατόπιν την αγορά εξοπλισμών και προμηθειών. Στις προμήθειες τίθενται προδιαγραφές όσον αφορά στον εξοπλισμό και τις ύλες, όπως η ενεργειακή απόδοση, η χαμηλή κατανάλωση χημικών και τα φιλικά προς το περιβάλλον logistics.

Για παράδειγμα, το 2010 το εργοστάσιο RYAVERKET προμηθεύτηκε το μεγαλύτερο δίσκο φίλτρου στον κόσμο. Επιλέχθηκε επειδή ζητήθηκε νέα τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί ακόμη λιγότερο χώρο αλλά πετυχαίνει τα ίδια αποτελέσματα όπως τα παραδοσιακά φίλτρα άμμου, λόγω του συμπαγούς μεγέθους της μονάδας. Συνήθως τα τεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια είναι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικά από ότι η τιμή προσφοράς.

 

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Η Βιο-οικονομία γίνεται πραγματικότητα: Matrica, το νέο βιο-διυλιστήριο της Novamont

Ξεκινώντας ως ερευνητικό κέντρο, το οποίο αποσχίστηκε από τη Montedison το 1996 και αγοράστηκε από την εμπορική τραπεζική μονάδα της Intesa – Τραπεζα του Sao Paolo και από άλλους επενδύτες που ανήκαν στον οργανισμό, σήμερα η Novamont είναι μια βιομηχανική εταιρεία με περισσότερους από 200 εργαζόμενους εκ των οποίων το 25% δουλεύουν στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη (R & D).

Αναπτύσσοντας τα βιοδιασπώμενα και οργανικά πολυμερή της, που ονομάζονται Mater-Bi, η Novamont προωθεί τη στροφή προς τη Βιο-οικονομία: ενώ η σημερινή οικονομία βασίζεται σε προϊόντα, η Βιο-οικονομία βασίζεται σε συστήματα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή παρατηρώντας πως η Novamont μετατρέπει ένα χημικό εργοστάσιο στην Ιταλία στο βιο-διυλιστήριο Matrica.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Μονάδα κομποστοποίησης προτείνει για το Βόλο η Περιφέρεια

Τη δημιουργία στο Βόλο μονάδας κομποστοποίησης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων προτείνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με μελέτη που κατατέθηκε παρουσία των αρμοδίων. Στόχος είναι όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας η εφαρμογή λύσης που θα είναι οικονομικά και κοινωνικά ωφέλιμη και συμφέρουσα. Όπως δήλωσε ο κύριος Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, καθώς έχει διαμορφώσει λειτουργικό πλαίσιο σε χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

πηγή: www.volos-city.gr

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στο δήμο Κοζάνης

Ο Δήμος Κοζάνης σε συνέχεια προγράμματος ανακύκλωσης προχώρησε στην έναρξη πιλοτικού προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των οικιακών απορριμμάτων αλλά και η αξιοποίησή τους.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου και ώρα 13:00 μ.μ., στο χώρο του Νιάημερου Κοζάνης, μοιράστηκαν δωρεάν  οι πρώτοι 50 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης. Οι πολίτες που έκαναν αίτηση για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενημερώθηκαν και παρέλαβαν τους κάδους, στους οποίους θα μπορούν να κομποστοποιούν γρασίδι, λουλούδια, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, απορρίμματα κουζίνας κ.ά. ενώ θα ακολουθήσει άμεσα, διανομή περισσότερων κάδων.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ανακύκλωσης (Πλ. 28ης Οκτωβρίου, τηλ: 24613-50444)) ή στην ιστοσελίδα του Δήμου www.kozanh.gr για να ενημερωθούν σχετικά.

πηγή: www.kozanh.gr



Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr