ΙΝΔΙΑ – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΟΥΤΟ

Όταν κάποιος βλέπει την αστραφτερή, άσπρη παραλία του Kovalam στην Ινδία είναι δύσκολο να πιστέψει ότι μια δεκαετία πριν αυτός ο διεθνής τουριστικός προορισμός ήταν γεμάτος από σωρούς σκουπιδιών.

Το Kovalam, που βρίσκεται στην πολιτεία Kerala, ανακηρύχθηκε περιοχή "μηδενικών απορριμμάτων" από μια ομάδα γυναικών (SHG) που ασχολείται με την ανακύκλωση απορριμμάτων και τη μετατροπή τους σε βιοδιασπώμενες σακούλες και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Με την οικονομική στήριξη τραπεζών, η SHG ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια την Πρωτοπόρα Μονάδα Κατασκευής Χαρτιού με σκοπό την αντικατάσταση πλαστικών σακουλών από άλλες εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε χρόνο στην ΕΕ σπαταλούνται 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων

Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το 2020 η σπατάλη θα έχει αυξηθεί κατά 40% φτάνοντας δηλαδή τους 126 εκατ. τόνους.

Η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων που δεν έχουν λήξει γίνεται από τα νοικοκυριά (42%) και ακολουθούν ο τομέας της παραγωγής (39%), το εμπόριο λιανικής πώλησης (5%) και ο τομέας εστίασης (14%).

Στις 19 Ιανουαρίου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε μέσω ψηφίσματός του την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μειωθεί κατά το ήμισυ η σπατάλη τροφίμων έως το 2025.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις End-Of-Waste criteria

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πότε ο χαλκός, το χαρτί και το γυαλί φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους και γίνονται απόβλητα πρόκειται να τεθούν από μια επιτροπή τον Μάιο, σύμφωνα με την Ε.Ε. Οι όροι θα διευκρινίζουν πότε ένα υλικό παύει να είναι απόβλητο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως σκραπ ή ως προϊόν.

Τεχνικές προδιαγραφές για το χαλκό και το χαρτί είχαν δημοσιευθεί από το Joint Research Centre (JRC) της ΕΕ νωρίτερα το 2011, αλλά οι τελικές προτάσεις για τα γυαλί δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλογή τηγανελαίων για ανακύκλωση στην Καβάλα

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζοντας την προσπάθειά του για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ευαισθητοποίηση των δημοτών, εγκατέστησε τον Οκτώβριο σε γειτονιές της Καβάλας τους πρώτους κάδους για τη συλλογή των οικιακών τηγανέλαιων που στη συνέχεια ανακυκλώνονται.

Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στο νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού. Οι δημότες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα τηγανέλαια σε πλαστικά μπουκάλια και στη συνέχεια να τα εναποθέτουν στους ειδικούς πράσινους κάδους

Διαβάστε περισσότερα...

Ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη!

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιεί το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στην περιοχή του Εχεδώρου του νομού Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε περιβαλλοντική ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων μέσα από παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr