Νέα πρωτοβουλία για τις πρωτοποριακές οικολογικές τεχνολογίες

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Νέα πρωτοβουλία για τις πρωτοποριακές οικολογικές τεχνολογίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα νέο μέσο για να βοηθήσει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Με το πιλοτικό πρόγραμμα για την Εξακρίβωση της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (ETV) θα εξασφαλιστεί ανεξάρτητη εξακρίβωση των επιδόσεων νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Αυτό θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών τους περί επιδόσεων καθώς και τους αγοραστές να εντοπίσουν τις καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε: «Το πιλοτικό πρόγραμμα για την Εξακρίβωση της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας είναι ο πρώτος, πρακτικός καρπός του σχεδίου δράσης για την οικοκαινοτομία. Οι επενδυτές χρειάζονται αντικειμενικές και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των νέων τεχνολογιών, γι' αυτό και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα παίξει σημαντικό ρόλο. Θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στον τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς.»

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Σχεδίο δράσης για την οικοκαινοτομία: αρωγή σε επιχειρήσεις για πράσινη ανάπτυξη και περιβαλλοντικά οφέλη

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σχεδίο δράσης για την οικοκαινοτομία: αρωγή σε επιχειρήσεις για πράσινη ανάπτυξη και περιβαλλοντικά οφέλη

Η οικοκαινοτομία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στην υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το νέο Eco-Innovation Action Plan (EcoAP) (Σχέδιο δράσης οικοκαινοτομίας) θα δώσει ώθηση σε καινοτομίες που μειώνουν τις πιέσεις στο περιβάλλον και θα γεφυρώσει το κενό μεταξύ καινοτομίας και αγοράς. Οι περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες είναι ευπρόσδεκτες για τις επιχειρήσεις και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, επομένως η οικοκαινοτομία αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

«Χριστουγεννιάτικη» ανακύκλωση στο Λονδίνο

Κατά την εορταστική περίοδο, στο Λονδίνο θα χρησιμοποιηθεί τόσο χαρτί περιτυλίγματος που θα μπορούσε να καλύψει τη γη γύρω από τον ισημερινό! Στα σπίτια της πόλης θα φωτίζονται περίπου ένα εκατομμύριο χριστουγεννιάτικα δέντρα! Έτσι, ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Λονδρέζους να εξασφαλίσουν ότι όλα τα απόβλητά που θα παραχθούν στην περίοδο των εορτών θα ανακυκλωθούν, προκειμένου η πόλη να εξοικονομήσει χρήματα.

Ο λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά από τους πολίτες να ανακυκλώσουν το σύνολο αν είναι δυνατόν των αποβλήτων τους είναι ότι σε περίπτωση που αυτά καταλήξουν σε χώρους ταφής τα έξοδα για τη δημοτική αρχή είναι περίπου 25% περισσότερα από το αν ανακυκλωθούν. Με την ανακύκλωση των «χριστουγεννιάτικων» αποβλήτων ο δήμος θα εξοικονομήσει περίπου 2,7 εκατομμύρια λίρες.

Στις δύο εβδομάδες των εορτών, στο Λονδίνο τα οικιακά απόβλητα αυξάνονται κατά 29.000 τόνους.

Σχεδόν 2.000 τόνοι γυαλιού προστίθενται στα οικιακά απόβλητα από τα μπουκάλια σαμπάνιας και άλλων ποτών, τα βάζα από μαρμελάδες και άλλα δώρα σε γυάλινες συσκευασίες. Αν όλα αυτά ανακυκλωθούν θα αποτραπεί η εκπομπή 630 τόνων άνθρακα, που ισοδυναμεί με την κυκλοφορία 195 αυτοκινήτων για ένα χρόνο.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά

Παλιές εφημερίδες, πλαστικές σακούλες, παλιά CD και καπάκια από μπουκάλια αναψυκτικών είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί η σχεδιάστρια μόδα Marian Macedo από τη Βολιβία, η οποία κατάφερε να βάλει τη δική της πινελιά στις πασαρέλες της Ευρώπης, της Νότια Αμερικής και της Ασίας. Τα ρούχα που δημιουργεί είναι μοναδικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Κάθε δημιουργία της είναι χειροποίητη δουλειά μιας εβδομάδας και η τιμή για κάθε κομμάτι δεν ξεπερνά τα 250 δολάρια.

"Χρησιμοποιώ ανακυκλωμένο χαρτί, αλλά και φυτικές βαφές, φλούδες από καρπό κακάο, ακόμα και οι κόλλες που χρησιμοποιώ είναι φυσικές φτιαγμένες που τις φτιάχνω εγώ", δηλώνει η Macedo, προσθέτοντας ότι ο στόχος της είναι να φτιάχνει καθαρά οικολογικά προϊόντα.

Από το 2005 που ξεκίνησε η Macedo έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες της σε πολλές διεθνείς επιδείξεις μόδας, όπως στην Εβδομάδα Μόδας του Άμστερνταμ το 2006, στο Paris Chocolate Festival το 2008, όπου η γαλλίδα τραγουδίστρια Anne-Laure Girbal εμφανίστηκε φορώντας ένα φόρεμα δικό της, στις επιδείξεις μόδας του Τόκυο το 2007 και το 2010, και της Μαδρίτης το 2010. Στην έβδομη επίδειξή της, με τίτλο "Recycle Yourself", τον περασμένο μήνα στη Λαπάζ παρουσίασε ένα φόρεμα πλεγμένο με χαρτί και στολισμένο με λωρίδες από ροζ σακούλες πολυαιθυλενίου. Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρες πληροφόρησης για την οικιακή κομποστοποίηση

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Low Cost – Zero Waste Municipality» η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης διοργάνωσε ή συμμετείχε τους δύο τελευταίους μήνες σε επτά ημέρες πληροφόρησης για την κομποστοποίηση. Οι ημέρες πληροφόρησης έλαβαν χώρα:

Στις 3 & 4/11/11 στο διήμερο σεμινάριο με θεματικό άξονα τη διαχείριση των απορριμμάτων, στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Πλάκα

Στις 13/11/11 στο Δημαρχείο του Δήμου Ηλιούπολης

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr