Η EE πρέπει να σταματήσει την απόρριψη επικίνδυνων ηλεκτρ(ον)ικών αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η απόρριψη επικίνδυνων ηλεκτρ(ον)ικών αποβλήτων από την Ευρώπη στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, βλάπτει σοβαρά την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνουν σε επιστολή τους στους ευρωπαίους υπουργούς περιβάλλοντος οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη πρακτική.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια

8 τρόποι για λιγότερα απόβλητα από την κουζίνα σας

Σύμφωνα με τον FAO (UN's Food & Agriculture Organization) περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται, δηλαδή σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι, καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι καταναλωτές στις αναπτυγμένες χώρες πετούν κάθε χρόνο 222 εκατομμύρια τόνους τροφίμων, ποσότητα ίση με αυτή που παράγεται σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική. Τα τρόφιμα που δεν κομποστοποιούνται καταλήγουν σε χώρους ταφής συμβάλλοντας στην παραγωγή μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Ουαλία: Στο 48% η ανακύκλωση

Αυξάνονται συνεχώς και με σταθερό ρυθμό η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση των δημοτικών αποβλήτων στην Ουαλία. Το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2011 έφτασε το 48%. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Το ποσοστό ανακύκλωσης τον τελευταίο χρόνο (Ιούλιος 2010- Ιούνιος 2011) ήταν 45% , ενώ τον προηγούμενο χρόνο 40%.

Παράλληλα, μειώθηκε και η παραγωγή οικιακών αποβλήτων ανά κάτοικο: το 2010 κάθε κάτοικος παρήγαγε 70 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ το 2011 62 κιλά.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Apple

Νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης ξεκίνησε η Apple όχι μόνο για τα iPhones, iPads, τους φορητούς υπολογιστές , τους υπολογιστές Mac και τις οθόνες αλλά ακόμα και για τα PCs.

Ήδη από το 1994, η Apple ανακύκλωνε τα προϊόντα της. Το 2005, το πρόγραμμα ανακύκλωσης έδινε έκπτωση 10% στην αγορά ενός καινούργιου iPod αν ο αγοραστής έδινε πίσω το παλιό του σε κάποιο κατάστημα λιανικής της εταιρείας. Η έκπτωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει, ενώ παράλληλα η ανακύκλωση επεκτάθηκε φέτος και σε άλλα προϊόντα.

Οι πελάτες της Apple, μπορούν να στείλουν ταχυδρομικώς το παλιό κινητό τους στην εταιρεία προκειμένου να το ανακυκλώσει. Αν μεταφέρουν οι ίδιοι τις συσκευές τους σε ένα κατάστημα της Apple για να το δώσουν για ανακύκλωση, παίρνουν μια κάρτα δώρου για την επόμενη αγορά τους.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Διαχείριση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Καταλονία

Περίπου 185.000 τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απορρίπτονται κάθε χρόνο στα απορρίμματα της Καταλονίας. Αυτό σημαίνει ότι το 4% του συνόλου των δημοτικών αποβλήτων της Καταλονίας αποτελείται από είδη ρουχισμού και άλλα υφασμάτινα προϊόντα. Από τη συνολική ποσότητα, οι 15.000 τόνοι το χρόνο συλλέγονται χωριστά, και από αυτούς μόνο στο 40% γίνεται προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση. Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων της Καταλονίας (2007 – 2012) περιλαμβάνει δράσεις διαχείρισης αυτού του είδους των αποβλήτων, όπως η προώθηση της χωριστής συλλογής και η επαναχρησιμοποίηση.

Η κοινωνική επιχείρηση Roba Amiga ιδρύθηκε το 2002, ως ένα κοινωνικό πρόγραμμα με στόχο την διαχείριση και εμπορία μεταχειρισμένων ενδυμάτων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτή τη στιγμή, η Roba Amiga είναι ένας συνεταιρισμός 17 κοινωνικών ομάδων, λειτουργεί 25 καταστήματα λιανικής πώλησης ρούχων, έχει 1450 σημεία συλλογής (κοντέινερ) σε όλη την Καταλονία, και απασχολεί 165 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 90 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr