Πληρώνω Όσο Πετάω – Η υλοποίηση προχωράει

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Pay As You Throw - LIFE07/ENV/GR/000271», στο οποίο συμμετέχουν ο Δήμος Ελευσίνας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Technomart Engineering & Project Consultants Ltd από την Κύπρο, το Πολυτεχνείο Δρέσδης και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ταλίν της Εσθονίας.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξετάσει ένα διαφορετικό τρόπο χρέωσης των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα βασίζεται στις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν. Σε αυτή τη λογική ονομάστηκε το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω – ΠΟΠ». Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να διαμορφώσει δικαιότερους όρους χρέωσης των δημοτικών τελών, αμείβοντας τα νοικοκυριά που μειώνουν τα απορρίμματά τους κάνοντας πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση, μειώνοντας τα δημοτικά τους τέλη. Ταυτόχρονα, το μοντέλο «Πληρώνω Όσο Πετάω» δημιουργεί ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο για αποτελεσματικότερη συμμετοχή στην ανακύκλωση, στα νοικοκυριά που δε συμμετέχουν σταθερά σε αυτήν.

Διαβάστε περισσότερα...

Η διαχείριση αποβλήτων σε κρίση - Η κομποστοποίηση βασικός παράγοντας της λύσης

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010


Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010 έγινε η επιστημονική ημερίδα σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων και με έμφαση στις διάφορες τεχνολογίες της κομποστοποίησης, που εφαρμόζονται διεθνώς και στους τρόπους και τις δυνατότητες για την εφαρμογή τους και στη χώρα μας. Την επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) με χορηγό επικοινωνίας τον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στην ανακοίνωση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΩΡ

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2010
 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ αναφέρεται στην πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και των άλλων οικολογικών οργανώσεων (Greenpeace, WWF Δίκτυο Μεσόγειος SOS) σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Πρέπει να δηλώσουμε ότι η πρόταση μας έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στα ΜΜΕ και σε πολλές εκδηλώσεις και είναι απολύτως τεκμηριωμένη, όσον αναφορά την αναγκαιότητα, τις απαραίτητες υποδομές και τα κόστη υλοποίησης. Για το λόγο αυτό μας δημιουργείται εύλογη απορία διότι και τα 3 σημεία που αναφέρεται στην πρότασή μας είναι εντελώς ανακριβή. Συγκεκριμένα έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χώρος Διαχείρισης Απορριμμάτων των Άνω Λιοσίων έκλεισε αλλά θα τον πληρώνουμε για πολλά χρόνια

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2010

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης στο τελευταίο τεύχος Νο 73 του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θέμα του Εξωτερικού Κόστους* ενός χώρου διαχείρισης απορριμμάτων, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα την περίπτωση του μεγαλύτερου χώρου ταφής  απορριμμάτων στα Βαλκάνια και ίσως της Ευρώπης, τον Χώρο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΔΑ) των Άνω Λιοσίων, που λειτούργησε από το 1968 μέχρι το 2006 και κλείνοντας μας κληρονόμησε τεράστια προβλήματα για το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα...

Αττική χωρίς σκουπίδια

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης, τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επεξεργάστηκαν και καταθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική», και προσδοκούν να δρομολογηθεί η οριστική λύση στο πρόβλημα «Σκουπίδια» της Αττικής με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πρόταση κατατίθεται για να δρομολογηθούν, έστω και καθυστερημένα, οι απαιτούμενες δράσεις και οι υποδομές, ώστε αφενός να απαντήσουμε πειστικά στην απογοητευτική και δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να συμβάλλει και η Αττική, στο σημαντικό βαθμό που της αναλογεί, στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Στόχος του προτεινόμενου Σχεδίου είναι η δρομολόγηση και εφαρμογή θεσμικών μέτρων και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, πάνω στον κεντρικό άξονα Πρόληψη - Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση – Ανακύκλωση των απορριμμάτων, αντί άλλων επικίνδυνων και ακριβών τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης, όπως π.χ. η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων ή ο συνδυασμός της με τη βιολογική ξήρανση.

Διαβάστε περισσότερα...



Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr