Λάθος η όποια σκέψη για καύση σκουπιδιών στην Ελλάδα

 

 

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία για τη θεμελίωση μιας πραγματικά κυκλικής οικονομίας, μέσα από την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για τα πλαστικά μίας χρήσης και την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, ακούγεται ολοένα και πιο έντονα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βλέπει την καύση απορριμμάτων ως μια “εύκολη” λύση στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή είναι ασύμβατη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ενώ αποτελεί μια περιβαλλοντικά και οικονομικά δαπανηρή και ήδη ξεπερασμένη μέθοδο.

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου 1989-2019 : 30 Χρόνια Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με Προτάσεις για το Παρόν και το Μέλλον της Ανακύκλωσης και της ΔΣΑ

                                                               

 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

 

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την φιλόδοξη πρωτοβουλία του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα με την ονομασία «ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ». Με κεντρικό σύνθημα: Το Παρόν και το Μέλλον της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, και με αφορμή τα 30 χρόνια της λειτουργίας της Οικολογικής Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), διοργανώθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019  στην Αθήνα (στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Καλλιθέα στην Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου/Κτίριο Βιβλιοθήκης) η 3η Ημερίδα του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, με στόχο να συμβάλλει, ώστε να επιταχυνθεί η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και να επιτευχθούν αθροιστικά για τα υπάρχοντα ή/και νέα υλικά και προϊόντα, πολύ υψηλότεροι στόχοι ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, και τελικά ΕΚΤΡΟΠΗΣ από την ΤΑΦΗ σε σχέση με τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα εκτροπής από την ταφή στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

 

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2019

 

Προεκλογική καύση σκουπιδιών στη Ρόδο

 

Δυο ημέρες πριν τις εκλογές, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ κ. Φάμελλος υπέγραψε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) (Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/19526/1284/5 Ιουλίου 2019) για μονάδα θερμικής επεξεργασίας 116.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως με τεχνολογία πλάσματος. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τον χρονισμό όσο για την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας και την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων της Κυκλικής Οικονομίας. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να την ανακαλέσει άμεσα και να προχωρήσει, επιτέλους, στα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων ξεκινώντας από την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την αποτελεσματική Διαλογή στην Πηγή για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, την αποφυγή των συσκευασιών και προϊόντων μιας χρήσης, κοκ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 21-22 ΙΟΥΝΙΟΥ

 

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2019

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

 

Εν μέσω εθνικού προεκλογικού πυρετού, στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 και 22 Ιουνίου θα συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος κλιματικός στόχος της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα το οποίο αποτελεί – κυριολεκτικά – ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα και για το οποίο απαιτείται άμεση τοποθέτηση της κυβέρνησης της Ελλάδας και εσάς του ιδίου προσωπικά.

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου για τη Δράση Καθαρισμού στο Μύρτο

 

Στέλνουμε το μήνυμα για καθαρές παραλίες από

το Μύρτο της Κεφαλλονιάς #MyrtosCleanup

 

 


Δελτίο Τύπου

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

 

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία έναν εμβληματικό καθαρισμό στην παραλία του Μύρτου της Κεφαλλονιάς με τη χορηγία και στήριξη της Coca-Cola Hellas, αλλά και των ΣΕΔ ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ, ECOELASTIKA, ΣΑΝΚΕ, COMBATT και ΕΕΑΑ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Κεφαλλονιάς, του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του δεύτερου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, την ομάδα των δυτών Pirates Divers Club, εκπαιδευτών αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) και πολλών άλλων τοπικών φορέων.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr