Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης… μια δραστήρια ΜΚΟ. Από το 1990 η ΟΕΑ υλοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα είτε ως ανάδοχος είτε ως εταίρος, οργανώνει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, μάχεται για σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα όπως η ανακύκλωση με εκστρατείες. Περιηγηθείτε για να μάθετε περισσότερα για όλες τις δράσεις μας.

Ειδική Έκδοση: Φυσικά κομποστοποιήσιμες σακούλες

biosakoulesΟι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία των βιοπλαστικών έχουν φθάσει στο σημείο να παράγουν σακούλες με πρώτη ύλη αναγνωρίσιμη από τη φύση και βιοδιασπώμενη από μικροοργανισμούς, όπως είναι το καλαμπόκι ή η πατάτα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών, όπου πολλές φορές τα οργανικά υλικά τοποθετιόντουσαν σε κλασσικές πλαστικές σακούλες και φυσικά έπρεπε μετά να διαχωριστούν από το παραγόμενο κομπόστ με αύξηση του κόστους διαχείρισης και με υπαρκτό τον κίνδυνο να περάσει πλαστικό πολυμερές μέσα στο κομπόστ.

Read MoreΣήμερα μπορούν οι πολίτες να τοποθετούν τα οργανικά υλικά σε κομποστοποιήσιμες σακούλες για την αρχική προσωρινή συλλογή τους μέσα στις κατοικίες και εν συνεχεία μαζί με την σακούλα να μπαίνουν στον κάδο των οργανικών. Οι  κομποστοποιήσιμες σακούλες μαζί με τα οργανικά υλικά μπορούν χωρίς πρόβλημα να κομποστοποιούνται στις μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς να απαιτείται διαχωρισμός τους.

Εφόσον στο μέλλον η χρήση των βιοπλαστικών επεκταθεί και στην παραγωγή πολλών άλλων προϊόντων, όπως ήδη έχει αρχίσει σε ΗΠΑ και άλλες χώρες, θα μπορούσαν και αυτά τα προϊόντα μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους να ακολουθούν το δρόμο της κομποστοποίησης, όπως και τα οργανικά υλικά.

Ειδική Έκδοση: Διαλογή στην Πηγή

doc6-1ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι εύλογο ότι τα μη βιοαποδομήσιμα υλικά που εισέρχονται σε μια μονάδα κομποστοποίησης θα ληφθούν αναλλοίωτα στην έξοδο της. Στην περίπτωση των αστικών αποβλήτων τέτοια υλικά περιλαμβάνουν προσμίξεις ξένων σωμάτων, όπως γυαλί και πλαστικό φιλμ, αλλά και μη βιοδιασπάσιμους ρύπους (βαρέα μέταλλα, εμμένοντες οργανικούς ρύπους - ΡΟΡ8, φάρμακα), μη ορατούς μακροσκοπικά και μικροσκοπικά, που ανιχνεύονται όμως στο τελικό προϊόν (κομπόστ), υποβαθμίζοντας την αξία του και περιορίζοντας τις δυνατότητες χρήσης του. Συνεπώς η καθαρότητα των υλικών εισόδου καθορίζει αναπόφευκτα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η μόνη ασφαλής και ταυτόχρονα οικονομική δυνατότητα για να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα στο τελικό προϊόν είναι η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΔσΠ) των βιοαποδομήσιμων υλικών. Χωρίς ΔσΠ θα πρέπει οι μονάδες να διαθέτουν ακριβές υποδομές προεπεξεργασίας - επεξεργασίας για να επιτύχουν την καθαρότητα των υλικών εισόδου, χωρίς να μπορούν εύκολα να επιτύχουν υψηλή καθαρότητα του τελικού προϊόντος (κομπόστ).

 Η ΔσΠ είναι η καλύτερη επιλογή. Όμως ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν και πως αντιμετωπίζονται; Έτσι, σε σχέση με την τοποθέτηση σε κατοικημένες περιοχές ενός ξεχωριστού κάδου για τα οικιακά οργανικά θα πρέπει να απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα:

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική Έκδοση: Οικιακή Κομποστοποίηση

organicwastewebΜειώνουμε τα σκουπίδια μας παράγοντας χρήσιμο λίπασμα

Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Read More

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική Έκδοση: Πλεονεκτήματα κομποστοποίησης

Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ…
Από τη φύση της μεθόδου η κομποστοποίηση έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, γεγονός που την καθιστά αναντικατάστατη επιλογή στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων γενικότερα. Παρακάτω κωδικοποιούνται αυτά τα πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδική Έκδοση: Ποσοστά κομποστοποίησης απορριμμάτων στην Ε.Ε.

doc3-1Η κομποστοποίηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεθόδους διαχείρισης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα στοιχεία του 2007 το 17% κ.β. των συνολικών απορριμμάτων της Ε.Ε. των 27 κρατών – μελών κομποστοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι το περίπου 50% των οικιακών οργανικών απορριμμάτων της ΕΕ κομποστοποιούνται. Οι χώρες της Ε.Ε. με τα υψηλότερα ποσοστά κομποστοποίησης απορριμμάτων, που φθάνουν ή ξεπερνούν το μέσο όρο των ΕΕ27, είναι οι ακόλουθες:

Read More

 

Χώρες  με τις καλύτερες επιδόσεις κομποστοποίησης του συνόλου των απορριμμάτων τους το 2007

α/α

Χώρα

Ποσοστό κομποστοποίησης

του συνόλου των απορριμμάτων

1

Αυστρία

38%

2

Ιταλία

33%

3

Ολλανδία

28%

4

Λουξεμβούργο

28%

5

Βέλγιο

23%

6

Γερμανία

18%

7

Ισπανία

17%

8

Δανία

17%

Πηγή: Europa

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κομποστοποίηση των απορριμμάτων της με ποσοστό 2% και αυτό με δύο μόλις μονάδες. Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του ΕΣΔΚΝΑ στα Άνω Λιόσια και τη μονάδα της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά. Άρα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για φθάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ.Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr