Καλώς ήρθατε στη γωνιά της Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης! Μια σελίδα που απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η ΟΕΑ προωθεί και ενθαρρύνει προγράμματα και δράσεις Π.Ε. με θέμα τα απορρίμματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη πανελλαδικά.

Τα προγράμματα της ΟΕΑ αποσκοπούν στην:

 • ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών πολιτών για ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον
 • ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
 • ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικού περιεχομένου σε περισσότερα από 4.000 σχολεία, σε 500.000 μαθητές όλων των βαθμίδων και σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε, επιδιώκουμε η συμμετοχή μας να μην περιορίζεται στο πλαίσιο μιας μόνο παρουσίασης, αλλά να αποτελεί αφορμή για το σχεδιασμό και άλλων δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό και την οργάνωση υποστηρικτικών δράσεων, όπως πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικά με τα απορρίμματα, εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών εκδηλώσεων, εθελοντικών καθαρισμών κ.λπ., πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Περιηγηθείτε στο μενού αριστερά για να μάθεστε περισσότερα.

ΕΕΑΑ - Αλλάζοντας συμπεριφορές

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» ξεκίνησε να υλοποιείται το 2005 πιλοτικά και αργότερα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάζεται από εργαζόμενους της ΟΕΑ το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, βιώσιμης και μη, στη χώρα μας, ενώ τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν απαντώντας σε ερωτήσεις και εκθέτοντας τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες. Η εκπαιδευτική παρουσίαση και το εκπαιδευτικό υλικό αναπτύχθηκε από εργαζόμενους της ΜΚΟ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης υλικών συσκευασίας.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας, αλλά και η προώθηση των αρχών της βιώσιμης διαχείρισης. Ένας έμμεσος και μακροπρόθεσμος, αλλά βασικός στόχος του προγράμματος είναι και η ανάπτυξη ενός αισθήματος ευθύνης στις μελλοντικές γενεές σε ότι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Η σημασία της «πράσινης» κατανάλωσης, αλλά και της αποτελεσματικής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, αποτελούν τις βασικές ιδέες στις οποίες στηρίζεται η βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων και με τις οποίες η χώρα μας θα πρέπει να πορευτεί στο μέλλον.

Το πρόγραμμα αποτελείται από μία παρουσίαση, η οποία έχει διαδραστικό χαρακτήρα και διαρκεί μία διδακτική ώρα (45 λεπτά). Οι δομικές ενότητες της παρουσίασης είναι οι εξής:

 • Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας (ανεξέλεγκτες χωματερές, πυρκαγιές, ρύπανση, μόλυνση της τροφικής αλυσίδας με τοξικές ουσίες από τα απόβλητα κτλ.)
 • Η διαχείριση αποβλήτων (αρχές εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωση, λειτουργία των ΧΥΤΑ κτλ.)
 • Τα οφέλη από την ανακύκλωση συσκευασιών και οι καλές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι.

Η παρουσίαση συνοδεύεται από πολλές ερωτήσεις από, αλλά και προς τα παιδιά, ώστε τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους, αλλά και να δοκιμάσουν θεωρητικά τις αρχές και τις ιδέες, οι οποίες προβάλλονται. Τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να αναρωτηθούν για κάποια καθημερινά θέματα, τα οποία ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να αναλογιστούν στο παρελθόν, βλέποντας ότι ο ρόλος τους είναι σημαντικός και οι επιλογές τους πολλές.

Ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη!

kidsrecyclingweb1Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιεί το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στην περιοχή του Εχεδώρου του νομού Θεσσαλονίκης

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε περιβαλλοντική ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων μέσα από παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Οι μαθητές μπορούν μέσα από την αμφίδρομη συνεργασία να αποκτήσουν γνώσεις και κίνητρα για να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, παρέχοντάς τους πρακτικές οδηγίες, να μεταφέρουν τη γνώση στις οικογένειές τους αλλά και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Η δράση ξεκίνησε το 2005 και μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί πάνω από 100.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής. Στόχος είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με βάση αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα συνεχίζεται φέτος και σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Εάν είστε εκπαιδευτικός ή γονέας και ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» επικοινωνήστε στο τηλέφωνο της ΟΕΑ 2108224481 ή στο e-mail: schools @ ecorec. gr .

Αλλάζοντας συμπεριφορές για έβδομη χρονιά

fylladio-eeaaΗ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιούν για έβδομη συνεχή χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών της Αττικής για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση». Η συγκεκριμένη εκστρατεία αφορά σε περιβαλλοντική ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσα από παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών και ακολουθούν σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Οι μαθητές μπορούν μέσα από την αμφίδρομη συνεργασία να αποκτήσουν γνώσεις και κίνητρα, δεξιότητες και περιβαλλοντική συνείδηση για να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, παρέχοντάς τους πρακτικές οδηγίες, να μεταφέρουν τη γνώση στις οικογένειές τους αλλά και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από την έμπειρη επιστημονική ομάδα της ΟΕΑ, που είναι πλήρως ενημερωμένη για τις συνεχείς εξελίξεις στο χώρο της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, σε νομικό και επιστημονικό επίπεδο.

Η δράση ξεκίνησε το 2005 και μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί πάνω από 100.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί πάνω από 400 κάδοι ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας των 360lt εντός του προαυλίου των σχολείων. Στόχος είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με βάση αυτή την κατεύθυνση η εκστρατεία συνεχίζεται φέτος και σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, για πρώτη φορά ξεκίνησε η ενημέρωση και σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων όπου το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τη συγκεκριμένη ενημερωτική δράση είναι αξιοσημείωτο.

Προγράμματα με δήμους

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ο.Ε.Α.), συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης Ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», υλοποίησε το σχέδια δράσης σε Δήμους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση». Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις στα δημόσια σχολεία του εκάστοτε Δήμου. Οι Δήμοι στους οποίους υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα είναι οι εξής:

 • Σαλαμίνα (2008-2009) (περισσότερα εδώ)
 • Νέα Φιλαδέλφεια (2008-2009) (περισσότερα εδώ)
 • Ελευσίνα (2007-2008) (περισσότερα εδώ)
 • Μελίσσια (2007-2008) (περισσότερα εδώ)
 • Άγιος Δημήτριος (2007-2008) (περισσότερα εδώ)

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, πραγματοποιηθήκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία των παραπάνω Δήμων – Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια πάνω σε θέματα εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων και κομποστοποίησης. Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα στόχο είχαν την έγκυρη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ανάπτυξη διαλόγου εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταξύ επιστημόνων, δασκάλων και μαθητών.

Σε κάθε ένα από τα σχολεία που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, δόθηκαν φυλλάδια στο σύνολο των μαθητών, καθώς και άλλα ενημερωτικά έντυπα. Για παράδειγμα στα σχολεία β’θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σαλαμίνας δόθηκε λίστα με το σύνολο των σχολών, και των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες διαθέτουν ειδικότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε «πράσινη» θέση απασχόλησης, καθώς το θέμα των παρουσιάσεων αφορούσε την πράσινη ανάπτυξη και απασχόληση.

Άλλα προγράμματα σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν από την ΟΕΑ με την υποστήριξη και την πρωτοβουλία των ίδιων των Δήμων, όπως στην περίπτωση του Δήμου Πετρούπολης. Στην Πετρούπολη πραγματοποιήθηκαν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, την οικιακή κομποστοποίηση και για τη δυνατότητα συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα.

Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη Γη

4pak-titleΗ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δραστηριοποιείται στο χώρο της περιβαλλοντικής ενημέρωσης, από το 1990, πραγματοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε σχολεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.α. Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για τη δημιουργία του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», κύρια χαρακτηριστικά των νέων παιδαγωγικών τεχνικών που απαιτούνται είναι, συν τοις άλλοις, η βιωματική μάθηση και η ενεργητικότερη συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες και στο σχεδιασμό της προσωπικής τους μάθησης. Με βάση αυτή την κατεύθυνση, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Tetra Pak διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση με τίτλο: «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές A΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και χωρίζεται σε δύο μέρη: Α) Προβολή οπτικοακουστικού υλικού, Β) Αφύπνιση των μαθητών μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια βιωματική δραστηριότητα.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr