Καλώς ήρθατε στη γωνιά της Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης! Μια σελίδα που απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η ΟΕΑ προωθεί και ενθαρρύνει προγράμματα και δράσεις Π.Ε. με θέμα τα απορρίμματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη πανελλαδικά.

Τα προγράμματα της ΟΕΑ αποσκοπούν στην:

  • ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών πολιτών για ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον
  • ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
  • ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικού περιεχομένου σε περισσότερα από 4.000 σχολεία, σε 500.000 μαθητές όλων των βαθμίδων και σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε, επιδιώκουμε η συμμετοχή μας να μην περιορίζεται στο πλαίσιο μιας μόνο παρουσίασης, αλλά να αποτελεί αφορμή για το σχεδιασμό και άλλων δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό και την οργάνωση υποστηρικτικών δράσεων, όπως πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικά με τα απορρίμματα, εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών εκδηλώσεων, εθελοντικών καθαρισμών κ.λπ., πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Περιηγηθείτε στο μενού αριστερά για να μάθεστε περισσότερα.

Κουκλοθέατρο στα νηπιαγωγεία

primaryschoolchildrenwebΠεριβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών με τρόπο ψυχαγωγικό και ευχάριστο

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Tetra Pak πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ανακύκλωση με τίτλο «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη». Με σκοπό την επέκταση του προγράμματος και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ξεκινούν παραστάσεις κουκλοθέατρου σε νηπιαγωγεία της Αττικής.

 

 

Η επιλογή του κουκλοθέατρου

Η επιλογή του κουκλοθέατρου ως μέσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας για την ανακύκλωση στηρίζεται στους εξής λόγους:

Διαβάστε περισσότερα...

Τους ευχαριστούμε

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ξεκινά μια καινούρια εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Η δράση αυτή είναι το κουκλοθέατρο της ανακύκλωσης και γίνεται με την ευγενική χορηγία της TetraPak. Με την ευκαιρία της έναρξης των παραστάσεων, η Ο.Ε.Α. θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους μουσικούς Χάρη Μπουτσελάκη και Γιάννη Νικολάου για τη μουσική επένδυση της παράστασης.

Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO

Το ευρωπαϊκό έργο ZEROWASTE PRO προσπάθησε να αναπτύξει δραστηριότητες με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες, από τους πολίτες ως τις τοπικές αρχές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι τα σχολεία και τους μαθητές για το ότι δεν πρέπει όλα τα απόβλητα να απορρίπτονται. Αντίθετα, πολλά χρησιμοποιημένα αντικείμενα μπορούν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν είτε να ανακυκλωθούν, αντί να σταλούν για ταφή.

Οι σύγχρονες κοινωνίες που βασίζονται στην υπερκατανάλωση παράγουν χιλιάδες τόνους αποβλήτων κάθε μέρα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες για το περιβάλλον. Όμως, όσο σκληρά και αν προσπαθούμε να αλλάξουμε συνήθειες, είναι δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορά από τη μια μέρα στην άλλη. Για αυτό, το ZEROWASTE PRO εστιάζει και στα σχολεία και τους μαθητές. Η νέα γενιά υιοθετεί νέες καλές συνήθειες πολύ εύκολα και είναι ικανή να επηρεάσει τους μεγαλύτερους με τους οποίους ζει. Παρουσιάζουμε τον οδηγό αυτό  - την Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO, φιλοδοξώντας να γίνει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο στα χέρια κάθε δάσκαλου και να βοηθήσει να μεταδοθούν οι έννοιες Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στα σχολεία με διασκεδαστικό τρόπο.

Θα θέλαμε να σας συστήσουμε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο μας www.zerowastepro.eu για περισσότερες πληροφορίες πάνω στις δράσεις του Έργου.

Πατήστε εδώ για να λάβετε την Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO.

 

Πέρα από την πόρτα του σχολείου

Το πρόγραμμα Π.Ε. του σχολείου μπορεί να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Τα προγράμματα Π.Ε. προάγουν συνεργασίες, προσφέρουν την ευκαιρία στα σχολεία να δουλέψουν με άλλα σχολεία, είτε από την ίδια περιοχή είτε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα...

Η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου

parousiasiΗ Π.Ε. που πραγματεύεται θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης αποτελεί μία εξαιρετική αφετηρία για να εξεταστεί η περιβαλλοντική επίδοση του σχολείου.

Read MoreΜε αφορμή τα απορρίμματα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους και με τα παιδιά για τη χρήση του νερού και της ενέργειας, τον σχεδιασμό των σχολικών κτιρίων, και όλο τον τρόπο λειτουργίας τους σχολείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό  και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής για όλο το σχολείο.  Επιπλέον, η εκπαίδευση για τ’ απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, ζητά από τα σχολεία να επανεξετάσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να εντάξουν περιβαλλοντικά κριτήρια στις μελλοντικές επιλογές τους.

 Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr