Καλώς ήρθατε στη γωνιά της Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης! Μια σελίδα που απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η ΟΕΑ προωθεί και ενθαρρύνει προγράμματα και δράσεις Π.Ε. με θέμα τα απορρίμματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη πανελλαδικά.

Τα προγράμματα της ΟΕΑ αποσκοπούν στην:

 • ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών πολιτών για ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον
 • ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
 • ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικού περιεχομένου σε περισσότερα από 4.000 σχολεία, σε 500.000 μαθητές όλων των βαθμίδων και σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε, επιδιώκουμε η συμμετοχή μας να μην περιορίζεται στο πλαίσιο μιας μόνο παρουσίασης, αλλά να αποτελεί αφορμή για το σχεδιασμό και άλλων δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό και την οργάνωση υποστηρικτικών δράσεων, όπως πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικά με τα απορρίμματα, εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών εκδηλώσεων, εθελοντικών καθαρισμών κ.λπ., πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Περιηγηθείτε στο μενού αριστερά για να μάθεστε περισσότερα.

Πληροφόρηση εκπαιδευτικών

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, στις μέρες μας, είναι η παραγωγή και η διάθεση των απορριμμάτων. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε όλους μας: τεράστιες περιοχές εδάφους μολύνονται, επιφανειακά και υπόγεια νερά ρυπαίνονται από τη διάθεση αποβλήτων, περιβαλλοντικά οιστρογόνα, όπως είναι οι διοξίνες, απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των σκουπιδιών, τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε φυτά και ζώα, ενώ τα τελευταία τίθενται σε κίνδυνο και από τα μικρά απορρίμματα, τα οποία μπορεί να καταπιούν.

Διαβάστε περισσότερα...

Παίζω και μαθαίνω με τους Οικο-πράκτορες

ecoagentswebΕξερεύνησε τη νέα εκπαιδευτική ιστοθέση του ΕΟΠ για τα παιδιά εδώ!

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

 

 

 

 

 

 

Honoloko, το παιχνίδι

honolokoweb2Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι για ηλεκτρονικό υπολογιστή σε 26 γλώσσες - χωρίς χρέωση. Το Honoloko έχει σχεδιαστεί σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ο παίκτης, καθώς μετακινείται σε ένα νησί, καλείται συνεχώς να απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν την περιβαλλοντική του συμπεριφορά. Οι βαθμοί κερδίζονται με βάση τις επιλογές του κάθε παίκτη. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών και στόχος του είναι η ενημέρωση και η αλλαγή της συμπεριφοράς τους.

Για να παίξεις πάτα εδώ!

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος

 

Πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτά που έμαθες;

petroupoliΌταν γνωρίζεις καλά τα δικαιώματά σου, μπορείς και να τα διεκδικήσεις καλύτερα. Επιπλέον, έχοντας την ευκαιρία να συζητήσεις με έναν ειδικό πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα και θέματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, έχεις την ευκαιρία να λύσεις τις απορίες σου και να αναπτύξεις μία ολοκληρωμένη αντίληψη σχετικά με τα θέματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας φυσικών πόρων, προάσπισης της φυσικής μας κληρονομιάς, αλλά και συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα μάθεις αν συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα Π.Ε.;

Κάποια πράγματα που θα μάθεις αν πάρεις μέρος σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι τα παρακάτω:

 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία από τις ρυπογόνες και τοξικές ουσίες που περιέχονται στα απόβλητά μας;
 • Πώς μπορούν να εισχωρήσουν τα απόβλητά μας σε αυτά που τρώμε και πίνουμε;
 • Πώς επιδρούν διαφορετικά απόβλητα στους ζωντανούς οργανισμούς;
 • Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων;
 • Τι είναι η ανακύκλωση και η βιώσιμη ή εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων;
 • Πώς και που μπορούμε να πηγαίνουμε τα διαφορετικά είδη αποβλήτων μας, έτσι ώστε να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, όσο το δυνατόν λιγότερο;
 • Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όταν παρατηρήσουμε ότι η διαχείριση αποβλήτων γίνεται παράνομα ή με τέτοιο τρόπο που να απειλεί τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον;
 • Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων;Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr