Καλώς ήρθατε στη γωνιά της Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης! Μια σελίδα που απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η ΟΕΑ προωθεί και ενθαρρύνει προγράμματα και δράσεις Π.Ε. με θέμα τα απορρίμματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη πανελλαδικά.

Τα προγράμματα της ΟΕΑ αποσκοπούν στην:

 • ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών πολιτών για ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον
 • ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
 • ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικού περιεχομένου σε περισσότερα από 4.000 σχολεία, σε 500.000 μαθητές όλων των βαθμίδων και σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε, επιδιώκουμε η συμμετοχή μας να μην περιορίζεται στο πλαίσιο μιας μόνο παρουσίασης, αλλά να αποτελεί αφορμή για το σχεδιασμό και άλλων δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό και την οργάνωση υποστηρικτικών δράσεων, όπως πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικά με τα απορρίμματα, εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών εκδηλώσεων, εθελοντικών καθαρισμών κ.λπ., πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Περιηγηθείτε στο μενού αριστερά για να μάθεστε περισσότερα.

Oι Μικροί Κομποστοποιητές «εν δράσει»

little-compostersΓεια σας, με λένε Ρ.Λ. Το όνομα του σχολείου μου είναι Δημοτικό Σχολείο του Άργους Καλύμνου. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες να κομποστοποιούμε. Το όνομα της Ομάδας μας είναι «Οι Μικροί κομποστοποιητές». Σε αυτήν την πρωτοβουλία παίρνουν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄Δ΄Δημοτικού, μαζί με το δάσκαλό μας. Οι ηλικίες μας είναι 8-9 ετών.

Έχουμε τοποθετήσει τον κάδο μας στον κήπο μας, κοντά στις ελιές. Πριν τον είχαμε κάτω από τα πεύκα και τώρα το βγάλαμε γιατί έπεφτε πάνω του το ρετσίνι και κολλούσε. Μέσα στον κάδο βάζουμε: λαχανικά, φρούτα, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες, σπασμένα τσόφλια αυγών, ροκανίδι, φύλλα, γρασίδι, κοπριά και στάχτη από το τζάκι μας.

Δεν μπορούμε να πετάξουμε : κεσεδάκια γιαουρτιού, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί.

Νομίζω ότι θα κάνει καλό στο σχολείο μας, αλλά και στο περιβάλλον, γιατί ρίχνουμε το φαγητό μας και γίνεται χώμα. Μετά επιστρέφει τις θρεπτικές ουσίες που πήρε από το περιβάλλον. Κι έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον.

Κατασκευή παγίδας εντόμων για παρατήρηση

Θα χρειαστείτε:

 • Ένα πλαστικό μπουκάλι (π.χ. από εμφιαλωμένο νερό)
 • Μεγάλο ψαλίδι
 • Σπάγγο
 • Ένα κομμάτι φρούτου ή φλούδας φρούτου, όπως μπανάνα
 • Μπαμπάκι

Διαβάστε περισσότερα...

Φτιάξτε χαρτί μόνοι σας

Τι θα χρειαστείτε

 1. Ένα ξύλινο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να είναι πολύ απλό -δεν χρειάζονται περίπλοκοι αρμοί. Αν φτιάξετε βιδωτούς αρμούς, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ορειχάλκινες βίδες που δεν σκουριάζουν. Οι εσωτερικές διαστάσεις του πλαισίου πρέπει να έχουν το μέγεθος που θέλετε για το χαρτί.
 2. Άλλο ένα ξύλινο πλαίσιο σαν το πρώτο, καλυμμένο όμως από τη μία πλευρά με σίτα. Κολλήστε την ή στερεώστε την πολύ γερά πάνω στο πλαίσιο για να έχετε επιτυχία. Πολύ κατάλληλη και φτηνή είναι η σίτα από αλουμίνιο. Αν κάνετε το πλαίσιο πολύ μεγάλο, ίσως η σίτα παρουσιάσει βαθουλώματα, πράγμα που θα χαλάσει το χαρτί σας. Γι αυτό, το μέγεθος "Α5" (21x14,8 εκ.) είναι κατάλληλο για το πλαίσιο (το "Α5" είναι ένα από τα στάνταρ μεγέθη χαρτιού στην αγορά).
 3. Ένα μεταλλικό κόσκινο οικιακής χρήσης.
 4. Ένα γουδοχέρι -μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ξύλινο χερούλι από σπάτουλα, που είναι και φτηνό- αλλά και οποιοδήποτε παρόμοιο αντικείμενο κάνει γι' αυτή τη δουλειά, φτάνει να είναι γερό και αρκετά λείο.
 5. Λωρίδες χαρτιού που είναι για πέταμα -κατά προτίμηση όχι πολύ παχύ, γιατί πολτοποιείται δύσκολα. Το χρώμα του χαρτιού που θα φτιάξετε θα εξαρτηθεί από το χρώμα του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε. Οι παλιές εφημερίδες, για παράδειγμα, δίνουν γκρι ανοιχτό χρώμα. Θα ήταν καλό να κόψετε το χαρτί σε μικρά κομμάτια, γιατί έτσι συντομεύεται η πολτοποίηση. Θα βοηθούσε, επίσης, το μούλιασμα του χαρτιού σε χλιαρό νερό αποβραδίς.
 6. Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr