Καλώς ήρθατε στη γωνιά της Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης! Μια σελίδα που απευθύνεται τόσο σε μαθητές, όσο και σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η ΟΕΑ προωθεί και ενθαρρύνει προγράμματα και δράσεις Π.Ε. με θέμα τα απορρίμματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη πανελλαδικά.

Τα προγράμματα της ΟΕΑ αποσκοπούν στην:

  • ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και αυριανών πολιτών για ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον
  • ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
  • ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικού περιεχομένου σε περισσότερα από 4.000 σχολεία, σε 500.000 μαθητές όλων των βαθμίδων και σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Στα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούμε, επιδιώκουμε η συμμετοχή μας να μην περιορίζεται στο πλαίσιο μιας μόνο παρουσίασης, αλλά να αποτελεί αφορμή για το σχεδιασμό και άλλων δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στο σχεδιασμό και την οργάνωση υποστηρικτικών δράσεων, όπως πολιτιστικών εκδηλώσεων σχετικά με τα απορρίμματα, εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών εκδηλώσεων, εθελοντικών καθαρισμών κ.λπ., πάντα σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Περιηγηθείτε στο μενού αριστερά για να μάθεστε περισσότερα.

Τους ευχαριστούμε

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ξεκινά μια καινούρια εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Η δράση αυτή είναι το κουκλοθέατρο της ανακύκλωσης και γίνεται με την ευγενική χορηγία της TetraPak. Με την ευκαιρία της έναρξης των παραστάσεων, η Ο.Ε.Α. θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους μουσικούς Χάρη Μπουτσελάκη και Γιάννη Νικολάου για τη μουσική επένδυση της παράστασης.

Αλλάζοντας συμπεριφορές για έβδομη χρονιά

fylladio-eeaaΗ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιούν για έβδομη συνεχή χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών της Αττικής για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση». Η συγκεκριμένη εκστρατεία αφορά σε περιβαλλοντική ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσα από παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών και ακολουθούν σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Οι μαθητές μπορούν μέσα από την αμφίδρομη συνεργασία να αποκτήσουν γνώσεις και κίνητρα, δεξιότητες και περιβαλλοντική συνείδηση για να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, παρέχοντάς τους πρακτικές οδηγίες, να μεταφέρουν τη γνώση στις οικογένειές τους αλλά και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται από την έμπειρη επιστημονική ομάδα της ΟΕΑ, που είναι πλήρως ενημερωμένη για τις συνεχείς εξελίξεις στο χώρο της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, σε νομικό και επιστημονικό επίπεδο.

Η δράση ξεκίνησε το 2005 και μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί πάνω από 100.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί πάνω από 400 κάδοι ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας των 360lt εντός του προαυλίου των σχολείων. Στόχος είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με βάση αυτή την κατεύθυνση η εκστρατεία συνεχίζεται φέτος και σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, για πρώτη φορά ξεκίνησε η ενημέρωση και σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων όπου το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τη συγκεκριμένη ενημερωτική δράση είναι αξιοσημείωτο.

Ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη!

kidsrecyclingweb1Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιεί το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στην περιοχή του Εχεδώρου του νομού Θεσσαλονίκης

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε περιβαλλοντική ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων μέσα από παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών. Οι μαθητές μπορούν μέσα από την αμφίδρομη συνεργασία να αποκτήσουν γνώσεις και κίνητρα για να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, παρέχοντάς τους πρακτικές οδηγίες, να μεταφέρουν τη γνώση στις οικογένειές τους αλλά και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.

Η δράση ξεκίνησε το 2005 και μέχρι σήμερα έχουν ενημερωθεί πάνω από 100.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Αττικής. Στόχος είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές τόσο στην Αττική όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με βάση αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα συνεχίζεται φέτος και σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Εάν είστε εκπαιδευτικός ή γονέας και ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» επικοινωνήστε στο τηλέφωνο της ΟΕΑ 2108224481 ή στο e-mail: schools @ ecorec. gr .

Κουκλοθέατρο στα νηπιαγωγεία

primaryschoolchildrenwebΠεριβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών με τρόπο ψυχαγωγικό και ευχάριστο

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Tetra Pak πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα ενημέρωσης ευαισθητοποίησης των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ανακύκλωση με τίτλο «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη». Με σκοπό την επέκταση του προγράμματος και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ξεκινούν παραστάσεις κουκλοθέατρου σε νηπιαγωγεία της Αττικής.

 

 

Η επιλογή του κουκλοθέατρου

Η επιλογή του κουκλοθέατρου ως μέσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας για την ανακύκλωση στηρίζεται στους εξής λόγους:

Read More

Διαβάστε περισσότερα...

Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη Γη

4pak-titleΗ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης δραστηριοποιείται στο χώρο της περιβαλλοντικής ενημέρωσης, από το 1990, πραγματοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε σχολεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ.α. Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για τη δημιουργία του ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ», κύρια χαρακτηριστικά των νέων παιδαγωγικών τεχνικών που απαιτούνται είναι, συν τοις άλλοις, η βιωματική μάθηση και η ενεργητικότερη συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες και στο σχεδιασμό της προσωπικής τους μάθησης. Με βάση αυτή την κατεύθυνση, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Tetra Pak διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση με τίτλο: «Η δική μου χάρτινη ιστορία για τη γη». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές A΄ Β΄ Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και χωρίζεται σε δύο μέρη: Α) Προβολή οπτικοακουστικού υλικού, Β) Αφύπνιση των μαθητών μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια βιωματική δραστηριότητα.

Read More

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr