Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO

Το ευρωπαϊκό έργο ZEROWASTE PRO προσπάθησε να αναπτύξει δραστηριότητες με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες ομάδες, από τους πολίτες ως τις τοπικές αρχές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι τα σχολεία και τους μαθητές για το ότι δεν πρέπει όλα τα απόβλητα να απορρίπτονται. Αντίθετα, πολλά χρησιμοποιημένα αντικείμενα μπορούν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν είτε να ανακυκλωθούν, αντί να σταλούν για ταφή.

Οι σύγχρονες κοινωνίες που βασίζονται στην υπερκατανάλωση παράγουν χιλιάδες τόνους αποβλήτων κάθε μέρα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες για το περιβάλλον. Όμως, όσο σκληρά και αν προσπαθούμε να αλλάξουμε συνήθειες, είναι δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορά από τη μια μέρα στην άλλη. Για αυτό, το ZEROWASTE PRO εστιάζει και στα σχολεία και τους μαθητές. Η νέα γενιά υιοθετεί νέες καλές συνήθειες πολύ εύκολα και είναι ικανή να επηρεάσει τους μεγαλύτερους με τους οποίους ζει. Παρουσιάζουμε τον οδηγό αυτό  - την Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO, φιλοδοξώντας να γίνει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο στα χέρια κάθε δάσκαλου και να βοηθήσει να μεταδοθούν οι έννοιες Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στα σχολεία με διασκεδαστικό τρόπο.

Θα θέλαμε να σας συστήσουμε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο μας www.zerowastepro.eu για περισσότερες πληροφορίες πάνω στις δράσεις του Έργου.

Πατήστε εδώ για να λάβετε την Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη του ZEROWASTE PRO.

 

Πέρα από την πόρτα του σχολείου

Το πρόγραμμα Π.Ε. του σχολείου μπορεί να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Τα προγράμματα Π.Ε. προάγουν συνεργασίες, προσφέρουν την ευκαιρία στα σχολεία να δουλέψουν με άλλα σχολεία, είτε από την ίδια περιοχή είτε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα...

Η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου

parousiasiΗ Π.Ε. που πραγματεύεται θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης αποτελεί μία εξαιρετική αφετηρία για να εξεταστεί η περιβαλλοντική επίδοση του σχολείου.

Read MoreΜε αφορμή τα απορρίμματα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους και με τα παιδιά για τη χρήση του νερού και της ενέργειας, τον σχεδιασμό των σχολικών κτιρίων, και όλο τον τρόπο λειτουργίας τους σχολείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό  και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής για όλο το σχολείο.  Επιπλέον, η εκπαίδευση για τ’ απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, ζητά από τα σχολεία να επανεξετάσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να εντάξουν περιβαλλοντικά κριτήρια στις μελλοντικές επιλογές τους.

 

Πληροφόρηση εκπαιδευτικών

Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, στις μέρες μας, είναι η παραγωγή και η διάθεση των απορριμμάτων. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε όλους μας: τεράστιες περιοχές εδάφους μολύνονται, επιφανειακά και υπόγεια νερά ρυπαίνονται από τη διάθεση αποβλήτων, περιβαλλοντικά οιστρογόνα, όπως είναι οι διοξίνες, απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των σκουπιδιών, τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε φυτά και ζώα, ενώ τα τελευταία τίθενται σε κίνδυνο και από τα μικρά απορρίμματα, τα οποία μπορεί να καταπιούν.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr