Σε αυτή την ενότητα της σελίδας μας μπορείτε να διαβάσετε Ανακοινώσεις της ΟΕΑ για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, εξωτερικές Ειδήσεις από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης και να Ενημερωθείτε από διάφορες άλλες πηγές.

Επίσκεψη στο Νόβι Σαντ στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + TORP - Study visit to Novi Sad – Erasmus + TORP

26/05/2023
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νόβι Σαντ και στους εταίρους μας Volonterski centar Vojvodine  - VCV στο πλαίσιο του έργου Erasmus + TORP – «Δημιουργώντας κοινότητες επανάχρησης» τον Μάιο 10 -14 2023. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εξερευνήσαμε διάφορα παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών που σχετίζονται με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, κυρίως όσον αφορά τα υφάσματα:

Διαβάστε περισσότερα...

O Δήμος Τήλου ανακοινώνει την πρόθεση του να ενταχθεί στο πρόγραμμα Zero Waste Cities για να λάβει πιστοποίηση Δήμου Μηδενικών Αποβλήτων.

 

Ο Δήμος Τήλου εντάσσεται στο δίκτυο του Zero Waste Europe και το πρόγραμμα Zero Waste Cities.

Ένας πρωτοπόρος Δήμος, μια ενεργή κοινωνία και μια  ιδιωτική πρωτοβουλία με όραμα και τεχνογνωσία χάραξαν το δρόμο για μια κοινότητα μηδενικών αποβλήτων στο νησί της Τήλου, στην οποία κυριαρχούν η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανάκτηση των πόρων.  Το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos υλοποιείται από τον Ιούνιο 2021 με πρωτοβουλία του Δήμου Τήλου και υποστήριξη της εταιρίας Polygreen. Σε έναν μόλις χρόνο από την έναρξη της πόρτα-πόρτα συλλογής και την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή σε βιοαπόβλητα, ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλειμμα, το νησί έχει ήδη επιτύχει 100% εκτροπή από την ταφή και φτάνει το 90% ποσοστό ανάκτησης.

Ο Δήμος Τήλου σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει περαιτέρω τη στρατηγική για μηδενικά απόβλητα αναλαμβάνει τη δέσμευση να μειώνει διαρκώς τα απόβλητά του σε συνεργασία με το Mission Zero Waste Academy, το Zero Waste Europe και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και να ενταχθεί στο δίκτυο πόλεων του Zero Waste Cities.

Μέσα από την εφαρμογή μέτρων και βέλτιστων πρακτικών για που βασίζονται στις αρχές της πρόληψης αποβλήτων και την αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και με σύμμαχο την τοπική κοινωνία, ο Δήμος Τήλου, στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που αποστέλλονται για τελική διάθεση και συγκεκριμένα:

 - Την εκτροπή αλλά και τη διασφάλιση της διατήρησης της εκτροπής του 90% των Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) που παράγονται εντός των ορίων του από την τελική διάθεση.

 - Τη διασφάλιση της διατήρησης αλλά και τη θέσπιση νέων  συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για το παραγόμενο, εντός των δημοτικών του ορίων, κατά κεφαλήν υπόλειμμα (σε κιλά), σύμφωνα με τα κριτήρια και τις οδηγίες του προγράμματος πιστοποίησης Zero Waste Cities.

Καλοσωρίζουμε θερμά το Δήμο Τήλου στο Zero Waste Cities.

Πρόγραμμα Erasmus + TORP - «Δημιουργώντας κοινότητες επανάχρησης» - Erasmus + Project TORP – “Towards communities of reuse practices”

02/12/2022
H Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (Ελλάδα), συμμετέχει στο Πρόγραμμα Erasmus+ TORP- «Δημιουργώντας κοινότητες επανάχρησης» με εταίρους τις οργανώσεις Zelena akcija (Κροατία) Volonterski centar Vojvodine – VCV(Σερβία)
Ο στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη συμμετοχή του κοινού στην κουλτούρα της επανάχρησης και της επιδιόρθωσης, και με τη συμβολή εθελοντών και ενεργών πολιτών. Η ενδυνάμωση των οργανώσεων που ασχολούνται με τέτοιες δράσεις μπορεί να επιφέρει συνδυαστικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη: Οι δράσεις που προωθούν την επανάχρηση και την επιδιόρθωση στις τοπικές κοινότητες συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ανορθολογική διαχείριση πόρων και αποβλήτων, στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα...

Δώδεκα (12) οργανώσεις και φορείς καλούν την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει το σχέδιο κλιματικού νόμου για να ανταποκρίνεται στον στόχο του 1,5ο C και να το καταθέσει ταχύτατα στη βουλή προς ψήφιση

Παρασκευή 21/01/2022
 
Δώδεκα (12)[1] οργανώσεις και φορείς (ΓΣΕΕ, Medasset, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, Νόμος & Φύση, Γιατροί του Κόσμου, Vouliwatch, Greenpeace, WWF Ελλάς), οι οποίες σε συνεργασία με εκατοντάδες πολίτες συνδιαμόρφωσαν την πρώτη πρόταση κλιματικού νόμου[2] που κατέθεσαν στην κυβέρνηση και τα μέλη του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2021, συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση υποβάλλοντας εκτενή σχόλια με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του σχεδίου νόμου.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» στη ρύθμιση - «Όχι» στη συρρίκνωση

Σε συνέχεια της Κοινής Δήλωσης 293 Οργανώσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, περισσότερες από 300 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν τη βελτίωση του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οργανώσεων, το οποίο όπως τονίζουν αποτυγχάνει να λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας τους, οδηγώντας πολλές από αυτές σε κλείσιμο.
 
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, το σχέδιο νόμου «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των Ο.Κοι.Π. και λοιπές διατάξεις», είναι ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα που η ίδια η Κοινωνία των Πολιτών εδώ και χρόνια ζητάει, αγνοεί ωστόσο, την επιβάρυνση που επιφέρει σε πολλές οργανώσεις και κυρίως τις μικρότερες, υποχρεώνοντάς τες σε συνενώσεις με μεγαλύτερες.
 
Συνολικά, το σχέδιο νόμου - που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών -  και το οποίο πέρασε από την επιτροπή με ταχύτατες διαδικασίες, θεωρείται ότι αποδυναμώνει την αυτονομία των οργανώσεων, διαμορφώνει μια Κοινωνία των Πολιτών με πολλαπλές ταχύτητες και αδυνατεί να καθορίσει ένα συντεταγμένο πλαίσιο επαφής μεταξύ κράτους και οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών σε στρατηγικό επίπεδο.
 
Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις στο κοινό υπόμνημα που έστειλαν στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο «η διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάπτυξης για την Κοινωνία των Πολιτών είναι σημαντικό να έχει στον πυρήνα της την ανάδειξη και τις διαδικασίες πρακτικών λογοδοσίας και διαφάνειας. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται με τρόπο συμπεριληπτικό και ουσιαστικά δημοκρατικό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των οργανώσεων και του συνόλου της Κοινωνίας ευνοώντας και όχι θέτοντας προσκόμματα μέσω της πρόβλεψης εκτενών γραφειοκρατικών προϋποθέσεων που αποκλείουν και δεν ενισχύουν τη δράση των Ο.Κοι.Π.».
 
Από την επί δεκαετιών ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες όλου του κόσμου μέχρι την οικονομική κρίση του 2010, την προσφυγική κρίση, τις πυρκαγιές στο Μάτι και την Εύβοια, την κλιματική κρίση, την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους ευπαθέστερους των συμπολιτών μας, τις κοινωνικοπολιτιστικές πρακτικές σε νέους και αποκλεισμένες κοινότητες της χώρας, η Κοινωνία των Πολιτών είναι πάντα και πρωτίστως παρούσα. Με δεδομένη τη σπουδαιότητα της διαμόρφωσης ενός ισχυρού και συμπεριληπτικού νομικού πλαισίου, περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με πολυετή και σε βάθος εμπειρία του χώρου, καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριλάβει έστω και την τελευταία στιγμή τις τροποποιήσεις που υπέβαλαν με το κοινό υπόμνημα, προκειμένου η νομοθεσία να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ίδιων των οργανώσεων και του σημαντικού τους έργου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συμπληρωματικό υπόμνημα σχολιασμού εδώ.



Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr