Σε αυτή την ενότητα της σελίδας μας μπορείτε να διαβάσετε Ανακοινώσεις της ΟΕΑ για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, εξωτερικές Ειδήσεις από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης και να Ενημερωθείτε από διάφορες άλλες πηγές.

Πρόταση για την Ρύθμιση Διαχείρισης των ΑΕΚΚ στην Ελλάδα

Σημεία Ολοκληρωμένης Πρότασης

για την Ρύθμιση Διαχείρισης των ΑΕΚΚ στην Ελλάδα

Φίλιππος Κυρκίτσος και Νίκος Χαραλαμπίδης

Εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της Greenpeace

 

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2018

Στην Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και στην Greenpeace εκτιμάται ότι είναι απολύτως αναγκαία μια νέα και ολοκληρωμένη νομοθετική προσέγγιση για την διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑEKK) στην χώρα μας. Το υπάρχον μοντέλο μονάδας – ΣΕΔ έχει ξεπεράσει τα όριά του και όταν θα κάνει ο ΕΟΑΝ ελέγχους στα υπάρχοντα ΣΕΔ και μονάδες θα το διαπιστώσει. Η χώρα καλύπτεται περίπου κατά 1/3 γεωγραφικά από ΣΕΔ για τα ΑΕΚΚ και φαίνεται αυτό να μην αλλάζει χωρίς παρέμβαση του ΕΟΑΝ και του ΥΠΕΝ. Παρακάτω κατατίθενται συγκεκριμένες ιδέες για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος, που έχουν προκύψει από την διαχρονική εμπειρία λειτουργίας του ΕΟΑΝ και από πολλές επαφές με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κρίνεται αναγκαία μία ειδική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα με βάση συζήτησης τα παρακάτω σημεία, που ενδεχομένως θα πρέπει να ξανασυζητηθούν με τους εμπλεκόμενους και να επικαιροποιηθούν όπου χρειάζεται. Ας μην μας διαφεύγει ότι τα ΑΕΚΚ είναι ένας από τους 5 τομείς προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή πολιτική της Κυκλικής Οικονομίας.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ε.Ο.ΑΝ. απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την Πλαστική Σακούλα

 

Αθήνα, 28-12-2017

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης Ε.Ο.ΑΝ.,αρμόδιος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και των άλλων προϊόντων, απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με το επίκαιρο θέμα της νέας Νομοθεσίας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης. 

ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες λεπτομέρειες.
 

Έργο Πρόληψη για Μαθητές

«Πρόληψη για Μαθητές»

Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες»

Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή ΠΜΚΟ για το νομοσχέδιο ανακύκλωσης

 

                                                                                                                                                  Αθήνα, 28 Ιουνίου 2017

Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελο

Θέμα: Σχόλια επί του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ν 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Γνωρίζοντας την σε βάθος ενασχόλησή σας με θέματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις της ανακύκλωσης στη χώρα μας, είδαμε στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου μια ευκαιρία να απογειωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Αυτό απαιτεί ριζική στροφή στην μέχρι σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη (που συνεχίζει να είναι η τελική διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων αντί της Πρόληψης – Επαναχρησιμοποίησης – Ανακύκλωσης), την οποία δυστυχώς δεν είδαμε να προωθείται με συγκεκριμένους αποτελεσματικούς τρόπους στο νομοσχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου 1ης Ημερίδας ΕCO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

 

Με κεντρικό σύνθημα: Πως μπορεί να «απογειωθεί» η Ανακύκλωση στην Ελλάδα;, διοργανώθηκε από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 στην Αθήνα (INNOVATHENS - Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων) η 1η Ημερίδα του ECO-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ, με στόχο να συμβάλλει, ώστε να επιταχυνθεί η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και να επιτευχθούν αθροιστικά για τα υπάρχοντα ή/και νέα υλικά και προϊόντα, πολύ υψηλότεροι στόχοι ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, και τελικά ΕΚΤΡΟΠΗΣ από την ΤΑΦΗ σε σχέση με τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα εκτροπής από την ταφή στην Ελλάδα.

 

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου, με Διαπιστώσεις και Προτάσεις του ECO-Παρατηρητηρίου για την «απογείωση» της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ καθώς και φωτογραφικό υλικό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το ECO - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ.Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr