ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Αντί προλόγου

Η παρούσα Πράσινη Πρόταση έρχεται να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Αττική, αλλά και στην Ελλάδα, σχετικά με το εάν είναι βιώσιμη και ρεαλιστική η διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο των οικολογικών οργανώσεων, όσο και πολιτικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική και αποδεικνύεται από την ολοκληρωμένη πρόταση για «Πράσινη Διαχείριση Απορριμμάτων», που εκπονήθηκε για την Κρήτη, αλλά και από την παρούσα Πράσινη Πρόταση για την Αττική.

Η παρούσα πρόταση έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στις μέχρι σήμερα πιο πρόσφατες προσεγγίσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και να καταθέσει πολλά νέα δεδομένα, που δεν έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Read more...

Πράσινη Πρόταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική

Η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική

Η Πράσινη Πρόταση, μια αξιόπιστη και οικονομική διέξοδο στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική παρουσιάζεται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τη Greenpeace. Η κοινή πρόταση των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) και έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής και των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο παρελθόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα συγκριτικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του προτεινόμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού είναι σημαντικά, ιδίως σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής στενότητας, τόσο για το δημόσιο και τους ΟΤΑ, όσο για τους πολίτες, που – τελικά – θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες κεντρικές επιλογές.

Διαβάστε περισσότερα...

H κριτική στην Πράσινη Πρόταση από την "Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων" (μέρος ΙΙ)

Μια «πράσινη πρόταση» με γκρίζες περιοχές

(μέρος ΙΙ)

Πριν από λίγες ημέρες (3/3/212) δημοσιοποιήθηκε (από τους Δ. Σπανούδη και Τ. Κεφαλά), κριτική στην «πράσινη πρόταση» των 4 ΜΚΟ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σκοπός της ήταν, σε μια περίοδο λήψης κρίσιμων αποφάσεων, να αναδειχθούν τα τρωτά σημεία και οι αντιφάσεις μιας πρότασης, η οποία παρουσιάζεται σαν εναλλακτική της υφιστάμενης διαχείρισης και η οποία για πολύ μεγάλο διάστημα είχε μείνει στο «απυρόβλητο», από τις διάφορες κινηματικές πρωτοβουλίες των πολιτών και από ένα μεγάλο τμήμα του περιβαλλοντικού κινήματος, που δεν ταυτίζεται με τις επιλογές των προβεβλημένων ΜΚΟ. Στο όνομα μιας, καλώς εννοούμενης, λογικής συγκρότησης του ευρύτερου δυνατού μετώπου, απέναντι στις επιλογές κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων.

Διαβάστε περισσότερα...Προγράμματα

© 2024 Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Μάρνη 34, 10432, Αθήνα, info@ecorec.gr