ECOREC

Περιβαλλοντικά εγκλήματα: 12 κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ

Προθεσμία δύο μηνών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 12 κράτη μέλη για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την επιβολή ποινικών κυρώσεων κατά της θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών αδικημάτων. Η οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, 10 χώρες (Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, και Σλοβενία) δεν το έχουν πράξει μέχρι τώρα.

Read More

Εντωμεταξύ, 8 κράτη μέλη (Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, και Σλοβακία) δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους χωριστούς κανόνες που αφορούν τη ρύπανση από τα πλοία. Η οδηγία αυτή (2009/123/ΕΚ) έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2010. Εάν αυτά τα κράτη μέλη δεν κοινοποιήσουν στην Επιτροπή, εντός δύο μηνών, τα εκτελεστικά μέτρα που έλαβαν, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις αυτές στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ποινικές κυρώσεις για περιβαλλοντικά αδικήματα

Η οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη διαθέτουν μέτρα ποινικού δικαίου για την αντιμετώπιση σοβαρών παραβάσεων των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η οδηγία περιλαμβάνει κατάλογο των παραβάσεων που πρέπει να θεωρούνται ως ποινικά αδικήματα σε όλα τα κράτη μέλη, όπως η παράνομη μεταφορά αποβλήτων ή το εμπόριο απειλουμένων προς εξαφάνιση ειδών.

Ποινικές κυρώσεις για ρύπανση από πλοία

Η οδηγία 2009/123/ΕΚ (που τροποποιεί την οδηγία 2005/35/ΕΚ) σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία αποτελεί μέρος μιας δέσμης κανόνων της ΕΕ με σκοπό να ενισχυθεί η ασφάλεια στην θάλασσα και να αποφεύγεται η ρύπανση από τα πλοία. Ζητεί από τα κράτη μέλη να θεωρήσουν ως ποινικό αδίκημα τις σοβαρές και παράνομες απορρίψεις ρυπογόνων ουσιών από πλοία.

Και οι δύο οδηγίες ζητούν από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι τα ποινικά αδικήματα τιμωρούνται με «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές ποινικές κυρώσεις.»

Εάν τα κράτη μέλη δεν εφαρμόσουν τις οδηγίες αυτές, θα είναι αδύνατο να υπάρξουν κοινοί ελάχιστοι κανόνες για σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της ρύπανσης από τα πλοία. Τέτοιοι κανόνες που ισχύουν σε όλη την ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας για να αποφευχθούν ελλείψεις τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν δράστες περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες:

MEMO/11/408

Αίθουσα Τύπου της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Ιστοσελίδα της Αντιπροέδρου κας Viviane Reding, Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm