ECOREC

Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Καταλοίπων και Αποβλήτων με βάση τον Κύκλο – Ζωής

Το πρόβλημα

Τα πετρελαιοειδή απόβλητα και κατάλοιπα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των οργανικών υγρών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα στην Ελλάδα παράγονται πάνω από 200.000 τόνοι πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων, η διαχείριση των οποίων δεν είναι πάντα περιβαλλοντικά βέλτιστη. Οι υφιστάμενες χρησιμοποιούμενες μέθοδοι διαχείρισης είναι οι εξής:

  1. Συλλογή, προ-επεξεργασία (σε βιομηχανίες, λιμάνια κ.α.), απόρριψη της υδάτινης φάσης και επαναδιύλιση της ελαιώδους μορφής
  2. Ανάμειξη με υπολείμματα ξυλείας για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου χαμηλής θερμογόνου δύναμης και χρήσης στην τσιμεντοβιομηχανία.
  3. Διασυνοριακή αποστολή και διαχείριση.

Τα πετρελαιοειδή απόβλητα και κατάλοιπα συχνά αναμειγνύονται με Απόβλητα Λιπαντικά Έλαια (ΑΛΕ) επηρεάζοντας αρνητικά την ποιοτική αναγέννηση και των 2 ρευμάτων οργανικών αποβλήτων.

Για να προωθηθεί η ολοκληρωμένη πράσινη διαχείριση των πετρελαιοειδών καταλοίπων και αποβλήτων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 το πρόγραμμα LIFE+ “Ολοκληρωμένη Πράσινη Διαχείριση Πετρελαιοειδών Καταλοίπων και Αποβλήτων με βάση τον Κύκλο – Ζωής” (LIFE 10 ENV/GR/000606 ELINA). Το πρόγραμμα, δικαιούχος του οποίου είναι η CYCLON και εταίροι η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. (ΑΝΕΚ) και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, άφορα στην προώθηση της περιβαλλοντικά υπεύθυνης διαχείρισης των πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους εφαρμόζοντας και προσδιορίζοντας τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας:

  • βελτιώνοντας τη διαλογή στην πηγή, τις πρακτικές συλλογής και μεταφοράς τους,
  • αναπτύσσοντας ένα εθνικό δίκτυο σημείων συλλογής,
  • ευαισθητοποιώντας τους εμπλεκόμενους φορείς και τους παραγωγούς των αποβλήτων,
  • συμπληρώνοντας τις αναγκαίες περιβαλλοντικές υποδομές,

ώστε να κλείσει ο κύκλος της διαχείρισης των αποβλήτων αυτών με την επαναφορά τους στην παραγωγική διαδικασία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ξεκινήσει η διερεύνηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, η καταγραφή των πηγών, των εγκαταστάσεων και των ποσοτήτων αποβλήτων πετρελαιοειδών καταλοίπων στην Ελλάδα, ενώ θα ξεκινήσει και η πιλοτική συλλογή τους με διαλογή στην πηγή. Επιπλέον πιλοτική εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού θα γίνει σε 2 πλοία της ΑΝΕΚ, όπου θα γίνεται χωριστή συλλογή των πετρελαιοειδών καταλοίπων. Παράλληλα, θα γίνουν συναντήσεις διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συζήτηση και τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης τους.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διάρκειά του είναι 36 μήνες, από αρχές Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι τέλος Αυγούστου 2014.