ECOREC

Η ιστορία της διαχείρισης των απορριμμάτων

Γνωρίζετε ότι:

Το 3000 π.Χ., στην Κνωσό, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι χώροι ταφής απορριμμάτων. Τα απόβλητα τοποθετούνταν σε μεγάλους λάκκους και καλύπτονταν με πολλά επίπεδα χώματος.

Το 2000 π.Χ, στην εποχή του χαλκού λειτουργούσαν συστήματα ανάκτησης του μετάλλου.

Πριν από περίπου 2500, στην Αθήνα λειτουργούσε χώρος ταφής των αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με το νόμο ο χώρος αυτός έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μιλίου από το τείχη της πόλης.

Το 1297 μ.Χ, τα σκουπίδια είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται επικίνδυνα στις Βρετανικές πόλεις. Οι πολίτες αγνοούσαν το νόμο σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να διατηρούν το μέρος μπροστά από το σπίτι τους καθαρό από σκουπίδια. Όταν κάποια στιγμή τα μάζευαν τα έκαιγαν στις αυλές τους.

Το 1407 θεσπίστηκε νόμος στη Βρετανία σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι μέχρι να τα πάρουν οι εργάτες ("rakers") οι οποίοι τα πουλούσαν ως κομπόστ ή τα έθαβαν στα έλη του Essex. Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια στη Βρετανία για τη διαχείριση και τον έλεγχο των αποβλήτων. Δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, όμως ήταν μια αρχή.