ECOREC

Βρετανία: Θα μετατρέπουν πάνες σε… κεραμίδια

Οι χρησιμοποιημένες πάνες και γενικώς τα απορροφητικά προϊόντα υγιεινής αποτελούν μια τεράστια ποσότητα απορριμμάτων που συνήθως –και χωρίς δεύτερη σκέψη- καταλήγουν σε ταφή. Όμως, ένας καναδικός όμιλος που ειδικεύεται στην ανακύκλωση απορροφητικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής, υποστηρίζει ότι βρήκε τον τρόπο να τα αξιοποιήσει, μετατρέποντάς τα σε… οικοδομικά υλικά.

Read More

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, στο Δυτικό Μπρόμουιτς της Βρετανίας, η Knowaste εγκαινίασε την πρώτη μονάδα που θα ανακυκλώνει πάνες και άλλα απορροφητικά προϊόντα προσωπικής υγιεινής. «Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι μόνο η πρώτη φάση μιας επένδυσης ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ στη Βρετανία, που θα μπορεί να διαχειριστεί το 1/5 των απορροφητικών προϊόντων υγιεινής στη χώρα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ρόι Μπράουν.

Η καναδική εταιρεία σκοπεύει να ανοίξει άλλα τέσσερα τέτοια εργοστάσια, όπου χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα ανακυκλώνει τα προαναφερθέντα προϊόντα, θα τα αποστειρώνει και θα διαχωρίζει τα υλικά, από τα οποία αποτελούνται. Στόχος είναι να απομονωθεί το πλαστικό και οι ίνες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κεραμιδιών, σωλήνων και άλλων υλικών.

Σύμφωνα με τη Knowaste, χάρη στη χρήση του συστήματος αυτού σε ένα μόνο εργοστάσιο, η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Βρετανία θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 110.000 τόνους το χρόνο. «Στη Βρετανία, παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι απορριμμάτων απορροφητικών προϊόντων υγιεινής που καταλήγουν στις χωματερές», επισημαίνει ο Ρόι Μπράουν.

Το εργοστάσιο συνεργάζεται ήδη με τις τοπικές αρχές και με πολλές ιδιωτικές εταιρίες αποκομιδής απορριμμάτων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση σε νοσοκομεία, βρεφοκομεία και παιδικούς σταθμούς.