ECOREC

Η EE πρέπει να σταματήσει την απόρριψη επικίνδυνων ηλεκτρ(ον)ικών αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η απόρριψη επικίνδυνων ηλεκτρ(ον)ικών αποβλήτων από την Ευρώπη στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, βλάπτει σοβαρά την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνουν σε επιστολή τους στους ευρωπαίους υπουργούς περιβάλλοντος οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη πρακτική.

Read More

Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι εργάζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες στην αποσυναρμολόγηση ηλεκτρ(ον)ικών συσκευών – αποβλήτων χωρίς μέτρα προστασίας τους αλλά και οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών σε χώρες όπως η Νιγηρία και η Γκάνα. Ακόμα και μικρά παιδιά εργάζονται σε τέτοιες δουλειές και κάτω από πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Το 2005, σύμφωνα με έκθεση του Δικτύου Δράσης για την Σύμβαση της Βασιλείας (Basel Action Network) περίπου 500 κοντέινερ με χρησιμοποιημένες ηλεκτρονικές συσκευές εισέρχονταν κάθε μήνα στο λιμάνι Λάγος της Νιγηρίας με χώρες προέλευσης από την Ευρώπη. Μια άλλη έκθεση, της δανέζικης οργάνωσης “makeITfair” αποκάλυπτε ότι στη χωματερή της Accra, της Γκάνα, έφταναν κάθε μήνα 600 κοντέινερς γεμάτα με ηλεκτρονικά απόβλητα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέθεταν τα πλοία τα απόβλητα αυτά χαρακτηρίζονταν ως “working equipment” και κατά συνέπεια ως “μη-απόβλητο”. Παρόλα αυτά οι συσκευές δεν ελέγχονταν αν πράγματι λειτουργούν και περίπου το 75% από αυτές κατέληγε σε χωματερές ή καίγονταν. Στην επιστολή τους οι οργανώσεις ζητάνε να κλείσουν αυτές οι τρύπες στη νομοθεσία. Μεταξύ άλλων ζητάνε να χαρακτηρίζονται ως “Ηλεκτρικά και Ηλεκτρονικά Απόβλητα” όλες οι συσκευές που δεν έχουν ελεχθεί αλλά και να προχωρήσουν οι εταιρίες – παραγωγοί μέσω προδιαγραφών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε πιο αποτελεσματικό οικολογικό σχεδιασμό των ηλεκτρονικών συσκευών τους, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: “Centre for research on multinational corporations” (SOMO), Danwatch, “European Environmental Bureau” (EEB), “ΜakeITfair project”, “Basel Action Network” (BAN), και το GoodElectronics Network.

Πηγή: goodelectronics.org