ECOREC

Ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά

Παλιές εφημερίδες, πλαστικές σακούλες, παλιά CD και καπάκια από μπουκάλια αναψυκτικών είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί η σχεδιάστρια μόδα Marian Macedo από τη Βολιβία, η οποία κατάφερε να βάλει τη δική της πινελιά στις πασαρέλες της Ευρώπης, της Νότια Αμερικής και της Ασίας. Τα ρούχα που δημιουργεί είναι μοναδικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Κάθε δημιουργία της είναι χειροποίητη δουλειά μιας εβδομάδας και η τιμή για κάθε κομμάτι δεν ξεπερνά τα 250 δολάρια.

"Χρησιμοποιώ ανακυκλωμένο χαρτί, αλλά και φυτικές βαφές, φλούδες από καρπό κακάο, ακόμα και οι κόλλες που χρησιμοποιώ είναι φυσικές φτιαγμένες που τις φτιάχνω εγώ", δηλώνει η Macedo, προσθέτοντας ότι ο στόχος της είναι να φτιάχνει καθαρά οικολογικά προϊόντα.

Από το 2005 που ξεκίνησε η Macedo έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες της σε πολλές διεθνείς επιδείξεις μόδας, όπως στην Εβδομάδα Μόδας του Άμστερνταμ το 2006, στο Paris Chocolate Festival το 2008, όπου η γαλλίδα τραγουδίστρια Anne-Laure Girbal εμφανίστηκε φορώντας ένα φόρεμα δικό της, στις επιδείξεις μόδας του Τόκυο το 2007 και το 2010, και της Μαδρίτης το 2010. Στην έβδομη επίδειξή της, με τίτλο "Recycle Yourself", τον περασμένο μήνα στη Λαπάζ παρουσίασε ένα φόρεμα πλεγμένο με χαρτί και στολισμένο με λωρίδες από ροζ σακούλες πολυαιθυλενίου. Read More

"Το χαρτί είναι ένα πολύ καλό υλικό", λέει η σχεδιάστρια, που ξέρει να του δίνει κίνηση όπως αν χρησιμοποιούσε ύφασμα. "Είναι το υλικό με το οποίο μπορώ να δουλέψω πολύ άνετα".

Στην πρόσφατη επίδειξή της είχε για πρώτη φορά την υποστήριξη κάποιων εταιρειών, και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει για τις δημιουργίες της υλικά από τα προϊόντα των χορηγών της. Έτσι, παρουσίασε μια μπλούζα φτιαγμένη από καπάκια μπουκαλιών σόδας, μια φούστα με το χαρακτηριστικό κόκκινο άσπρο λογότυπο της Coca-Cola, μια μπλούζα από διαφημιστικά φυλλάδια ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου.

Η συνάδελφός της Claudia Perez περιγράφει τα ρούχα της Macedo περισσότερο ως τέχνη παρά ως μόδα, αφού δημιουργούνται περισσότερο για να επιδεικνύονται παρά για να φοριούνται.

Παρόλο που τα ρούχα προορίζονται κυρίως για σόου, η Macedo δηλώνει ότι έχει δεχτεί παραγγελίες για αξεσουάρ, όπως κολιέ και σάρπες.

Το 2007, της απονεμήθηκε το βραβείο δημιουργικότητας από την Ένωση Σχεδιαστών της Λατινικής Αμερικής. Αλλά πολλοί ήταν οι συντάκτες μόδας που δεν συμφώνησαν με αυτή την απονομή, υποστηρίζοντας ότι τα ρούχα της Macedo δεν είναι πρακτικά και θυμίζουν περισσότερο παιδικές χειροτεχνίες από διάφορα υλικά.

Source: AFP