Η ομάδα Α.Π.Λ.Α. (Ανδριακή Πρωτοβουλία για Λιγότερα Απορρίμματα), πριν μερικές εβδομάδες, ήρθε σε επικοινωνία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ζήτησε τη συνεργασία της στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων. Σε συνέχεια αυτής της επικοινωνίας, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Ιουνίου 2011, η ΟΕΑ βρέθηκε στην Άνδρο για τρεις συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με εθελοντές του νησιού, που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Α.Π.Λ.Α..
Το Σάββατο το πρωί στη Χώρα του νησιού διοργανώθηκε σεμινάριο, που αποτελούνταν μια γενική παρουσίαση για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και μια λεπτομερής παρουσίαση για την οικιακή κομποστοποίηση. Επίσης, συζητήθηκε η επιλογή συστημάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω» και προβλήθηκαν 2 μικρά βίντεο περιπτωσιολογικών μελετών δημοτικής και κοινοτικής κομποστοποίησης από Ελλάδα και Αγγλία. Ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν διευκρινίσεις. Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στην κατασκευή εκτροφείου γεωσκωλήκων από παλέτες, το οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε χώρο ενός εθελοντή και με τη βοήθεια των εκπροσώπων της ΟΕΑ τοποθετήθηκαν και γεωσκώληκες ειδικής ποικιλίας για την κομποστοποίηση (eisenia foetida), που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα.
Το Σάββατο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο σεμινάριο στο Κόρθι. Στο σεμινάριο έδωσε το παρόν και ο Αντιδήμαρχος Άνδρου, κύριος Δημήτρης Τηνιακός, ο οποίος κατέθεσε την άποψή του για την τρέχουσα κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο. Στο τέλος του σεμιναρίου, συζητήθηκαν θέματα για τις επιλογές διαχείρισης απορριμμάτων που υπάρχουν για τα νησιά και ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την πρακτική της οικιακής κομποστοποίησης.
Την Κυριακή το απόγευμα έλαβε χώρα η τρίτη συνάντηση στο Δημοτικό Σχολείο του Γαυρίου. Αφού έγινε μια μικρή εισαγωγή και χαιρετισμός από μέλος της Α.Π.Λ.Α., πραγματοποιήθηκαν οι δύο παρουσιάσεις για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα και την οικιακή κομποστοποίηση. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο, μιας και ανάμεσα στους παρευρισκόμενους υπήρχαν και κάποια άτομα που έχουν προσωπική εμπειρία από οικιακή κομποστοποίηση, και με τη συμμετοχή τους έγινε και δημιουργικός διάλογος. Στο τέλος της συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στο λιμάνι, όπου μαζί με τους εκπρόσωπους της ΟΕΑ, κατασκεύασαν επιτόπου από παλέτες κάδο οικιακής κομποστοποίησης κήπου. Επιλέχθηκε ο χώρος του λιμανιού, προκειμένου οι περαστικοί πολίτες, που δεν παρακολούθησαν το σεμινάριο, να ενδιαφερθούν και να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες για τη δράση. Ο κάδος θα τοποθετηθεί στο Γυμνάσιο του Γαυρίου και θα εμπλουτιστεί με τους γεωσκώληκες που μετέφεραν οι εκπρόσωποι της ΟΕΑ από την Αθήνα, με απώτερο σκοπό την εμπλοκή των μαθητών στη διαδικασία της κομποστοποίησης και την υιοθέτηση της πρακτικής στη συνέχεια και στο σπίτι τους.
Η ΟΕΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Α.Π.Λ.Α.. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών γίνεται πολύ πιο αποδοτικά, αφού προϋποθέτει και την ενεργή συμμετοχή τους στην οργάνωση και υλοποίηση τέτοιων δράσεων. Οι πολίτες της Άνδρου βγήκαν διπλά κερδισμένοι. Αφενός πληροφορήθηκαν για ειδικά ζητήματα που αφορούν στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων και αφετέρου, εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση της δράσης, αλλά και στο πρακτικό μέρος της που ακολούθησε, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία, που ευχόμαστε να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στο νησί. Γιατί πάνω απ’ όλα η ορθολογικές και βιώσιμες λύσεις πρέπει να είναι και συμμετοχικές.