ECOREC

Αναμόρφωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής

Η ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις της ΕΕ τονίστηκε στο συνέδριο του ΤΕΕ.

Η ανάγκη αναμόρφωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής τέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Το θέμα ανέδειξε η Χριστίνα Θεοχάρη δρ Περιβαλλοντολόγος, συντονίστρια θεμάτων κλιματικής αλλαγής του ΤΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη να γίνει αναπροσαρμογή στόχων και προγραμμάτων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της νέας κοινοτικής οδηγίας, που δίνει προτεραιότητα τόσο την ανακύκλωση όσο και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. «Η Σουηδία εισάγει σκουπίδια από τη Νορβηγία για να εξασφαλίσει τη λειτουργία των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, που έχει δημιουργήσει» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από εισηγητές του Συνεδρίου.

Read More Ο σχετικός προβληματισμός, με αφορμή την προώθηση τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικής δυναμικότητας έως 1,3 εκατομμυρίων τόνων τροφοδότησε και το διάλογο, που αναπτύχθηκε στο Συνέδριο, με δημοσιογραφικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις μηχανικών από το ακροατήριο, προκαλώντας τοποθετήσεις των παριστάμενων εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων ΠΕΚΑ και Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα η γενική γραμματέας ΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, συμμετέχοντας σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης», που συντόνισε η Χαρά Τζαναβάρα δημοσιογράφος του τεχνικού ρεπορτάζ από την «Εφημερίδα των Συντακτών», απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναγνώρισε ότι είναι βάσιμος ο προβληματισμός και ότι είχε διατυπωθεί και από την ίδια από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της στο ΥΠΕΚΑ, σε ποιο σημείο θα πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη ισορροπία μεταξύ της δυναμικότητας των νέων εργοστασίων, που θα κατασκευαστούν και των διατιθέμενων ποσοτήτων απορριμμάτων προς επεξεργασία, μετά τις αλλαγές που επιφέρει τόσο στον όγκο όσο και στη σύνθεση των απορριμμάτων η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η ίδια είπε ότι η διασπορά των εργοστασίων σε τέσσερα σημεία δείχνει γεωγραφική ισορροπία, για να μη συγκεντρώνονται τα σκουπίδια του λεκανοπέδιου σε μία μόνον περιοχή. Επί της ουσίας όμως επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, παραπέμποντας να αναδειχθούν λύσεις, μέσα από την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, αναφέροντας αφενός μεν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, υλοποίησης των μονάδων με ΣΔΙΤ, προφανώς  θα προτείνουν μονάδες με βιώσιμες δυναμικότητες αφετέρου δε ότι αυτά τα θέματα θα αντιμετωπιστούν και μέσα από τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου, που θα γίνει στο πλαίσιο του διαγωνισμού. 

«Το χειρότερο είναι να μην κάνουμε τίποτα» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Ιωαννίδης γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας αφενός μεν την ανάγκη να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής αφετέρου δε να ληφθούν υπόψη όλα τα νέα δεδομένα, ώστε να μη γίνουν λανθασμένες επιλογές, με κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες. Ο ίδιος συμφώνησε πάντως με παρεμβάσεις μηχανικών από το ακροατήριο του Συνεδρίου, που πρόβαλλαν ως θετικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει η Αττική, το παράδειγμα της αναμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που έτυχε μάλιστα ομόφωνης αποδοχής του περιφερειακού συμβουλίου της Κρήτης.

Εντυπωσιακή ήταν η παρέμβαση του Ανδρέα Ανδρεόπουλου, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, μέλους της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου του ΤΕΕ, ο οποίος αφού επισήμανε παλινωδίες στην προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, σημείωσε ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένες, όταν διαπιστώνεται ανεπάρκεια μελετών, ενώ πρώτα προωθούνται οι εγκαταστάσεις ενταφιασμού και ακολούθως τα εργοστάσια διαχείρισης, «μάλιστα με ΣΔΙΤ και δυσμενέστερους των αρχικών προβλέψεων οικονομικούς όρους». Ο ίδιος μίλησε και για «αναξιοπιστία», κυρίως από ορισμένους όπως τους αποκάλεσε «μαϊντανούς» από την ακαδημαϊκή κοινότητα, της οποίας τόνισε ο ίδιος ότι «είναι γέννημα θρέμμα» και δεν την αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά.

«Πως θα πειστούν όμως οι τοπικές κοινωνίες αν μια λύση είναι σωστή η όχι και αν βλάπτει την περιοχή τους, όταν εμφανίζεται να την εξηγήσει κάποιος ακαδημαϊκός, που όλοι γνωρίζουν ότι είναι στο pay roll του τάδε η του δείνα επιχειρηματία» είπε ο κ Ανδρεόπουλος. -Τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν παραμεληθεί λόγω κρίσης τόνισε στην παρέμβαση του ο Γεώργιος Αγερίδης, διευθυντής ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, τονίζοντας ότι πρέπει όχι μόνον να διαφυλαχτεί το περιβάλλον ως αναπτυξιακή έννοια αλλά και να αντικρουστούν νοοτροπίες, που εμποδίζουν τις θετικές και αναπτυξιακές εξελίξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που προβάλλονται για να εξουδετερωθεί ως περιττή η ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Αγερίδης ανέφερε το κόστος που δαπανάται για την αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, λέγοντας ότι το κόστος για ενεργειακή βελτίωση είναι ανταποδοτικό.

«Οι παλινωδίες και καθυστερήσεις, που σημειώνονται σε βασικούς περιβαλλοντικούς τομείς, όπως της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πρόβλημα διακυβέρνησης και όχι επιστημονικής πληρότητας μελετών», είπε η γενική γραμματέας ΠΕΚΑ Μ. Ευαγγελίδου στο συνέδριο του ΤΕΕ.

Οι πόροι στην αυτοδιοίκηση έχουν περικοπεί κατά 60% από το 2009 έως σήμερα είπε ο Γιάννης Ιωαννίδης γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών τονίζοντας θετικές πλευρές του «Καλλικράτη» και ζητώντας ουσιαστικές αρμοδιότητες για την αυτοδιοίκηση.

Πηγή: www.tee.gr